Papa Franjo imenovao je američke katoličke zagovornike braka savjetnicima vatikanskog obiteljskog dikasterija
Svijet

Papa Franjo imenovao je američke katoličke zagovornike braka savjetnicima vatikanskog obiteljskog dikasterija

Osoblje CNA, 26. siječnja 2024. / 10:40

Papa Franjo nedavno je imenovao dvoje katoličkih zagovornika braka i obiteljskog života koji žive u SAD-u za ključni vatikanski dikasterij, čast koja je primatelje ostavila i “zaprepašteni” i “uzbuđeni”.

Sveti je Otac imenovao Ryana i Mary Rose Verret konzultantima Dikasterija za laike, obitelj i život. prema priopćenju za javnost iz bračne službe Verretovih Witness to Love.

Dikasterij za laike, obitelj i život piše na svojoj web stranici da „promiče pastoral braka i obitelji na temelju nauka crkvenog učiteljstva” i „radi na priznavanju prava i dužnosti supružnika i obitelji u Crkvi, društvu, gospodarskom i politički život.”

Witness to Love iz Louisiane sebe reklamira kao “međunarodno korišten model pripreme za brak”. Mary Rose Verret rekao je CNA prošle godine da ministarstvo nudi pristup “punog kruga” za promicanje čvrstih brakova kako bi se suprotstavilo plimnom valu pada broja brakova u SAD-u

Organizacija je na svojoj internetskoj stranici objavila da imenovanje Svetog Oca “uključuje službenu savjetodavnu ulogu za Verrets” u kojoj će oni “surađivati ​​s drugim stručnjacima i vođama iz cijelog svijeta kako bi odgovorili na suvremene izazove s kojima se suočavaju obitelji, zagovarali svetost braka, i promicati dobrobit obitelji unutar Crkve i društva.”

Mary Rose rekla je za CNA ovaj tjedan da su ona i Ryan prvi put saznali za imenovanje od prijatelja svećenika koji im je rano ujutro poslao poruku u kojoj im je čestitao.

“Nismo bili sigurni na što se to odnosi”, rekla je, nakon čega im je njihov prijatelj poslao vatikansko priopćenje za javnost u kojem je najavio imenovanje.

“Bili smo zapanjeni, au isto vrijeme i uzbuđeni što možemo služiti sakrament braka na dojmljiviji način”, rekla je.

Verretovi su primili službenu dokumentaciju i od pape Franje i od vatikanskog državnog tajnika kardinala Pietra Parolina. Par je zamoljen da služi kao konzultant na petogodišnji mandat. Oni su “jedini sjevernoamerički bračni par koji je imenovan za takvu ulogu”, rekao je Witness to Love u svom priopćenju za javnost.

“Uzbuđeni smo što možemo raditi s vođama iz cijelog svijeta kako bismo bolje služili sakramentu i pozivu braka,” rekla je Mary Rose.

Sam papa Franjo redovito je istupao u obranu braka tijekom svog pontifikata.

On ima opisao zvanje kao onaj koji poziva muževe i žene da “upravljaju malenim čamcem — nošenim valovima, ali ipak čvrstim, zahvaljujući stvarnosti sakramenta — preko ponekad olujnog mora”, iako je dodao da je “na temelju sakramenta ženidbe Isus prisutan u tom čamcu.”

Brak “nije formalnost koju treba ispuniti”, rekao je papa rekao je, tvrdeći da se parovi vjenčaju jer “želiš svoj brak temeljiti na Kristovoj ljubavi, koja je čvrsta poput stijene”.

Obiteljski dikasterij kaže da ima poslanje „oživljavanja i poticanja promicanja poziva i poslanja vjernika laika u Crkvi iu svijetu“.

U tu svrhu „surađuje s raznim laičkim crkvenim organizacijama kako bi vjernici laici podijelili kako svoja iskustva vjere u različitim društvenim kontekstima, tako i vlastite svjetovne vještine u pastoralnoj službi i upravljanju Crkvom“.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Još tri svećenika uhićena u Nikaragvi

Katoličke vijesti

Šamanski ritual na Svjetskom ekonomskom forumu: ‘Koji duh vlada u Davosu?’ pita svećenik

Katoličke vijesti

Španjolski nadbiskup: ‘Neću blagosloviti niti jednu homoseksualnu zajednicu’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti