Etiopija: JRS pomaže i podupire integraciju izbjeglica – Vatican News
Svijet

Etiopija: JRS pomaže i podupire integraciju izbjeglica – Vatican News

S populacijom od preko milijun izbjeglica i tražitelja azila, Etiopija je druga najveća zemlja u Africi koja je primila utočište. Isusovačka služba za izbjeglice (JRS) pomaže izbjeglicama nudeći različite programe i usluge koje promiču integraciju.

Christian Kombe, SJ – Addis Ababa

JRS radi s ljudima koji su prisiljeni napustiti svoje domovine i izazove koje to sa sobom nosi. Svjedočanstva izbjeglica ilustriraju svakodnevne nedaće i uspjehe postignute kroz podršku JRS-a.

Upravo završeni Svjetski dan izbjeglica 2024. naglasio je uključivanje i solidarnost s izbjeglicama, ističući važnost pružanja pomoći onima koji su bili prisiljeni napustiti svoje zemlje. Tim Jesuit Refugee Service (JRS) u Etiopiji ima razne usluge i inicijative. Osim osnovnih potreba, izbjeglice trebaju pomoć pri integraciji u zajednicu domaćina.

Stanje izbjeglica u Etiopiji

Trenutno Etiopija ugošćuje više od milijun izbjeglica iz različitih nacionalnosti i zemalja, uglavnom susjednih afričkih zemalja”, objašnjava Solomon Bizualem Brhane, državni direktor JRS-a Etiopija.

Prema podacima UNHCR-a za svibanj 2024., u zemlji se nalazi 1 043 667 izbjeglica i 8 251 tražitelj azila. Većina njih je iz Južnog Sudana, Somalije, Eritreje i Sudana. Oni su pobjegli od tekućih sukoba u svojim zemljama porijekla. Međutim, Etiopija također prima, u manjem broju, ljude iz Kenije, Jemena, Demokratske Republike Kongo, pa čak i Sirije – što je čini drugom najvećom zemljom domaćinom za izbjeglice u Africi nakon Ugande.

Izbjeglice u Centru JRS

Izbjeglice u Centru JRS

Bježeći od rata i oružanih sukoba

Dok različiti oblici prirodnih katastrofa i neodrživi ekološki uvjeti, kao što su represivni politički režimi, prisiljavaju ljude da napuste svoje zemlje, rat i oružani sukobi ostaju glavni razlozi zbog kojih ljudi traže utočište negdje drugdje. “U Etiopiju sam došao 2005. zbog rata”, kaže Florida Macumo, izbjeglica iz Burundija koja koristi JRS programe usmjerene na urbane izbjeglice u Addis Abebi. Isti su razlozi natjerali Kwan Akola da napusti Južni Sudan 2001. godine kada je zemlja još bila ujedinjena sa susjednim Sudanom.

Diverzificiran odgovor na potrebe izbjeglica

JRS djeluje u Addis Abebi i izbjegličkom kampu Dolo Ado u somalskoj regionalnoj državi”, objašnjava Bizualem Brhane. U urbanim područjima i kampovima JRS nudi programe pomoći i integracije, uključujući neformalno obrazovanje, tečajeve jezika, rekreacijske inicijative, aktivnosti za stvaranje prihoda, hitnu pomoć, zaštitu djece i psihosocijalne usluge.

Ovaj raspon programa pruža izbjeglicama personaliziranu podršku i podršku zajednice, omogućujući im da prođu obuku, steknu vještine i vrate osjećaj normalnosti unatoč brojnim izazovima. Organizacija također razvija inicijative za promicanje pomirenja i kohezije unutar izbjegličkih zajednica, često obilježenih sukobima koji imaju korijene u njihovim zemljama porijekla.

Započinjanje novog života kao izbjeglica

Aline Ingabire, podrijetlom iz Demokratske Republike Kongo, stigla je u Etiopiju 2012. nakon što je izgubila članove obitelji tijekom oružanog sukoba. Živo se prisjeća trenutka kada je u društvu brata, iscrpljena nakon dugog putovanja kroz Ugandu i Keniju, stigla u Addis Abebu. Prvo joj je JRS pružio početne osnovne usluge iz izbjegličkog kampa, a kasnije kao urbana izbjeglica koja živi u Addis Abebi.

Kad sam stigao u logor, započeli smo novi život. Registrirali smo se, a oni su nam pokazali gdje da živimo s drugim izbjeglicama iz moje zemlje. U logoru smo ostali oko pet godina. Ali i u logorima je bilo problema. Izbjeglice nisu dobivale dovoljno hrane, a vode je bilo nedovoljno,“, prisjetila se Aline.

Od 2018. Aline je živjela u Addis Abebi sa sestrom, ali izgubila je trag za bratom. Sudjeluje u ženskim aktivnostima i koristi pomoć JRS-a.

Izbjeglice u Etiopiji

Izbjeglice u Etiopiji

Integracija i podrška

Integracija izbjeglica u zajednicu domaćina prioritet je JRS-a, kaže Hanna Petros, direktorica projekta Centra za izbjegličke zajednice (RCC) JRS-a u Addis Abebi. Integracijski napori uključuju sudjelovanje zajednice domaćina u programima postavljenim za izbjeglice, kao što su strukovno osposobljavanje i neformalno obrazovanje, tečajevi jezika (amharski i engleski), glazba i satovi računala.

Kao izbjeglica susreo sam se s brojnim problemima, ali kada sam stigao u JRS dobio sam obrazovanje i razne vrste učenja: engleski, računalstvo, glazba, što mi je puno pomoglo u životu”, kaže Sarah Tesfaye, koja je prije pet godina napustila rodnu Eritreju.

Kwan i Qamar o vraćanju

Kwan Akol, koji je zahvaljujući UNHCR-ovoj stipendiji uspio nastaviti visoko obrazovanje u Etiopiji i stekao diplomu iz socijalne antropologije, redoviti je gost Refugee Community Centera. Tamo je pronašao poziv učitelja engleskog jezika. S JRS-om surađuje tri godine, pomažući drugim izbjeglicama da se integriraju kroz komunikacijske vještine.

Qamar Ali, jemenski izbjeglica koji živi u glavnom gradu Etiopije od 2013., također je imao koristi od prilike da radi s JRS-om. “Otkad sam došao ovdje, bilo je malo drugačije zbog razlike u kulturi i jeziku. Našao sam posao u JRS-u. Počeo sam s tečajevima računala kako bih poboljšao svoje informatičke vještine. Zatim sam otkrio odjel za brigu o djeci ovdje u JRS-u. Prijavila sam se za učiteljicu djece,” ona kaže.

Kako bi pomogao izbjeglicama kroz svoje različite projekte, JRS Ethiopia surađuje s više aktera, napominje gospodin Bizualem Brhane.” Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice glavni je donator za naš urbani program. Također surađujemo s različitim redovničkim zajednicama u Addisu, uključujući sestre salezijanke, oce salezijance i misionarke ljubavi.”

Živjeti s izazovima i nedaćama

Međutim, i dalje postoje izazovi kada je u pitanju pomoć izbjeglicama na Rogu Afrike. Za Bizualema Brhanea to je uključivalo ograničenja resursa i nedostatak sredstava u humanitarnom sektoru. Ipak, broj izbjeglica i dalje raste. Ponekad sukobi unutar Etiopije zaustavljaju nove izazove u humanitarnom sektoru. Izbjeglice se svakodnevno suočavaju s jednako značajnim izazovima unatoč pomoći JRS-a i drugih humanitarnih organizacija.

Problem s kojim se ovdje u Addisu suočavamo je život, koji je jako težak. Ovdje nije lako živjeti. Ne možemo naći posao. Jako je teško”, kaže Florida.

Nedostatak poslova tjera neke da pribjegnu neformalnom sektoru. Osim ekonomskih poteškoća, izbjeglice, posebice pridošlice, također se suočavaju s dugim kašnjenjima u registraciji ili obnovi dokumenata koje zahtijeva država, zbog čega su prisiljeni na dugotrajno boravište u kampovima. To je neodrživa opcija za mnoge urbane izbjeglice zbog nesigurnih životnih uvjeta koji tamo vladaju, svjedoči eritrejski izbjeglica pod krinkom anonimnosti.

Etiopska vlada, svjesna ovih izazova, radi na inicijativama za poboljšanje i pružanje više prava izbjeglicama i tražiteljima azila, uključujući integraciju u različite nacionalne sustave, rekao je direktor JRS Ethiopia.

Uspjesi i izgledi

Usred poteškoća, “imamo još mnogo uspješnih priča“, kaže Hanna Petros, ističući, primjerice, suradnju s projektom humanitarnog koridora koji pomaže najugroženijim izbjeglicama, kojih je do sada oko 500, preseliti se u Italiju. “Zagovarali smo izbjeglice s mnogo različitih slučajeva. Mislim da smo dotakli njihove živote kroz programe za život i pomoć koju pružaju naši predani zaposlenici,“, rekla je Hanna.

Isusovačka služba za izbjeglice trenutno priprema svoj strateški plan za sljedećih pet godina, s ciljem proširenja svojih aktivnosti na druge regije Etiopije. “Nadamo se da se JRS može proširiti u nadolazećim godinama kako bi zadovoljio potrebe izbjeglica i tražitelja azila u Addis Abebi i različitim regijama zemlje”, zaključuje direktorica za zemlju.

Mnoge se izbjeglice sa svoje strane nadaju da će njihove zemlje porijekla jednog dana pronaći mir, a san o povratku kući ostaje uvijek prisutan. Međutim, u međuvremenu neki vide Etiopiju kao svoju drugu domovinu u kojoj mogu ponovno izgraditi svoje živote. Nasuprot tome, drugi vjeruju da se njihovo putovanje u bolju budućnost nastavlja izvan Roga Afrike. Sanjaju o dosezanju drugih horizonata.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Apostolska nuncijatura u Ruandi slavi 60 godina

Katoličke vijesti

Papa imenuje biokemičara koji je pridonio cjepivu protiv COVID-a Papinskoj akademiji za život

Katoličke vijesti

Razmišljanje o Gospodnjem danu: ‘Ovo je moje tijelo… ovo je moja krv’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti