Francuski biskupi upućuju svećenike da se suzdrže od blagoslova homoseksualnih parova
Svijet

Francuski biskupi upućuju svećenike da se suzdrže od blagoslova homoseksualnih parova

Washington, DC Newsroom, 5. siječnja 2024. / 14:56

Devet biskupa iz Francuske naložilo je svećenicima u svojim biskupijama da mogu blagoslivljati homoseksualne osobe, ali da se suzdrže od blagoslivljanja istospolnih parova, slijedeći nove vatikanske smjernice koje dopuštaju neliturgijske pastoralne blagoslove homoseksualnih parova.

Nadbiskupija Rennes, koju vodi nadbiskup Pierre d’Ornellas, izdala je izjavu 1. siječnja u ime biskupa iz Crkvene provincije Rennes.

“U našem društvu u kojem je brak trivijaliziran postavši pojam građanskog prava koji zanemaruje temeljnu specifičnost spolne razlike, imamo misiju potvrditi na proročki način,” rekli su biskupi, “veliku ljepotu Božjeg dizajna. koji je stvorio ljudsko biće, muškarca i ženu.”

“U tom kontekstu”, nastavlja se u izjavi, “ispravno je stoga, kao što se naglašava u deklaraciji, ne doprinositi stvaranju ‘zbrke’ (str. 4, 5, 30, 31, 39) ili ‘skandala’ (str. 30 , 39). Zato je prikladno spontano, pojedinačno, blagosloviti svaku od dvije osobe koje čine par, bez obzira na njihovu spolnu orijentaciju, koji mole Božji blagoslov s poniznošću i željom da se sve više suobličuju njegovoj svetoj volji.”

Objava Vatikanske deklaracije Fiducia Suplicans bio je predmet proturječnih tumačenja, pri čemu su neki biskupi u Africi i Istočnoj Europi zabranili predložene blagoslove u svojim jurisdikcijama, dok su drugi dokument okarakterizirali kao potvrdu njihovog nastojanja za promjenom.

To su ustvrdili francuski biskupi Fiducia Suplicans ne nalaže blagoslov homoseksualnih parova, već dopušta njihovu “mogućnost” ovisno o razboru svećenika i biskupa da takvi blagoslovi neće izazvati sablazan ili zabunu oko stajališta Crkve o braku.

“Deklaracija tako ukazuje na kriterije za razlučivanje: poniznost i želju za ostvarenjem Božje volje”, rekli su francuski biskupi.

Biskupi su se bunili zbog naglaska deklaracije na dopuštanju blagoslova za “parove”.

Fiducia Suplicansnapisali su, “ne objašnjava obrazloženje koje ga pomiče s ‘osoba’ na ‘parove’.”

“Riječ ‘par’,” rekli su biskupi, “ima posebno značenje koje zaslužuje objašnjenje [from the Vatican].”

„Više nego u prošlosti, u našem sekulariziranom društvu koje je izgubilo razumijevanje divljenja vrijednog značaja spolne razlike, brak se smatra odgovorom na Božji poziv. To je poziv”, nastavili su.

„Budimo sretni što se milosrđem stavljamo u službu parova koji se spremaju za brak ili su u braku. Pažljivo pratimo one koji se bore, one koji zaboravljaju ili se više ne znaju brinuti za svoju ljubav”, stoji u priopćenju.

Biskupi iz Rennesa rekli su da je njihova odluka o zabrani blagoslova homoseksualnih parova u skladu s uputom deklaracije kako bi se izbjegla zabuna i skandal.

Naveli su ulomak iz Fiducia Suplicans koji kaže da “obredi i molitve mogu stvoriti zabunu između onoga što čini brak […] a ono što mu je u suprotnosti nedopustivo je.”

Tvrdili su da deklaracija “pruža smjernice kako bi se zabuna izbjegla pod svaku cijenu” i da je “očuvano razumijevanje braka, koji je samo između muškarca i žene prema Božjem dizajnu”.

“Deklaracija donosi nedvosmisleno razlučivanje”, nastavili su biskupi, citirajući još jedan dio Fiducia Suplicans koji kaže da ‘Crkva nema moć dodijeliti svoj liturgijski blagoslov kada može, na određeni način, ponuditi oblik moralnog legitimiteta zajednici koja se predstavlja kao brak ili izvanbračna seksualna praksa.’”

“Ovo razjašnjava rasprave unutar pojedinih mjesnih Crkava, posebice europskih ili američkih, koje sukobljavaju one koji prakticiraju liturgijski blagoslov istospolnih parova protiv onih koji to zabranjuju”, rekli su biskupi. “Uistinu, da bi se dao liturgijski blagoslov, ‘mora se osigurati da stvari, mjesta ili događaji nisu u suprotnosti sa zakonom ili duhom Evanđelja’.”

Izjavu su potpisali d’Ornellas, poglavar Crkvene pokrajine, te biskup Raymond Centène od Vannesa, biskup Emmanuel Delmas od Angersa, biskup Laurent Dognin od Quimpera, biskup François Jacolin od Luçona, biskup Denis Moutel od Saint-Brieuca, Biskup Laurent Percerou iz Nantesa, biskup Jean-Pierre Vuillemin iz Le Mansa, pomoćni biskup Jean Bondu iz Rennesa i otac Frédéric Foucher, dijecezanski upravitelj Lavala.

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Propovjednici Baltimorske nadbiskupije posadi broda koji je upao u rušenje mosta

Katoličke vijesti

Sastanak naglašava ključnu vodeću ulogu koju žene imaju u suočavanju s globalnim izazovima

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Pohlepa je ‘bolest srca, a ne novčanika’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti