Duhovne vježbe za svećenike na Plehanu
Biskupska konferencija

Duhovne vježbe za svećenike na Plehanu

Duhovne vježbe za svećenike, koje su u župi i samostanu sv. Marka Evanđelista na Plehanu u Bosanskoj Posavini započele u nedjelju 18. veljače zazivom Duha Svetoga, trajat će sve do četvrtka 22. veljače.

Na temu „Iskustvo vjere kroz likove Tobije, Estere, Judite i Joba“ predvoditelj duhovnih vježbi je vlč. Tomislav Karavidović, župnik Župe sv. Mateja Evanđelista u Garčinu kod Slavonskog Broda. Okupilo se na Plehanu dvadesetak svećenika iz Plehanskog distrikta i četvorica svećenika iz Hrvatske. Uz gvardijana fra Anto Tomasa i derventskog dekana fra Ivana Marića to su svećenici Plehanskog distrikta: fra Zlatko Matanović, fra Velimir Zirdum, fra Mirko Filipović, fra Blažen Lipovac, fra Ivan Ćurić, fra Jozo Puškarić, fra Anto Zrakić, fra Mario Jurković, fra Ilija Jerković, potom mons. Pero Zeba, umirovljeni svećenik Riječke nadbiskupije povratnik u Bijelo Brdo, o. Franjo Sitnik, grkokatolički župnik u Derventi, vlč. Pavo Brajnović, vlč. Anto Perić te svećenici Đakovačko-osječke nadbiskupije: vlč. Josip Matanović, vlč. Mato Matasović i vlč. Davor Tomić te katolička novinarka Brankica Lukačević.

Promišljajući prvoga dana o iskustvu vjere kroz lik Tobita vlč. Karavidović je naglasio kako se kroz njegovu bolest pa tako i kroz bolest svakoga čovjeka mijenja njegova osobnost, jer bolest pogađa kako čovjeka tako i cijelu zajednicu. Posvjestio je kako nam cijela ta knjiga Staroga zavjeta koja je, kako je ustvrdio, manje zastupljena kako u misnim čitanjima tako i u našim osobnim razmišljanjima, može puno pomoći u našem duhovnom životu.

„Lik Tobije kao i likovi, Estere, Judite i Joba mogu nam biti nadahnuće i pomoć u našem duhovnom životu. To su veličine koje nam pokazuju kako ostati vjeran i ustrajan u svome pozivu, kako biti Isusov, i da je Bog onaj koji će naš trud i dobro djelo nagraditi svojom prisutnošću i blagoslovom“, rekao je uz ostalo predvoditelj Karavidnović.

Program duhovnih vježbi nastavljaju se u utorak i u srijedu kada će voditelj promišljati o iskustvu vjere kroz likove Estere, Judite i Joba, a završavaju u četvrtak misnim slavljem i Te Deumom. (kta/b.l.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Misom u Mariji Bistrici završio prvi Forum nacionalnih Caritasa jugoistočne Europe

Katoličke vijesti

Sveti Otac otvorio Godinu molitve ususret Jubileju 2025.

Katoličke vijesti

Kustos Svete zemlje: Kršćani su u Svetoj zemlji privilegirani, drugdje su izloženi nezainteresiranosti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti