Da ljubav kojom smo ljubljeni, bude ljubav kojom ljubimo – Riječka nadbiskupija
Riječka nadbiskupija

Da ljubav kojom smo ljubljeni, bude ljubav kojom ljubimo – Riječka nadbiskupija

Studenti riječkih fakulteta okupili su se 6. lipnja u katedrali sv. Vida da misom zahvale za sva dobra koja su primili u ovoj akademskoj godini. „Zahvaljujemo za Božju ljubav koja nam je iskazana tijekom ove akademske godine, po onim darovima koje nam je Gospodin dao, po osobama koje smo zahvaljujući njemu susretali, kolegama, cimerima, profesorima. Na svemu onom znanju koje smo imali priliku usvojiti, onim knjigama koje smo imali priliku pročitati. Sve je to znak Božje ljubavi“, rekao je nadbiskup Mate Uzinić u propovijedi.

Okupljene studente pozvao je da budu svjedoci Božje ljubavi prema svakome čovjeku. Tako će na najbolji način Bogu zahvaliti za njegovu ljubav. Objasnio je kako je Isus izričito postavio dvije zapovijedi ljubavi, prema Bogu i čovjeku, a ljubav prema svakome čovjeku postavio kao radikalni, Božanski, zaokret u shvaćanju pitanja „tko je moj bližnji“. Sveto pismo ukazuje na stupnjeviti razvoj tog shvaćanja. Prvotno je bližnji bio samo član obitelji, što je logično jer obitelj je brinula za svoje članove, društvena svijest i socijalno djelovanje nije bilo razvijeno, zajednica se nije brinula za pojedince. Kasnije se pojam bližnjega proširio na klan ili narod.

S vremenom se pojavila svijest da je bližnji svatko koga susretnem, čak i neznanac, posebno ako je u nevolji. „Dakle, ovdje se može primijeniti ono zlatno pravilo da treba učiniti drugima ono što želim da oni meni učine i da im ne smijem učiniti ono što ne bih htio da oni meni učine“. Ovu Isusovu zapovijed ipak mnogi nisu razumjeli.

No Isus ide i dalje od toga, „Isus poziva da ljubimo bližnjega svoga onako kako je on ljubio nas. Onakvom ljubavlju kakvom Bog ljubi nas u Isusu Kristu. To je ljubav koja prelazi preko pogrešaka drugoga. To je ljubav koja se prigiba. To je ljubav koja je raspeta, koja služi, daje život za drugoga. To je cilj kojemu treba voditi naš kršćanski život jer jedino to daje smisao našemu kršćanskom životu. To je zapravo poziv da budemo u svom svakodnevnom životu utjelovljenje Isusa Krista, njegova prisutnost za druge, za braću i sestre. Da ljubav kojom smo ljubljeni, bude ljubav kojom ljubimo.“

Nadbiskup Uzinić je upozorio da danas u Europi zabrinjava pokušaj vraćanja unatrag u razumijevanju i tumačenju pojma ljubavi prema bližnjemu. „Ono najtragičnije je što se to čini pozivajući se na kršćanske korijene, na Isusa Krista, na kršćansku Evropu. A čini se tako što se u onima drugima, bilo da su to migranti, bilo da su to strani radnici, ne želi više prepoznati bližnjega, ne želi prepoznati brata. Događa se da se opet pojam „bližnji“ sužava na moju vlastitu naciju, moju vlastitu klasu, moju vlastitu rasu. To je nešto protiv čega bismo se mi kršćani trebali boriti.“ Rekao je to u kontekstu skorašnjih izbora za Europski parlament i pozvao studente da sudjeluju na izborima.

„Neka nam Gospodinu koji nas je do sada obilno obdarivao svoju milošću, pomogne da o tom budemo hrabriji. Nemojmo se bojati. Nemojmo sve suziti na sebe i svoj interes ili interes mog klana. Budimo široki. Raširimo svoje srce. Neka naše srce bude veliko kao i srce našeg Boga“, zaključio je nadbiskup.

Uz nadbiskupa su misu slavili i studentski kapelan o. Ivan Dominik Iličić i voditelj Ureda za mlade Ivan Seletković, svećenici koji tijekom cijele godine brinu da mladima budu duhovni oslonac, te ponude duhovne sadržaje i zajedništvo.


Objavljeno: 7. lipnja 2024.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

«Crkva otvorena svima» – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Božićno primanje: Bog nije odglumio prijateljstvo s ljudima – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti

Kršćani moraju govoriti jezikom ljubavi – Riječka nadbiskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti