Papa: Katolici koji rade u medijima mogu deeskalirati današnji rat riječima
Kršćanski život

Papa: Katolici koji rade u medijima mogu deeskalirati današnji rat riječima

Pomozite da se način na koji se jezik koristi u medijima “oslobodi oružja” tako što ćete poštovati druge i poticati veće razumijevanje i mir među ljudima, rekao je papa Franjo skupini katoličkih novinara iz Njemačke.

„Koliko se sukoba danas, umjesto da se gase dijalogom, raspiruje lažnim vijestima ili zapaljivim izjavama koje se šire medijima!“ rekao je u tekstu koji je podijeljen sudionicima.

Stoga je još važnije da vi, postojani u svojim kršćanskim korijenima i vjeri koju svakodnevno živite, sa srcima ‘demilitariziranim’ Evanđeljem, podupirete razoružavanje jezika”, napisao je Papa.

Papa je svoj tekst dao delegaciji koja predstavlja Društvo katoličkih novinara u Njemačkoj tijekom privatne audijencije u Vatikanu 4. siječnja. Iako nije pročitao svoj govor, Papa je pozdravio svakog sudionika i sa svakim od njih podijelio nekoliko riječi.

“Hvala vam, hvala vam za vaš posao koji nije lak, posao novinara: lijepo je komunicirati”, rekao je grupi prije nego što ih je pozdravio pojedinačno.

Udruga, koja je slavila 75. obljetnicu, okuplja katoličke profesionalce koji rade u medijima — bilo katoličkim bilo svjetovnim.

Papa je u svom pisanom govoru rekao da komunikacija pomaže ljudima da budu “jedni drugima” i žive u zajedništvu “unutar mreže odnosa koja se neprestano širi. To je bitno u Crkvi, gdje se veza s univerzalnošću razvija i usklađuje u poseban put kroz službu Petrova nasljednika.”

Pohvalio je predanost udruge ekumenizmu, međureligijskom dijalogu i obrani mira, slobode i ljudskog dostojanstva — ciljevima koji su “relevantni kao i uvijek!”

Postoji hitna i temeljna potreba, napisao je, za “poticanjem prizvuka mira i razumijevanja, gradnjom mostova, spremnosti na slušanje i komunikacijom s poštovanjem prema drugima i njihovim razlozima”.

Čak je i Crkvi potrebna komunikacija koja je ‘nježna, au isto vrijeme proročka’, napisao je.

Franjo je spomenuo sinodalni put kojim je krenula Crkva u Njemačkoj i pismo koje je napisao 2019. U tom je pismu ohrabrio „hodočasnički narod Božji” u potrazi za hrabrim odgovorom na sadašnju situaciju, ali je naglasio da se mora voditi Duha Svetoga strpljivošću, a ne “tragom za trenutnim rezultatima koji proizvode brze i trenutne posljedice, ali su prolazni zbog nedostatka zrelosti ili zato što ne odgovaraju pozivu na koji smo pozvani”.

U tekstu koji je dao njemačkim novinarima rekao je kako bi želio da se to pismo “više upozna, da se o njemu razmišlja i da se provodi, jer izražava dva aspekta koja smatram temeljnima kako ne bismo zalutali”.

Treba, rekao je, voditi računa o duhovnoj dimenziji Crkve i njezinoj univerzalnoj, katoličkoj dimenziji.

Duhovna dimenzija podrazumijeva “pravu i stalnu prilagodbu Evanđelju, a ne modelima svijeta, ponovno otkrivanje osobnog i zajedničkog obraćenja kroz sakramente i molitvu, poslušnost Duhu Svetome, a ne duhu vremena”, napisao je. .

Univerzalna, katolička dimenzija je temeljna kako se život vjere ne bi promatrao “kao nešto što je relativno samo u odnosu na vlastito kulturno i nacionalno područje”, dodao je.

“S ove točke gledišta, sudjelovanje u sveopćem sinodskom procesu je dobro”, napisao je.

“Katolički komunikatori imaju vrijednu ulogu u takvim situacijama: dajući točne informacije, oni mogu pridonijeti razjašnjenju nesporazuma i iznad svega spriječiti njihovo pojavljivanje, pomažući međusobnom razumijevanju, a ne protivljenju”, napisao je Papa.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Majka Anđelika i euharistijsko oživljavanje

Katoličke vijesti

Hoće li se katolici i pravoslavci dogovoriti o zajedničkom datumu Uskrsa?

Katoličke vijesti

Ružarij » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti