Nadolazeća Lyke konferencija na kojoj će se istražiti kako crni katolici mogu donijeti svoje darove na misu
Svijet

Nadolazeća Lyke konferencija na kojoj će se istražiti kako crni katolici mogu donijeti svoje darove na misu

Nacionalno okupljanje istražit će kako crni katolici mogu “prigrliti darove” koje donose u crkvu, posebice na misu, prema organizatorima.

Očekuje se da će njih 300 prisustvovati Lyke konferenciji 2024. koja se održava od 18. do 22. lipnja u Grapevineu u Teksasu. Događaj, koji je pokrenut 2004. i održava se svake godine većinu godina od tada, nazvan je u čast pokojnog nadbiskupa Jamesa P. Lykea, drugog crnog nadbiskupa imenovanog u Katoličkoj crkvi u SAD-u, koji je umro u 53. godini 1992. služeći kao nadbiskup Atlante.

Zaklada Lyke sponzorira konferenciju kao dio svoje misije da nastavi nasljeđe pokojnog nadbiskupa u njegovanju crnog katoličkog liturgijskog izražavanja. Među svojim pionirskim postignućima, Lyke je bio ključan u koordinaciji produkcije crnačke katoličke pjesmarice “Lead Me, Guide Me”, objavljene 1987. pod vodstvom Nacionalnog kluba crnog katoličkog svećenstva.

Tema ovogodišnje konferencije, “Stojanje u potrebi molitve – Obnova naše crnačke katoličke liturgije”, istražit će bogatstvo načina na koji se misa slavi u “kulturnom izrazu molitve” koji karakterizira iskustvo crnih katolika, direktor konferencije Lyke Richard Richard Cheri je rekla za OSV News.

“(To je) evidentno u stilu propovijedanja, žanru glazbe, svetom plesu i stvarnom svjesnom nastojanju da se čuje glas naših mladih”, rekao je Cheri, brat pokojnog biskupa Fernanda J. Cherija, koji je služio kao pomoćnik biskup New Orleansa do svoje smrti u ožujku 2023., i koji je služio u odboru Zaklade Lyke.

“Razmišljam o službi svog brata,” Cheri je rekla za OSV News. “Nikada se nije ispričao što je crnac i katolik… Donio je (u crkvu) nešto drugačije.”

Pozdravnu poruku konferencije uputit će Cynthia Bailey Manns, izaslanica laik na Sinodi o sinodalnosti, direktorica obrazovanja odraslih u Katoličkoj zajednici Svete Ivane Orleanske u Minneapolisu i pomoćna profesorica na Ujedinjenom teološkom sjemeništu gradova blizanaca u St. Paulu, Minnesota .

Manns će govoriti o “Darovima razgovora u Duhu”, temi koja je bila ključna za sinodski proces i koja uključuje aktivno slušanje, govorenje iz srca i – kako opisuju materijali konferencije Lyke – stvaranje “svetog prostora za slušanje protagonista, Duha Svetoga, i dopuštamo sebi da prijeđemo iz ‘ja’ u ‘mi’ i ‘stalno se susrećemo s Bogom’.

Pregled crnačke katoličke liturgije pružit će isusovac otac Joseph A. Brown, profesor afričkih studija na Sveučilištu Southern Illinois u Carbondaleu, Illinois; liturgijski skladatelj Rawn Harbor; i otac R. Tony Ricard, svećenik nadbiskupije New Orleansa, svećenik na kampusu i pisac. Pijanist i voditelj liturgijske glazbe Aaron Mathews vodit će nekoliko radionica u sklopu konferencije Rivers Institute for Music Ministers, koja unapređuje viziju pokojnog skladatelja oca Clarencea Riversa, prozvanog “ocem crnačke katoličke liturgije”. Alexis Cross-Tunley i Yvette Tunley predstavit će segment na temu “Snaga i svrha liturgijskog plesa”.

Temom crnačkog katoličkog propovijedanja govorit će redemptorist otac Maurice Nutt, koji će održati govor o retoričkoj agenciji u crnačkoj proročkoj tradiciji propovijedanja; Otac Manuel Williams, ravnatelj Resurrection Catholic Missions of the South sa sjedištem u Alabami, koji će istražiti temelje afroameričkog propovijedanja kao i načine na koje laici i svećenici mogu surađivati ​​u boljem propovijedanju; i Kayla August, studentica teologije i doktorskog studija Bostonskog fakulteta, koja će raspravljati o “Propovijedanju izvan crkvenih vrata” kroz svjedočenje vjere u svakodnevnom životu.

Program će zaokružiti dvije sesije o rastu župe i financijskom razvoju, koje će voditi poduzetnik Timothy Jacquet, konzultant za župnu kapitalnu kampanju za OSV (matičnu tvrtku OSV News).

Crkveno učenje drži da postoji “živa razmjena između Crkve i različitih kultura ljudi”, kao što je učio Drugi vatikanski koncil u “Gaudium et spes”, – a crni katolici su živopisan primjer, rekla je Cheri.

“Ono što radimo je drugačije i ljudi to cijene zbog onoga što jest”, rekao je za OSV News. “Kulturološki aspekt je važan, i istaknut je.”

Također je dobrodošlo, dodao je, napominjući da “imamo protestante koji dođu (na crnačku katoličku liturgiju) i kažu: ‘Oh, nisam ovo očekivao u Katoličkoj crkvi’ ili bijelce koji kažu: ‘Oh, ovo stvarno je drugačiji.'”

Cheri se nada da će sudionici konferencije krenuti kući s većim osjećajem za svoje osobne darove i ono što donose crkvi.

“Ovo smo mi. Zbog toga se okupljamo kao zajednica”, rekao je. “Mi smo istinski crnci i istinski katolici. To je kombinacija koju moramo prihvatiti za revitalizaciju crkve.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Crkva u Portoriku poziva na suodgovornost u suočavanju s epidemijom denga groznice

Katoličke vijesti

Kanada odgađa potpomognuto samoubojstvo za mentalno bolesne: zemlja ‘nije spremna’ za to

Katoličke vijesti

‘Ovdje se radi o ubijanju ljudi’: Vodeći glas protiv eutanazije upozorava na napore za eutanaziju

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti