EU i Njemačka pomoći će Ukrajini popraviti i obnoviti energetsku infrastrukturu
Europa

EU i Njemačka pomoći će Ukrajini popraviti i obnoviti energetsku infrastrukturu

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy, lijevo, i njemački kancelar Olaf Scholz u Berlinu, Njemačka, utorak, 11. lipnja 2024. Autorska prava AP Photo/Ebrahim Noroozi

Autorska prava AP Photo/Ebrahim Noroozi

Po Johanna Urbancik i Liv Stroud

Podijelite ovaj članakGumb Zatvori

Kopirajte/zalijepite link za ugradnju videa članka u nastavku:Kopirati u međuspremnikKopirano

Njemački kancelar Olaf Scholz obećava da će se usredotočiti na obnovljivu energiju i potencijal vodika dok ukrajinski predsjednik Zelenskyy u utorak posjeti Berlin.

Njemačka i EU obećale su pomoći Ukrajini da popravi i obnovi svoju energetsku infrastrukturu, uvjeravali su ukrajinskog čelnika u utorak u Berlinu kancelar Scholz i šefica EU-a Ursula Von der Leyen.

Ukrajina je izgubila polovicu svojih kapaciteta za proizvodnju električne energije kao rezultat ruskih napada. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao je da je kapacitet od 9 gigavata već uništen u napadima projektilima i dronovima. Potrošnja energije prošle zime bila je oko 18 gigavata.

Scholz je rekao da će fokus biti na obnovljivoj energiji i potencijalu vodika, te dodao da će napori biti usmjereni na “ponovnu izgradnju buduće države članice EU”.

Von der Leyen je obećala 1,9 milijardi eura pomoći za Kijev, od čega je dio generiran od kamata dobivenih od ruske imovine koju je Zapad zamrznuo.

Zelenskyy je u utorak prvi put govorio u njemačkom Bundestagu. Osjetno su izostali političari iz Alternative za Njemačku (AfD) i saveza Sahra Wagenknecht. Obje strane traže prekid isporuka oružja u Ukrajinu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

5 katoličkih načina za proslavu Dana planeta Zemlje

Katoličke vijesti

Biskup poziva katolike da ‘izgrade bolju Europu’ na izborima za EU u nedjelju

Katoličke vijesti

Anketa: Blagi pad podrške homoseksualnim brakovima, uzlet podrške vjerskim slobodama u SAD-u

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti