Čudesna vizija iza blagdana Tijelova
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Čudesna vizija iza blagdana Tijelova

separatorStvoreno pomoću programa Sketch.

Andreas Praefcke | CC BY 3.0

Proslava Tijelova može se pratiti do vizije koju je o liturgijskoj godini imala belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Rimski obred Katoličke crkve svake godine nakon nedjelje Trojstva slavi blagdan Tijela i Krvi Gospodnje.

Međutim, Crkva nije uvijek slavila ovaj blagdan, a veliki utjecaj iza njega imala je belgijska časna sestra Juliana iz 13. stoljeća.

Viđenje svete Julijane

Juliana je odmalena bila duboko posvećena Svetoj Euharistiji i prema piscu Aleteije Joanne McPortland“ušla u redovnički život u dobi od 13 godina, služeći u hospiciju za gubavce koji je vodila njezina zajednica.”

U to je vrijeme počela imati neobičnu viziju. Pisac Heinrich Stieglitz pripovijeda viziju u svojoj knjizi Crkvena godina: Razgovori s djecom:

Već u svojoj šesnaestoj godini Julijana je imala izvanrednu viziju dok je bila na molitvi. Vidjela je pun mjesec je jarko sjao, ali na njemu je bila tamna mrlja kao da je njen komad izbio. Isprva nije mogla razumjeti viziju. Što je češće gledala taj neobičan prizor, to je njezino čuđenje raslo.

U početku je mislila da je vizija demonskog podrijetla i molila je Boga za pomoć:

Je li to kušnja Zloga?“, upitala je zabrinuto. Usrdno je molila, a vizija je ipak ostala. Usred gorućih suza djevojka je zamolila svog Spasitelja punog ljubavi da joj objasni što to znači.

Prema izvještaju, Isus je odgovorio na Julianin zahtjev i rekao joj što je točno vizija trebala predstavljati:

Na kraju joj je Isus rekao: “Mjesec predstavlja crkvenu godinu. Tamna mrlja na njegovoj sjajnoj površini znači da još uvijek nedostaje jedna gozba. Moja je volja da se u čast uspostavi veliki festival Moje Presveto Tijelo. Veliki četvrtak više je dan žalosti nego radosti. Sada idi i objavi to svijetu.” Ponizna časna sestra uzdržala se pred takvim zadatkom i rekla našem Gospodinu ovako: “Gospodine,” rekla je, “ja sam samo jednostavna djevojka i nisam nimalo dostojna. Zato te molim da ovo djelo povjeriš svetim i učenim svećenicima.”

U početku Juliana nije nikome rekla, no s vremenom je povjerila svoju viziju nekolicini ljudi, a zatim je priča stigla do samog pape.

Dok će sveti Toma Akvinski s vremenom napisati prekrasne poetske pjesme za ovaj novi blagdan, slavlje vjerojatno ne bi postojalo da nije bilo svetosti svete Julijane i njezine otvorenosti za primanje Božje riječi.

WEB-STARA-ILUSTRACIJA-CORPUS-CHRISTI-Marzolino-Shutterstock_68218180

Uživate li na Aleteiji?

Članci poput ovih besplatno su sponzorirani za svakog katolika uz podršku velikodušnih čitatelja poput vas.

Pomozite nam da nastavimo donositi evanđelje ljudima posvuda kroz poticajne katoličke vijesti, priče, duhovnost i još mnogo toga.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sveti Pio V. bio je svet i velikodušan papa koji je služio siromašnima

Katoličke vijesti

Kako nas Oče naš može dovesti do Božje volje za naše živote

Katoličke vijesti

Zašto svetog Bonifacija nazivaju apostolom Nijemaca

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti