Crkveni čelnici u Svetoj zemlji protestiraju protiv poreznih planova izraelskih općina
Svijet

Crkveni čelnici u Svetoj zemlji protestiraju protiv poreznih planova izraelskih općina

Crkveni čelnici u Jeruzalemu optužili su lokalne izraelske vlasti za pokretanje “koordiniranog napada” na kršćansku prisutnost u Svetoj zemlji nakon što je nekoliko općina pokrenulo pravni postupak zbog navodnih općinskih poreznih dugova.

“Sa zabrinutošću pratimo ovu kampanju protiv Crkava i kršćanske zajednice u Svetoj zemlji, koja je dosegla neviđenu razinu, uvlačeći Crkve u pravne postupke od sjevera do juga. Kao odgovor na to tražimo svoja povijesna i zakonska prava, koja općinski akteri sada pokušavaju prekršiti”, rekli su u pismu upućenom izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu.

Kršćanski vođe — uključujući kardinala Pierbattistu Pizzaballu, latinskog patrijarha Jeruzalema, i oca franjevca Francesca Pattona, kustosa ili čuvara svetih mjesta — primijetili su da je “stoljećima” od osmanskog vremena crkvena imovina bila izuzeta od općinskih poreza prema utvrđenom statusu quo i iskoristili su ovo pravo za ulaganje u usluge za dobrobit svojih zajednica uključujući škole, bolnice, samostane, crkve i kuće za starije osobe među ostalim.

Patrijarh grčke pravoslavne crkve Theophilos III, patrijarh armenske Apostolske pravoslavne crkve Nourhan Manougian i nadbiskup anglikanske episkopalne biskupije Hosam Naoum također su potpisali pismo.

Postupke su crkveni poglavari nazvali “tendencioznim” i protivnim povijesnom stavu crkava i njihovom odnosu s vlastima, “kršeći postojeće sporazume i međunarodne obveze koje osiguravaju prava Crkava”.

“Ogorčeno je da, posebno u ovim osjetljivim i kompliciranim vremenima kada treba prevladati strpljenje, suosjećanje, jedinstvo u molitvi i nadi, općine otvaraju slučajeve protiv Crkava na sudovima i upućuju prijetnje”, navode u pismu. “Ovo predstavlja prezir prema našim običajima i onome što nam je drago, a gazi međusobno poštovanje, koje je među nama postojalo do sada.”

Početkom 2018. sličan spor s općinskim poreznim vlastima u Jeruzalemu doveo je do zatvaranja Crkve Svetog groba na tri dana prije nego što je izraelska vlada uspostavila pregovarački tim za rješavanje nesporazuma oko poreza na imovinu nakon intervencije Netanyahua, koji je također bio premijer u to vrijeme.

U to je vrijeme jeruzalemska općina rekla da namjerava prikupiti blizu 190 milijuna dolara poreza na imovinu od oko 887 nekretnina u vlasništvu crkve za koje je rekla da nisu bogomolje.

U svom pismu od 18. lipnja crkve su rekle da su nedavni pravni postupci u suprotnosti s prethodno postignutim dogovorom i optužile vlasti da pokušavaju “istjerati kršćansku prisutnost iz Svete zemlje”.

Prema pismu crkvenih čelnika, općine Tel Aviv, Nazareth i Ramla također su poslale crkvama pisma upozorenja zbog navodnog duga općinskih poreza.

U priopćenju poslanom OSV Newsu, jeruzalemska općina je rekla da, iako prema zakonu, svaka zgrada podliježe porezu na imovinu, vjerska mjesta mogu podnijeti zahtjev lokalnim vlastima za dobivanje izuzeća. No, navodi se, posljednjih godina crkve nisu podnijele zahtjeve za izuzeće, a također su odbile dopustiti općinskim inspekcijama u spomenutim prostorijama.

“Općina se dosad suzdržavala od naplate dugova, a trenutačno se vodi dijalog s crkvama o naplati dugova za poslovne nekretnine koje posjeduju”, rekli su iz općine.

Općina Tel Aviv izjavila je za OSV News da odobrava potpuno ili djelomično oslobađanje od poreza na imovinu za nekretnine koje drže vjerske institucije u skladu s općinskom uredbom o porezu na imovinu i vladinom uredbom o porezu na imovinu.

“Treba naglasiti da općina Tel Aviv… vodi dijalog pun poštovanja sa svim vjerskim institucijama u gradu kako bi organizirala plaćanja u skladu sa svim zakonskim odredbama”, rekla je općina u svom priopćenju.

Crkveni čelnici apelirali su na Netanyahua kao svoju “posljednju nadu” da pronađu “održivo rješenje” kao što je obećano 2018. zahvaljujući njegovoj intervenciji kako bi se izbjegla “još jedna neželjena kriza”. Naglasili su, kako su rekli, važnost dosadašnjih premijerovih izjava o potrebi poštivanja kršćanske zajednice.

“Pozivamo vas da učinite sve što je u vašoj moći kako biste uputili ove lokalne općine da ponište sve pravne postupke protiv crkava i sve druge postupke naplate. Želimo da shvatite da, suočeni s ovom stvarnošću, mi kao kršćanski vođe ne možemo sjediti besposleno i ponašati se kao da je sve u redu”, rekli su.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Danas počinje tjedan razmatranja uoči Međunarodnog dana molitve protiv trgovine ljudima

Katoličke vijesti

Nepoštena pogrebna služba u katedrali sv. Patrika za trans aktivisticu izazvala negodovanje

Katoličke vijesti

U početnom dijelu Iowe, DeSantis se fokusira na vjeru, obitelj i ‘kulturu života’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti