Malteški red: Napadi na civile i humanitarne djelatnike zločini su protiv čovječnosti
Biskupska konferencija

Malteški red: Napadi na civile i humanitarne djelatnike zločini su protiv čovječnosti

Tijekom događaja Münchenske sigurnosne konferencije (MSC) 2024. koja je trajala od petka, 16. veljače do nedjelje, 18. veljače u glavnom gradu Bavarske, Suvereni viteški Malteški red ponovio je stavove da su napadi usmjereni na civilno stanovništvo i humanitarne djelatnike u zonama sukoba zločini protiv čovječnosti, piše Vatican News.

Dok su se čelnici država, vladini dužnosnici i kreatori politika okupili od petka, 16. veljače do nedjelje, 18. veljače u Münchenu na 60. sigurnosnoj konferenciji kako bi razgovarali o trenutno hitnim međunarodnim sigurnosnim problemima te potaknuli suradnju, Suvereni viteški Malteški red ponovio je hitan poziv na poštivanje međunarodnog humanitarnog prava koje je sve više ugroženo usred turbulentnog razdoblja geopolitičkih sukoba.

Zaštita civila

Treba hitno raditi na zaštiti civila i humanitaraca u zonama sukoba što pokazuje tijek ratova u Ukrajini, a još dramatičnije u Pojasu Gaze, rekao je Veliki kancelar katoličkog vjerskog reda Riccardo Paternò di Montecupo na popratnom događaju na visokoj razini organiziranom u glavnom gradu Bavarske o zaštiti humanitarnih djelatnika u zonama sukoba.

Civilne zgrade, uključujući domove, bolnice, škole i vjerske objekte, žrtve su neselektivnih vojnih napada. Osnovna energetska infrastruktura oštećuje se ili uništava s ciljem uskraćivanja civilima osnovnih društvenih usluga.

Fokus događaja bio je na tome kako vjerski i međunarodni humanitarni akteri mogu zajedno biti učinkovitiji u pozivu na poštivanje međunarodnih humanitarnih načela i zakona.

Ukrajina i Gaza nisu jedine humanitarne krize

Veliki kancelar katoličkog vjerskog reda Paternò di Montecupo istaknuo je da su Ukrajina i Pojas Gaze samo neke od najvidljivijih kriza koje traumatiziraju civile i humanitarne djelatnike, a koje su u tijeku i u zemljama poput Južnog Sudana, Sirije, Haitija i Mianmara, te mnogim drugim sukobljenim regijama u svijetu.

Udruživanje snaga s humanitarnim agencijama

Podsjećajući na ulogu Malteškog reda kao zagovornika zaštite civila u zonama sukoba bez obzira na njihovo podrijetlo, spol ili vjeroispovijest, Veliki kancelar reda je naglasio važnost jačanja angažmana humanitarnih organizacija diljem svijeta, neovisno o tome jesu li vjerske ili nevladine te zajedničko zalaganje za poštivanje međunarodnog humanitarnog prava.

Suvereni viteški Malteški red vjerovanja je da bi se humanitarne organizacije trebale okupiti oko osnovnog cilja: podržati međunarodno humanitarno pravo i pokrenuti koordiniranu aktivnost zagovaranja s vladama i glavnim međunarodnim forumima, poput G7 i G20, rekao je Paternò di Montecupo.

Među govornicima na konferenciji bili su bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, visoki povjerenik UNHCR-a Filippo Grandi, izvršna direktorica Međunarodne organizacije za migracije Amy Pope, predsjednica Međunarodnog odbora Crvenog križa Mirjana Špoljarić Egger, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1997., Jody Williams i premijer Libanona Najib Mikati.

Humanitarni djelatnici žrtve u sukobima

Bivši glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon skrenuo je pozornost na dramatične brojke u vezi s humanitarnim djelatnicima poginulim posljednjih godina u područjima sukoba, uključujući Pojas Gaze gdje je najmanje 167 humanitarnih djelatnika poginulo u posljednjih pet mjeseci.

Najmanje 114 milijuna raseljenih osoba u svijetu

U svijetu u kojem se smanjuje poštivanje međunarodnog prava, povećava se broj raseljenih osoba. Trenutno u svijetu ima najmanje 114 milijuna raseljenih osoba, apelirao je Jody Williams, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1997. godine. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

​​​​​​​Predstavljanje monografije “Klis – Neretvica. Župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ u Zagrebu

Katoličke vijesti

Kardinal Parolin i patrijarh Bartolomej I. pozvali na mir u Ukrajini

Katoličke vijesti

Jordanske zračne snage padobranima spuštaju humanitarnu pomoć kršćanima u Gazi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti