Biskupi pozivaju čelnike EU-a da se uhvate u koštac s razočaranjem glasača nakon izbora
Europa

Biskupi pozivaju čelnike EU-a da se uhvate u koštac s razočaranjem glasača nakon izbora

Vijesti CNA, 11. lipnja 2024. / 14:45

Usred političkih napetosti diljem kontinenta nakon izbora za Europski parlament održanih vikenda, Komisija biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) izdala je izjava komentirajući preliminarne rezultate izbora 2024.

Priznajući demokratsku vježbu koja uključuje više od 370 milijuna glasača u 27 zemalja, COMECE je naglasio gorući problem ustrajnog neangažiranja glasača i alarmantnog porasta nacionalističkih, euroskeptičnih stranaka.

Federacija katoličkih obiteljskih udruga u Europi 5. lipnja izdala je komplet alata u svjetlu zabrinjavajućeg razvoja događaja, uključujući pro-obiteljske politike.

Provizorno rezultati izbora pokazuju da Europska pučka stranka zadržava svoju poziciju najvećeg bloka u Parlamentu sa 185 mjesta, a slijedi je skupina lijevog centra Renew Europe koja ima 79 mjesta.

Međutim, stranke na desnici koje su kritične prema migracijama postigle su zamjetan napredak, osobito u zemljama osnivačima EU-a poput Francuske i Italije.

Privremeni rezultati izbora za Europski parlament 2024. od 10. lipnja.  Zasluge: Europski parlament
Privremeni rezultati izbora za Europski parlament 2024. od 10. lipnja. Zasluge: Europski parlament

U Njemačkoj je stranka desnog centra CDU/CSU postala vodeća stranka s 30% glasova, ali krajnje desna Alternative für Deutschland skočila je na drugo mjesto s 15,9%, razvoj događaja koji je uznemirio čelnike njemačke Crkve.

Prema CNA DeutschCNA-ov novinski partner na njemačkom jeziku, biskup Franz-Josef Overbeck iz Essena upozorio je da je “jačanje desničarskih populističkih snaga” poziv na buđenje da “svom snagom branimo našu demokraciju”.

U međuvremenu, stranka Braća Italije talijanske premijerke Giorgie Meloni trijumfirala je, ali je odaziv birača pao ispod 50%.

Talijanski biskupi, predvođeni kardinalom Matteom Zuppijem iz Bologne, potaknuli su aktivno sudjelovanje u izborima za oblikovanje budućnosti Europe.

Francuski biskupi također su vidjeli da je krajnje desni Nacionalni skup osvojio 32% glasova u njihovoj naciji, zasjenivši Renesansnu stranku predsjednika Emmanuela Macrona. Slične su se stranke učvrstile iu nekoliko drugih država EU-a.

Unatoč odlučnom pomaku udesno, COMECE je primijetio da proeuropske stranke još uvijek imaju većinu u novom parlamentu.

Biskupi su pozvali novoizabrane članove Europskog parlamenta i buduće europske povjerenike “da rade na smanjenju percipiranog jaza između Europske unije i njezinih građana te da daju odgovarajuće odgovore na njihove stvarne brige”.

Nesputana masovna migracija bit će ključna briga, a rezultati izbora za EU dolaze u ključnom trenutku za angažman Katoličke crkve u europskoj politici.

Samo nekoliko dana prije glasovanja, u Italiji je izbila manja polemika nakon što se činilo da je Zuppi kritizirao vladine predložene ustavne reforme, La Repubblica prijavio. Meloni je kratko podsjetila kardinala da “Vatikan nije parlamentarna republika”.

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Dužnosnik Vatikana: Stotine milijuna kršćana ‘suočeni su s visokim razinama progona’

Katoličke vijesti

Marija, majka progonjenih kršćana dobiva svetište u Wyomingu

Katoličke vijesti

Europski biskupi pozivaju na uključivanje kršćanskih načela u Europi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti