Četiri njemačka biskupa opiru se nastojanjima da se uspostavi stalno ‘Sinodalno vijeće’
Europa

Četiri njemačka biskupa opiru se nastojanjima da se uspostavi stalno ‘Sinodalno vijeće’

Vijesti CNA, 26. travnja 2024. / 13:57

Četiri njemačka biskupa u srijedu su se distancirala od kontroverznih planova Sinodalnog puta za trajno tijelo nadzirati Crkvu u Njemačkoj, apelirajući umjesto toga na jedinstvo s općom Crkvom.

Četiri biskupa su isti koji su prije blokirano financiranje za ovo tijelo: kardinal Rainer Maria Woelki iz Kölna i tri prelata iz Bavarske: Gregor Maria Hanke, OSB, iz Eichstätta; Stefan Oster, SDB, iz Passaua; i Rudolf Voderholzer iz Regensburga.

U zajednička izjavaprelati su 24. travnja potvrdili da neće biti stranke u odboru zaduženom za uspostavu njemačkog “sinodalnog vijećajer bi to bilo u suprotnosti sa sakramentalnim ustavom Crkve.”

Četvorica biskupa također su odbacila mišljenje da bi Njemačka biskupska konferencija mogla legalno osnovati “sinodalni odbor” ako četiri njegova člana ne podrže odbor.

S obzirom na opetovane intervencije Vatikana protiv njemačkog procesa, biskupi su u srijedu rekli da će umjesto toga tražiti od Biskupske sinode u Rimu da pokaže put za “sinodalniju Crkvu [in Germany] u jedinstvu sa sveopćom Crkvom.

Upozorenje na prijetnju od novi raskol iz Njemačke, Vatikan je već u srpnju 2022. intervenirao protiv planova za njemačko sinodalno vijeće.

U siječnju 2023. Rim ustvrdio “da ni Sinodalni put, niti bilo koje tijelo koje je njime osnovano, niti bilo koja biskupska konferencija nema nadležnost za osnivanje ‘sinodalnog vijeća’ na nacionalnoj, biskupijskoj ili župnoj razini.” Predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing odmah odbačeno upozorenje.

U međuvremenu, organizatori Sinodalnog puta nastavili su s planovima za osnivanje sinodalnog odbora: u ponedjeljak, 22. travnja, njemački dijecezanski biskupi odobrio statute za sinodalni odbor.

Ovaj potez je značajan napredak: u početku su se očekivali njemački prelati glasati o statutu pripremnog odbora tijekom njihove plenarne skupštine u veljači.

Međutim, to je glasovanje prekinuto nakon drugog Vatikanska intervencija.

Nakon sastanka u ožujku na kojem su “uočene razlike i točke suglasnosti”, pristaše Vatikana i Sinodalnog puta najavile su da će raditi zajedno na riješiti probleme.

S obzirom da su biskupi sada usvojili statut sinodalnog odbora i laičke organizacije ZdK već odobreno ove 25. studenoga 2023. — unatoč ranijim upozorenjima iz Rima o opasnosti od novi njemački raskol — nije jasno kako će Vatikan odgovoriti i hoće li.

Prema ranijem izvješću o službeni portal Crkve u Njemačkoj, katholisch.de, sinodalni odbor ipak će se ponovno sastati u lipnju kako bi raspravio planove.

Sinodalni put — “Synodaler Weg,” koji se ponekad prevodi kao Sinodalni put — jest nije sinoda ali a vrlo kontroverzan događaj osmišljen kako bi se stvorio “pritisak” na Crkvu, kao jednog utemeljitelja je priznao.

Njemački proces, koji košta nekoliko milijuna dolarane samo da ima za cilj uspostaviti stalno sinodalno vijeće: Delegati su također donijeli nekoliko rezolucija za promjenu crkvenih praksi na temelju transrodna ideologija i pozvali su na svećeničko ređenje ženaistospolni blagoslovi, kao i promjene crkvenog učenja na spolne radnje.

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Katolički biskupi kažu da abortus ‘nikada ne može biti temeljno pravo’ uoči izglasavanja povelje EU

Katoličke vijesti

FOTOGRAFIJE: Aktivisti za život i pobačaj održavaju dvoboje ispred Vrhovnog suda

Katoličke vijesti

Papa Franjo na Pedesetnicu: Djelovanje Duha Svetoga u nama je snažno

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti