Donesite odluku za klimu, za svetost života
Svijet

Donesite odluku za klimu, za svetost života

Želite dobre vijesti?

Nadbiskupija Chicaga objavila je 17. prosinca da će se njezinih gotovo 400 župa, škola, groblja i ureda prebaciti na 100% obnovljivu energiju za potrebe električne energije počevši od 1. siječnja.

To pokriva oko 2 000 zgrada i jednako je uklanjanju 15 000 automobila s prometnica godišnje.

U svojoj najavi, kardinal Blase J. Cupich je rekao da je akcija poduzeta “kao izraz naše predanosti svetosti života”.

Bio je to dio pokušaja, rekao je, “da se generacijama koje dolaze osigura budućnost”.

Razmislite što bismo kao katolici mogli učiniti za klimu kada bismo se svi zalagali za ovakvu promjenu. Ono što mi odluka Chicaga govori jest da postoji nešto što možemo učiniti u vezi s ovom krizom, a jedan snažan način pomoći je institucionalna predanost. A koja je bolja institucija za vođenje brige od naše crkve?

Još jedna dobra vijest iz Chicaga, Sveučilište St. Mary of the Lake u Mundeleinu može se pohvaliti jedinom solarnom instalacijom u američkom sjemeništu. U redu, činjenica da je jedini nije dio dobrih vijesti, ali usredotočimo se na ono pozitivno.

Fr. John Kartje, rektor/predsjednik sjemeništa, rekao je da su njegovi sjemeništarci iz 25 biskupija u SAD-u i inozemstvu. Zajedno će “sa sobom nositi obvezu dobrog upravljanja zemljom”.

Prema istraživanju CNN-a, gotovo dvije trećine odraslih Amerikanaca kaže da su zabrinuti zbog prijetnje klimatskih promjena u njihovim zajednicama. Prema anketi, 73% odraslih Amerikanaca kaže da bi “savezna vlada trebala razviti svoju klimatsku politiku” kako bi do kraja desetljeća prepolovila zagađenje zemlje koje uzrokuje zagrijavanje planeta.

U podijeljenoj zemlji, to je puno slaganja. Dobre vijesti.

Kao što nas je papa Franjo podsjetio, cijeli naš ekosustav je doveden u pitanje, gotovo do točke bez povratka. Papa je u enciklici o okolišu iz 2015. Laudato Si’govorio je o našim odnosima: s Bogom, našim bližnjim i samom zemljom, koji su svi blisko povezani.

U svom nastavku 2023. Laudate Deumpapa je rekao da naši odgovori nisu bili primjereni i da se “svijet u kojem živimo urušava i možda se bliži točki prijeloma”.

Ali evo još jedne dobre vijesti, nešto pozitivno što svi možemo učiniti. Godine 2006. američki su biskupi, zajedno s drugim skupinama, osnovali Katolički klimatski savez. Ova neprofitna organizacija nudi obećanje koje možete preuzeti, a koja je bolja novogodišnja odluka od predanosti našem zajedničkom domu? Na njihovoj web stranici, catholicclimatecovenant.orgmožete se zakleti, birajući stvari za koje mislite da možete učiniti, govoreći “ne” onima koje su trenutno previše izazovne.

Također možete dodati vlastite obveze. Moj, na primjer, uključuje upis u program u kojem skupljam svoje ostatke hrane – kore, koštice, talog kave, filtere, papirnate tanjure – koje pokupi lokalna tvrtka koja ih kompostira, držeći ih podalje od odlagališta, gdje doprinijeli bi stakleničkim plinovima. To je nekoliko dolara mjesečno za veliku svrhu.

Sjećate li se “Bill Nye the Science Guy?” Evo nekoliko dobrih, pozitivnih savjeta koje sam neki dan čuo od ove znanstvenice. Recikliranje je u redu, rekao je, ali za stvarnu promjenu, dvije stvari moramo učiniti.

Trebali bismo “razgovarati o klimatskim promjenama” jednako kao što govorimo o drugim velikim problemima. I trebali bismo glasati imajući na umu klimu.

Podijelite radosnu vijest sa svojom župom, svojom biskupijom, svojim zakonodavcima. Ako ozbiljno mislimo spasiti naš svijet za naše unuke, dižimo malo buke.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako su kršćani nekad ‘predigrali’ svoju korizmu

Katoličke vijesti

Biskup iz Kentuckyja odbacuje svećenike koji su ismijavali novus ordo misu kao ‘irelevantne’

Katoličke vijesti

Dok pomoć Ukrajini zastaje, a grad pada, nadbiskup upozorava da su katolici na nišanu Rusije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti