Učenici OŠ „Antun Branko Šimić“ iz Zagreba pomogli svoje vršnjake i njihove obitelji u Ugandi
Biskupska konferencija

Učenici OŠ „Antun Branko Šimić“ iz Zagreba pomogli svoje vršnjake i njihove obitelji u Ugandi

Zajednica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina od 2018. godine djeluje u afričkoj državi Ugandi u nadbiskupiji Mbarara, u mjestu Rwentobo u župi svetog Franje Asiškog Rushooka. Bivša provincijska predstojnica s. Kata Karadža, koja se početkom veljače 2022. godine pridružila ovoj zajednici, prenijela je vijest o adventskoj akciji jedne škole u Zagrebu za potrebe misija u Ugandi koja je u korizmi urodila plodom. Tekst s. Kate, koji je pod naslovom „Božićna akcija uljepšala korizmu“ objavljen na mrežnoj stranici spomenute Provincije, prenosimo u cijelosti: 

Ravnateljica, djelatnici, roditelji i djeca OŠ „Antun Branko Šimić“ iz Zagreba organizirali su u prosincu prošle godine adventsku i božićnu akciju za pomoć potrebnima. Tri nećaka – Emanuel, Benjamin i Mihael – s. Kate Karadža idu u tu školu. Ona ih je posjetila u školi te svim učenicima u njihovim razredima posvjedočila o uvjetima ljudi u Ugandi. Spomenula im je kako djeca nemaju dobre uvjete za život, odnosno nemaju ni ono najosnovnije što mi često podrazumijevamo. Također im je kazala da djeca puno rade te da su to često i teški poslovi. Ne idu svi u školu jer ne mogu platiti školarinu. Svaki dan donose u kanistrima vodu s izvora koji su udaljeni i po nekoliko kilometara. Kanistri, ako ih posjeduju, su teški, a djeca ih nose u rukama ili na glavi. Djeca su imala puno pitanja, ali i veliku želju da pomognu. U dogovoru s ravnateljicom, razrednicama i roditeljima razredi 6.a, 4.a i 2.c prikupili su olovke, gumice i šiljila te poslali svojim vršnjacima po s. Kati da im uruči njihove darove i pozdrave. Sve se to ovih dana ostvarilo pa je adventska akcija postala ujedno korizmena.

Uz to, prosinačka akcija je nastavljena te svi su marljivo pripremali radove, iskoristili svoje talente i kreativnost, a dobivena sredstva odlučili darovati potrebnima. Od te akcije mi, Školske sestre franjevke u Rwentobu, primile smo financijsku pomoć u iznosu od 1.500,00 eura. Kupile smo 300 kanistara za vodu, 100 čaša za djecu jedne osnovne škole, 100 tanjura za djecu u jednoj drugoj osnovnoj školi, 100 komada sapuna po pola kilograma, 50 plastičnih kanti, 50 lavora za pranje rublja, 60 malih zemljanih peći na kojima kuhaju te bilježnice za djecu. Naravno, djecu smo obradovale i slatkišima.

Preko dobročinitelja iz OŠ „A. B. Šimić“ obradovano je preko 800 obitelji. Svatko je dobio po nešto. Sve će im to dobro doći u njihovom svakodnevnom životu. Svi su zahvalni, a na poseban način zahvale šalju djeca djeci, koja su velikodušno uložila svoj trud i napore kako bi pomogli potrebnijima. Iskreno zahvaljujemo i mi, na poseban način ravnateljici, djelatnicima škole, roditeljima i djeci koji su se velikodušno odazvala humanitarnoj akciji te tako svojim doprinosom postali dio nas ovdje u Rwentobu u kojem mi školske sestre franjevke djelujemo. Neka sve dragi Bog nagradi stostruko.

S. Kata Karadža

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

​​​​​​​Župna zajednica u Orašju ujedinjuje se s cijelom Crkvom vrhbosanskom u molitvi za mir u Bosni i Hercegovini

Katoličke vijesti

Održan susret sestara juniorki SMI u Sarajevu

Katoličke vijesti

Nadbiskup Vukšić krizmao mlade u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Dubravama

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti