Premijer Plenković posjetio nadbiskupa Hranića |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Premijer Plenković posjetio nadbiskupa Hranića |


ĐAKOVO (TU) – Đakovačko-osječki nadbiskup metropolit Đuro Hranić, u utorak, 4. lipnja 2024. u Nadbiskupskom domu u Đakovu primio je u posjet premijera Andreja Plenkovića. S njim u pratnji bili su Ivan Anušić, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane; Marijana Petir, zastupnica u Hrvatskom saboru;  Marin Mandarić saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Đakova te Mato Lukić, vršitelj dužnosti s pravima župana Osječko-baranjske županije. Susretu su nazočili i Ivan Ćurić, đakovačko-osječki pomoćni biskup; Nedjeljko Čutura, ekonom Nadbiskupije te Mato Gašparović, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.

Nadbiskup Đuro je premijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj pratnji izrazio dobrodošlicu te je čestitao na postignutom rezultatu kojega je HDZ postigao na nedavnim parlamentarnim izborima, a Premijeru na trećem uzastopnom mandatu u službi premijera i predsjednika Vlade RH. Županu Mati Lukiću čestitao je dan Županije. U razgovoru su bila komentirana neka aktualna društvena pitanja te vrijednosna strujanja u javnom životu RH. Nadbiskup je Premijeru također zahvalio za sve što sa svoje strane čini za Slavoniju i Baranju. Istaknuo je da su polovina od gotovo milijun građana koji u bolesti gravitiraju prema osječkoj bolnici vjernici s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije te da zato i on kao nadbiskup sa svojim suradnicima želi dati podršku izgradnji novog Kliničkog bolničkog centra u Osijeku. 

Premijera je upoznao s dugoročnim planom o osnivanju triju osnovnih i jedne srednje katoličke škole (gimnazije) na području nadbiskupije. Zamolio ga je da u dogledno vrijeme među kapitalne kulturne objekte za temeljitu obnovu uz pomoć Vlade RH, zbog njihova kulturnog značenja i turističke atraktivnosti, uvrsti i Katedralu sv. Petra u Đakovu te Konkatedralu sv. Petra i Pavla u Osijeku. Jedna i druga su zbog zuba vremena potrebne temeljite obnove, a Konkatedrala još na sebi nosi i ozbiljne nesanirane rane koje su posljedica stradanja tijekom Domovinskoga rata.

Nadbiskup je u tom kontekstu zahvalio i Gradu Đakovu na spremnosti da izvana osvijetli đakovačku katedralu, koja je sa svojih 140 godina postojanja postala pomalo „oronula ljepotica“, koja još nikada nije doživjela temeljitu obnovu, nego je samo povremeno sanirana nakon proživljenog potresa i požara.

Tiskovni ured

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Župljani Babine Grede hodočastili u Karlovac i Krašić |

Katoličke vijesti

Deveti molitveni susret unutar četvrtog ciklusa “Lectio divina”

Katoličke vijesti

Mali ekolozi i „Laudate Deum“ |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti