Vatikan: Papa ponovno progovorio o prijemu homoseksualaca u sjemeništa
Europa

Vatikan: Papa ponovno progovorio o prijemu homoseksualaca u sjemeništa

Djelatnici ACI Prensa, 11. lipnja 2024. / 19:15

Tijekom susreta u utorak s oko 160 svećenika na Salezijanskom papinskom sveučilištu, papa Franjo ponovno je raspravljao o pitanju primanja homoseksualaca u sjemeništa.

Tiskovni ured Vatikana prijavio da se Papa tijekom sastanka iza zatvorenih vrata vratio na temu primanja muškaraca „s homoseksualnim sklonostima u sjemeništa, ponavljajući potrebu da ih se prihvati i prati u Crkvi te razboritost Dikasterija za svećeništvo u vezi s njihovim ulazak u sjemenište.”

U priopćenju se ne precizira na koju naznaku Dikasterija za kler Sveti Otac misli.

Prema uputa koju je 2005. godine objavila tadašnja Kongregacija za katolički odgoj — sadašnji Dikasterij za kulturu i obrazovanje — Crkva „ne može primiti u sjemenište i sveti red one koji prakticiraju homoseksualnost, imaju duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti ili podržavaju tzv. Kultura.'”

Tema se posljednjih tjedana više puta pojavljivala.

Na početku lipanjtalijanske novine Il Messagero objavile su pismo Svetog Oca upućeno mladiću koji je isključen iz sjemeništa zbog homoseksualnosti, a kojeg je potaknuo da “krene naprijed” sa svojim pozivom.

Dana 20. svibnja, tijekom još jednog sastanka iza zatvorenih vrata s talijanskim biskupima, papa Franjo je navodno koristio podrugljiv jezik o prisutnosti homoseksualizma u sjemeništima.

Kao odgovor na novinska izvješća o papinom navodnom jeziku, na 28. svibnja Vatikan je objavio priopćenje u kojem se navodi da papa Franjo “nikada nije namjeravao uvrijediti ili se izraziti homofobnim izrazima, te se ispričava onima koje je uvrijedilo korištenje izraza koji su drugi prijavili”.

Prema Tiskovni ured Svete Stolicena susretu 11. lipnja, nakon pozdrava biskupa Michelea di Tolvea i trenutka molitve, papa Franjo se uključio u dijalog s nazočnim svećenicima.

Među temama o kojima se govorilo, Sveti se Otac osvrnuo na identitet svećenika i ljepotu svećeništva. Papa je naveo model Otac Lorenzo Milani kao “veliko, svjetlo za talijanskog svećenika”.

U širokoj raspravi govorilo se io važnosti pratnje oboljelih, osobito starijih.

Ostale teme o kojima se raspravljalo uključivale su aktualnu situaciju u Europi, Svetoj zemlji, Ukrajini, Mjanmaru i Demokratskoj Republici Kongo, među ostalim.

Bio je to treći susret pape Franje s rimskim svećenicima u manje od mjesec dana. 14. svibnja susreo se s najstarijim svećenicima, a krajem mjeseca posjetio je najmlađe.

Ovu priču prvi je objavio ACI Prensa, CNA-ov partner za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Almudena Martínez-Bordiú

Almudena Martínez-Bordiú je dopisnica iz Rima za ACI Prensa i EWTN.

Walter Sánchez Silva

Walter Sánchez Silva stariji je pisac za ACI Prensa (https://www.aciprensa.com). S više od 15 godina iskustva izvještavao je s važnih crkvenih događaja u Europi, Aziji i Latinskoj Americi za vrijeme pontifikata Benedikta XVI. i pape Franje. E-mail: [email protected]

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo: Dužni smo pomoći ženama da prihvate dar života

Katoličke vijesti

Svećenik s Floride, dobitnik Grammyja, oslobođen je optužbi za nedolično seksualno ponašanje

Katoličke vijesti

Nova studija pokazuje da više od dvije trećine katolika vjeruje da je Euharistija doista Isus

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti