Dvadeset katoličkih misionara ubijeno 2023. – Vatican News
Svijet

Dvadeset katoličkih misionara ubijeno 2023. – Vatican News

Vatikanska novinska agencija Fides objavljuje svoj godišnji popis katoličkih misionara koji su ubijeni svjedočeći svoju vjeru 2023. godine, a Afrika ponovno bilježi najveći broj žrtava.

Autor: Lisa Zengarini

Prema Vatikanska novinska agencija Fides, dvadeset misionara izgubilo je život diljem svijeta nasilnom smrću ove godine, dvoje više nego 2022.

Informativna služba Papinskih misijskih djela izvijestila je u subotu da su ubijeni jedan biskup, osam svećenika, dva redovnika, jedan sjemeništarac, jedan novak i sedam laika.

Afrika je vodeća na listi

Kao i prethodnih godina, najsmrtonosniji kontinenti za crkvene djelatnike bili su Afrika, gdje je ubijeno devet osoba, i Amerika, gdje je šest dalo svoje živote.

Do 2017. potonja je vodila 8 uzastopnih godina, no od 2018., s iznimkom 2020., Afrika je na vrhu popisa.

Dva svećenika, sjemeništarac i benedektinski novak, ubijeni su u terorističkim i razbojničkim Nigeriji. Među žrtvama je i otac Isaac Achi, 61-godišnji svećenik koji je živ spaljen tijekom napada naoružane skupine u njegovoj župi u biskupiji Minna, središnja Nigerija.

Također u Africi, dva su misionara ubijena u Burkini Faso; jedan svećenik je ubijen u napadu u svojoj župi u Tanzaniji; redovnički brat i župnik izbodeni su nožem u Kamerunu i Demokratskoj Republici Kongo (DRC).

Šest misionara ubijeno u Meksiku i Sjedinjenim Državama

Meksiko je ove godine ponovno pretrpio većinu misionarskih ubojstava u Americi, s dva svećenika i dva mlada kateheta ubijena u kontekstu rastuće nesigurnosti u zemlji povezane s drogom.

Dva brutalna ubojstva misionara zabilježena su i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je biskupa Davida O’Connella, pomoćnog biskupa Los Angelesa, ubio suprug njegove domaćice koji je priznao zločin, a sredinom prosinca vlč. Stephen Gutgsell, svećenik u katoličkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Fort Calhounu, Nebraska, preminuo je nakon što je izboden u župnom dvoru crkve.

Ubojstva na Filipinima i u Gazi

U Aziji su 2023. godine ubijena četiri katolička laika. Dvojica filipinskih katoličkih studenata bila su među žrtvama nedavnog bombaškog napada tijekom mise na Državnom sveučilištu Mindanao u gradu Marawi, u kojem su četiri osobe poginule, a nekoliko ih je ranjeno. Junrey Barbante i Janine Arenas bili su volonteri iz sveučilišne kapelanske zajednice, gdje su sudjelovali u liturgijskoj animaciji.

U ratom pogođenoj Gazi, Nahida Khalil Anton i njezina kći Samar Kamal Anton, dvije aktivne župljanke katoličke župne crkve Svete obitelji, ubijene su snajperistima 16. prosinca dok su išle do susjednog samostana sestara Majke Terezije. . Obje su pripadale skupini katoličkih i pravoslavnih žena koje su radile za siromašne i invalide u Stripu.

Još je jedna laik također ubijena u Španjolskoj ranije ove godine. Diega Valenciju, sakristana župe Nuestra Senora de La Palma, u Algecirasu, u pokrajini Cadiz, u siječnju je izbo mladi Marokanac naoružan mačetom, koji je također ozlijedio druge ljude.

Obični ljudi koji svjedoče Evanđelje

U uvodu izvješća, Fides je objasnio da je izraz “misionar” koristio u širokom smislu, misleći na “sve krštene koji su uključeni u život Crkve”, u kojoj su, temeljem svog krštenja, “svi članovi naroda Božjega postali misionarski učenici”, te da je smatrala sve one koji su umrli na nasilan način, ne samo “u mržnji prema vjeri”.

Vatikanska novinska agencija primijetila je da je jedna od karakterističnih osobina koja je zajednička većini žrtava “uobičajenost” njihovih života i okolnosti u kojima su ubijene: bilo na putu slaviti misu ili obavljati pastoralne aktivnosti u nekoj udaljenoj zajednici, nudeći svoje “jednostavno evanđeosko svjedočanstvo” u teškim kontekstima obilježenim siromaštvom, nasiljem, društvenom degradacijom i ugnjetavanjem.

“Mogli su otići negdje drugdje, preseliti se na sigurnija mjesta ili odustati od svojih kršćanskih obveza, možda ih smanjiti, ali to nisu učinili, iako su bili svjesni situacije i opasnosti s kojima su se svakodnevno suočavali”, navodi se.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Argentinska časna sestra zapamćena po svom osmijehu koji se smatra sveticom

Katoličke vijesti

Webinar organizacije latinoameričke službe ističe načine mentoriranja mladih latino vođa

Katoličke vijesti

Majka iz Oregona žalila se na sudsku presudu u slučaju posvojenja zbog vjerske diskriminacije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti