Duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva
Biskupska konferencija

Duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva

U organizaciji sestara Klanjateljica Krvi Kristove održana je u nedjelju, 19. svibnja 2024. godine, u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu, duhovna obnova za redovnice na temu “Razlikovanje duhova”. Cilj ovog susreta bio je produbljivanje razumijevanja ključne duhovne discipline koja pomaže u prepoznavanju i tumačenju unutarnjih i vanjskih utjecaja u odnosu s Bogom kao i osnaživanje za duhovnu borbu i jačanje povezanosti s Bogom, izvijestila je Konferencija VRPP BiH na svojoj mrežnoj stranici redovnistvo.ba.

Duhovna obnova održana je pod vodstvom vlč. dr. sc. Drage Župarića, profesora na Filozofskom fakultetu i Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

U svom razmišljanju vlč. Župarić istaknuo je važnost „prepoznati i razlikovati unutarnje pokrete koji dolaze od Boga od onih koji su rezultat ljudskih sklonosti ili zlih utjecaja. Ovo razlikovanje pomaže da bolje razumijemo Božju volju i usmjerimo svoje misli, riječi i djela prema ljubavi i mudrosti“.

Predavanje je uključivalo teološke i biblijske temelje razlikovanja duhova, naglašavajući važnost ove prakse u kršćanskoj tradiciji. Citirani su ključni biblijski stihovi poput 1 Kor 12,10 i 1 Iv 4,1, koji govore o daru razlikovanja duhova i potrebi ispitivanja duhova kako bi se utvrdilo njihovo porijeklo. Također, istaknuto je učenje svetaca poput svetog Ignacija Lojolskog i svetog Franje Saleškog, koji su pružili duboke uvide i praktične smjernice za razlikovanje duhova.

Predavač je ponudio praktične savjete za svakodnevnu primjenu razlikovanja duhova, uključujući: redovnu molitvu i meditaciju (osnovu za uspostavljanje bliskog odnosa s Bogom); dnevni pregled savjesti (refleksiju na kraju dana); traženje duhovnog savjeta (konzultiranje s duhovnim mentorom); učenje iz svetopisamskih i svetih tekstova (proučavanje Biblije i duhovnih djela); prakticiranje poniznosti i samopouzdanja (balans između prihvaćanja Božjeg vodstva i djelovanja prema njemu); obraćanje pažnje na plodove odluka; procjenu duhovnih poticaja prema njihovim rezultatima; strpljivost i otvorenost za Božje vrijeme.

Razlikovanje duhova, kao temeljni aspekt katoličke duhovne prakse, ostaje ključan alat za redovnice u njihovom svakodnevnom životu i služenju te održavanju duhovnog zdravlja i harmonije unutar redovničke zajednice.

Nakon prigodnog razmatranja bila je prilika za klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom i za osobnu ispovijed. Duhovna obnova je završila misnim slavljem u bogoslovnoj kapelici.

U svojoj propovijedi vlč. Drago je istaknuo značaj i djelovanje Duha Svetoga u našem životu i zajednici, rekavši: “Duh Sveti nije darovan samo apostolima, već cijeloj Crkvi. On nas poziva na obraćenje i novi život u Kristu, ispunjen ljubavlju, radošću, mirom i drugim plodovima Duha.” Pozvao je sve redovnice da budu svjedoci Kristove ljubavi i milosrđa u svojim svakodnevnim životima.

Za vrijeme duhovne obnove za orguljama je svirao bogoslov Stipe Gabrić.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

180 godina Franjevačke provincije u Hercegovini – Korizmeni koncert Ansambla LADO

Katoličke vijesti

Nadbiskup Vukšić sa suradnicima započeo pohod partnerskoj biskupiji Klagenfurt

Katoličke vijesti

Poziv na predstavljanje knjige fra Stipe Kljajića, ‘Smutnje po Mateju’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti