EU potpora zapošljavanju mladih – okrugli stol u Mostaru
Biskupska konferencija BiH

EU potpora zapošljavanju mladih – okrugli stol u Mostaru

Okrugli stol je održan u Mostaru, 5. lipnja 2024. god. u organizaciji Caritasa BiH, a u okviru projekta EU potpora zapošljivosti i mogućnostima zapošljavanja mladih u prekograničnom području – Your Job

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici projektni partnera iz Bosne i Hercegovine Caritasa Bosne i Hercegovine, uz nazočnost predstavnika Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNŽ, Grada Mostara kao i Službe za zapošljavanje HNŽ-a, te lokalnih nevladinih udruga i partnerskih organizacija i poduzetnika, izvijestila je mrežna stranica Caritasa BiH.

Na samom početku uvodni pozdrav i dobrodošlicu izrazio je gdin. Miroslav Valenta, voditelj projekta pri Caritasu BiH, predstavio je cjelokupni projekt, te naglasio kako su postignuti značajno veći rezultati od prvobitno zacrtanih, što govori o i dalje prisutnoj potrebi za jačanje zapošljivosti mladih, kao i opravdanosti odabrane metodologije i prekograničnog partnerstva.

Aktivne politike u Bosni i Hercegovini za zapošljavanje mladih i drugih ranjivih grupa predstavio je gosp. Ilija Trninić, vanjski suradnik projekta YourJob iz oblasti zagovaranja, koji je naglasio primjetnu volju i opredijeljenost sudionika da se uspostavi sinergija zajedničkog djelovanja kroz multisektorski pristup u spomenutim fokusiranim prioritetima i tako izbjegao širok obuhvat rada na različitim poljima.

Gdin. Trninić je izdvojio najvažnije prioritete i preporuke koje su se iskristalizirale u prethodnom periodu a to su donošenje zakona o socijalnom poduzetništvo u FBiH kao oblik radne integracije i profesionalne rehabilitacije mladih te uvođenje sustava prepoznavanja neformalnog rada, stažiranja i volontiranja mladih.

Sudionicu su pokazali konstruktivan rad i dali doprinos od značaja za jasnu selekciju i razumijevanje postojećih programa i politika kao i na davanju savjeta da se ovakav proces dovede do kraja poštujući predviđenu dinamiku i definirane aktivnosti.

Završna diskusija je pružila mogućnost sudionicima da dodatno podijele svoje iskustva u pružanju potpore mladim ljudima i drugim ranjivim kategorijama, posebice osobama s invaliditetom, te istaknu, kao i cijelom tijekom trajanja okruglog stola, značaj, veličinu i doprinos inicijativa zapošljavanju mladih koje je potpomogla Europska unija u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, uključujući i projekt Your Job. Sudionici su posebice istaknuli važnost uspostavljanja suradnje s ključnim lokalnim partnerima, razvoju intersektoralne i prekogranične suradnje te nužnost pažljivog osluškivanja potreba mladih i prilagodbe inicijativa prema njima. Navedeni zaključci i preporuke će na koncu projekta biti predstavljeni ključnim akterima u obje zemlje, s ciljem osiguranja održivosti projektne metodologije ali i ostvarenih rezultata.

Europska unija kroz IPA II Program prekogranične suradnje BiH – Crna Gora financira projekt „Your Job“ s oko 360,000 eura bespovratnih sredstava. Provodi ga Caritas Bosne i Hercegovine, s partnerima: Fondacija Mozaik i Udruženje za razvoj kompetencija „S.K.I.L.L.S.“ iz Sarajeva (BiH), kao i s Caritasom Barske nadbiskupije i Biznis start centrom Bar (CG). (kta/caritas.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

„Kršćani se još uvijek suočavaju s mučeništvom od strane ‘suludih ideologija’“

Katoličke vijesti

Papa: Umjerenost nam neće oduzeti radost nego će nas ispuniti srećom

Katoličke vijesti

VIDEO: Biskup Palić krstio sedmo dijete u obitelji Šakić

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti