Franjevačko sveučilište odbacuje transrodnu politiku Bidenove administracije u naslovu IX
Europa

Franjevačko sveučilište odbacuje transrodnu politiku Bidenove administracije u naslovu IX

Washington, DC Newsroom, 26. travnja 2024. / 17:30

Franjevačko sveučilište u Steubenvilleu nastavit će odvajati svoje smještajne jedinice, zahode, svlačionice i sportske timove na temelju biološkog spola – umjesto samopotvrđenog “rodnog identiteta” – usprkos nedavnim saveznim promjenama u smjernicama Naslova IX.

Najava dolazi nakon što je Ministarstvo obrazovanja predsjednika Joea Bidena izdao novo tumačenje glave IX, koja navodi da će se sve zabrane spolne diskriminacije sada primjenjivati ​​na diskriminaciju temeljenu na samopotvrđenom “rodnom identitetu” osobe.

Vjerske škole, kao što je Franjevačko katoličko sveučilište, izuzete su od odredaba Naslova IX. koje krše njihovu vjeru.

Otac Dave Pivonka, TOR, predsjednik Franjevačkog sveučilišta, poslao je pismo studentima u kojem stoji da se novo tumačenje naslova IX ne odnosi na sveučilište jer nije u skladu s učenjem Katoličke crkve o seksu. Referirao je predsjednik sveučilišta Franjevački kompendij o ljudskoj spolnostikoji kaže da se “seksualni identitet” osobe temelji na njezinoj biologiji.

“Vjerujemo u urođeno dostojanstvo svake ljudske osobe”, napisala je Pivonka u e-poruci. “I kao strastvena katolička institucija, vjerujemo i slijedimo učenja Katoličke crkve koja smatra da se ‘spol’ odnosi na objektivnu stvarnost ljudske osobe kao muškarca (muškarca) ili kao žene (žene), utemeljenu na i određena biologijom osobe.”

Prema politici sveučilišta, ni zaposlenici ni studenti neće biti prisiljeni oslovljavati osobu zamjenicama koje nisu u skladu s biološkim spolom osobe. Također se neće suočiti s nikakvim disciplinskim kaznama za “držanje stavova i uvjerenja” u skladu sa stajalištem sveučilišta o ljudskoj seksualnosti, koje se temelji na katoličkom učenju.

Pivonka je u svom pismu istaknuo da postoji razlika između “ponašanja koja se prema našim sadašnjim kulturnim normama mogu ocijeniti diskriminirajućim”, kao što je objašnjavanje katoličkog učenja o spolnosti, i “ponašanja koja, zapravo, vrijeđaju dostojanstvo osobu”, poput uznemiravanja ili nasilja.

“Povrede dostojanstva osobe neće se tolerirati na ovom kampusu”, rekao je. „Predstavljanje autentičnih katoličkih učenja, koja prenose istinu, ljepotu, slobodu i iscjeljenje, uzdižu ljudsku osobu u svakom pogledu. Podučavanje onoga što Crkva uči je čin milosrđa i naša dužnost kao katoličkog sveučilišta.”

Bidenova administracija primijenila je nove propise krajem prošlog tjedna. Prema izvršnom sažetku, izmjene imaju za cilj “pojasniti da spolna diskriminacija uključuje diskriminaciju na temelju spolnih stereotipa, spolnih karakteristika, trudnoće ili srodnih stanja, seksualne orijentacije i rodnog identiteta.”

Novo tumačenje naslova IX već je stvorio napetost s državama koje su donijele zakone koji ograničavaju atletska natjecanja za žene i djevojke i druge privatne prostore samo na biološke žene i djevojke. Javni dužnosnici u najmanje dvije države, Oklahomi i Floridi, već su rekli da se neće pridržavati novih pravila.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Iowa House donosi prijedlog zakona za potvrdu osobnosti u trenutku oplodnje

Katoličke vijesti

Pronađite sve najnovije vijesti o Irskoj | euronews

Katoličke vijesti

Zašto se danas ne slavi Blagovijest?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti