Republikanci su odbacili amandman na zakon o potrošnji koji ograničava pristup pilulama za pobačaj
Europa

Republikanci su odbacili amandman na zakon o potrošnji koji ograničava pristup pilulama za pobačaj

Washington, DC Newsroom, 11. lipnja 2024. / 18:55

Republikanski zakonodavci odlučili su ne uključiti tekst u nacrt zakona o potrošnji Uprave za hranu i lijekove (FDA) koji bi ograničio tableta za pobačaj mifepriston — ali nastavljaju s drugim naporima u korist života u nekim od svojih prijedloga izdvajanja.

Povjerenstvo za raspodjelu sredstava Predstavničkog doma, koje vode republikanci, predstavilo je svoje prijedlog financiranja poljoprivrede za fiskalnu godinu 2025. u ponedjeljak, 10. lipnja. Zakonodavci nisu uključili jezik kojim bi se lancima ljekarni poput Walgreensa i CVS-a zabranilo izdavanje mifepristona za pobačaj, iako je to ranije bio jedan od prioriteta kluba. Također je izostavio jezik koji bi poništio odobrenje FDA-e za izdavanje pilula za pobačaj poštom, još jedan raniji prioritet.

Te su odredbe bile uključene u republičke prijedloge financiranja prethodne godine. Međutim, pokušaj je propao zbog demokratskog protivljenja. Kako bi postali zakoni, prijedlozi potrošnje moraju proći Zastupnički dom predvođen republikancima i Senat predvođen demokratima te ih treba potpisati predsjednik Joe Biden.

FDA je promijenila svoje propise o mifepristonu u prosincu 2021. kako bi omogućila primanje recepata poštom. Ponovno to promijenio svoje propise u siječnju 2023. kako bi se maloprodajnim lancima ljekarni omogućilo da pacijentima koji imaju recept daju pilule za pobačaj. Nova pravila bila su dio napora Bidenove administracije da proširi pristup pobačaju.

Propisi o mifepristonu dopuštaju liječnicima da prepišu lijek za pobačaj nerođenog djeteta do 10 tjedana trudnoće žene, u kojem trenutku dijete ima otkucaje srca fetusa, aktivnost mozga i djelomično razvijene oči, uši, usne i nosnice. Lijek djeluje tako da blokira hormon progesteron, koji prekida opskrbu nerođenog djeteta kisikom i hranjivim tvarima. Ubrzo nakon toga uzima se druga tableta, misoprostol, kako bi se izbacilo tijelo.

Umjesto toga, račun od gotovo 25,9 milijardi dolara usredotočen je na potporu poljoprivrednicima i stočarima, financiranje istraživanja u poljoprivredi, deregulaciju, fondove za ruralni širokopojasni internet te sigurnost hrane i lijekova između ostalog. Prijedlog je gotovo 2,7 milijardi dolara manji od Bidenovog prijedloga, izostavljajući njegove zahtjeve za financiranje klimatskih centara, povećanja plaća za savezne službenike i druge prioritete financiranja.

“Ovaj … zakon daje prioritet američkoj poljoprivredi, sigurnosti hrane i sigurnoj medicinskoj opskrbi”, rekao je u izjavi predsjednik Odbora, republikanac Tom Cole.

“Ona jača naše ruralne zajednice ulaganjem u širokopojasne veze i vitalne programe prehrane”, rekao je Cole. “Također su uključene zaštitne mjere za zaštitu naših poljoprivrednih zemljišta od ustupanja stranim protivnicima. Zakon podržava našu opskrbu hranom, proizvođače i američke obitelji.”

Napori u korist života u zasebnom računu za izdvajanja

Iako su republikanski zastupnici zaobišli pro-life jezik u nacrtu zakona o dodjeli sredstava za poljoprivredu, klub je podržao pro-life jezik u zakonodavstvu za financiranje Zakon o izdvajanjima za vojno graditeljstvo, branitelje i srodne agencije. Zakon predviđa financiranje Ministarstva obrane, Ministarstva branitelja (VA) i srodnih agencija.

Zakon uključuje Hydeov amandman, koji bi zabranio agencijama koje primaju sredstva kroz prijedlog zakona da koriste sredstva poreznih obveznika za potporu pobačaja. Ima izuzetaka za silovanje, incest i život majke. Ova zabrana pobačaja financiranog porezom uključena je desetljećima; međutim, Biden uklonio tekst u njegovom prijedlogu za fiskalnu godinu 2025., a brojni su demokrati pozvali na njegovo isključivanje iz prijedloga zakona ove godine.

Prema trenutnoj politici VA, odjelu je dopušteno obavljati pobačaje kada postoji zdravstveni rizik za majku; međutim, “zdravlje” nije jasno definirano. Republikanski prijedlog dodao bi definiciju koja dopušta pobačaje u slučajevima silovanja, incesta i “kada žena pati od tjelesnog poremećaja, tjelesne ozljede ili tjelesne bolesti, uključujući po život opasno tjelesno stanje uzrokovano trudnoćom ili proizašlo iz trudnoće samo po sebi, to bi, prema ovjeri liječnika, dovelo ženu u smrtnu opasnost osim ako se ne izvrši pobačaj.”

Biden ima zaprijetio vetom na zakon kako je napisano.

Zakon bi osigurao više od 147,5 milijardi dolara ukupnog financiranja, uključujući gotovo 18 milijardi dolara za obranu, što je 412 milijuna dolara više od Bidenovog prijedloga obrane.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Relikvija mučenika koju je ubila mafija koja će se koristiti u zatvorskoj službi u Napulju

Katoličke vijesti

Papa Franjo susreo se s 50.000 ljudi za Svjetski dan djeteta na Olimpijskom stadionu u Rimu

Katoličke vijesti

Princeza Kate otkrila dijagnozu raka; Katolički prelat hvali njezinu hrabrost, potiče na molitve

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti