Biskupski odbor suočava se s oštrom reakcijom zbog poziva da se Kuba ukloni s popisa sponzora terorizma
Europa

Biskupski odbor suočava se s oštrom reakcijom zbog poziva da se Kuba ukloni s popisa sponzora terorizma

Washington, DC Newsroom, 10. srpnja 2024. / 15:55

Poziv predsjednika odbora Američke konferencije katoličkih biskupa (USCCB) američkoj vladi da ukloni Kubu s popisa država sponzora terorizma izazvao je brzu reakciju s raznih strana.

U utorak je USCCB objavio a pismo biskupa A. Eliasa Zaidana, predsjednika USCCB-ovog Odbora za međunarodnu pravdu i mir, u kojem je on pozvao američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena da “ukloni oznaku Kube kao države sponzora terorizma”.

Zaidan je u svom pismu citirao stav svog prethodnika, biskupa Davida Malloya, koji se u istom svojstvu protivio oznaka izradila Trumpova administracija u siječnju 2021.

Kuba je trenutno na popisu američke vlade Državni sponzori terora zajedno sa Sjevernom Korejom, Iranom i Sirijom. Zemlje se dodaju na popis ako su “opetovano pružale podršku činovima međunarodnog terorizma”.

Zaidan je ponovio Malloyjevu izjavu iz 2021. da je “desetljećima, u suradnji sa Svetom Stolicom i većinom međunarodne zajednice, Konferencija katoličkih biskupa Sjedinjenih Država pozivala na suradnju i uzajamno korisne odnose između Sjedinjenih Država i Kube, kao i punu ukidanje gospodarskog embarga protiv te otočne države.”

Zaidanovo pismo je bilo pozdravio od strane kubanskog veleposlanstva u SAD-u, koje je osudilo “štetne posljedice” uključivanja Kube na popis. Više od 250 progresivne organizacije širom svijeta također je nedavno pojačao kampanju da se Kuba ukloni s popisa, tvrdeći da Kuba nije država sponzor terorizma, već “država sponzor” “zdravlja”, “mira” i “oslobođenja”.

Međutim, Zaidanovo pismo također je izazvalo brzu negativnu reakciju disidenata i prodemokratskih vođa koji se protive kubanskom režimu.

U intervjuu za CNA, Yuri Pérez, kubanski disident u egzilu i direktor Latinoameričkih studija u Memorijalnoj zakladi žrtava komunizma, ustvrdio je da je odbor USCCB-a “zagovarao režim”.

“Postoje dva različita problema”, rekao je Pérez. “Jedan su embargo i sankcije, a to su alati koje američka vlada koristi kako bi izvršila pritisak na kubansku vladu da se promijeni”, objasnio je. “Popis terorista je više činjeničan”, rekao je. “To se temelji na ponašanju režima.”

Pérez je rekao da postoji “veliki pritisak na Bidenovu administraciju da skine Kubu s popisa”, ali “da bi donio tu odluku, režim mora promijeniti svoje ponašanje. I nije promijenio svoje ponašanje.”

Jedan od čimbenika uvrštavanja Kube na popis, rekao je Pérez, jest to što ona pruža utočište teroristima na otoku.

“Lak korak za režim da se skine s popisa bio bi da protjera te ljude i preda ih zemljama koje ih traže”, ustvrdio je.

Jason Poblete, odvjetnik, katolik i predsjednik Global Liberty Alliance (GLA), rekao je u intervjuu za CNA da je pismo odbora USCCB-a “odvojeno od stvarnosti”.

rekao je Poblete GLA posebno je radio s Katoličkom crkvom na Kubi na pitanjima ljudskih prava i vjerskih sloboda. Američki biskupi, ustvrdio je Poblete, “trebali bi se s poštovanjem držati pitanja vjere, a ne pitanja vezanih uz nacionalnu sigurnost.”

Poblete je primijetio da razloge za klasificiranje zemlje kao države sponzora terorizma uglavnom klasificira State Department.

“Većina kubanskih svećenika s kojima radim podržava imenovanje”, rekao je, iako ne znaju konkretne razloge za to.

Jason Poblete iz Global Liberty Alliancea.  Zasluge: Večernje vijesti EWTN / snimak zaslona
Jason Poblete iz Global Liberty Alliancea. Zasluge: Večernje vijesti EWTN / snimak zaslona

Poblete je odbacio ideju da američki embargo otoku pridonosi njegovoj tekućoj krizi. Embargo dopušta vitalne proizvode poput hrane i lijekova, rekao je.

“Problemi na Kubi nemaju nikakve veze s embargom”, rekao je. “To je totalitarna policijska država. Volio bih da biskupi to uzmu u obzir prije nego što napišu ovakve stvari.”

Uz optužbe za potporu terorizmu, kubanska komunistička vlada dugo je bila kritizirana zbog kroničnog kršenja ljudskih prava. Grupa Human Rights Watch npr. kaže kubanska vlada “nastavlja potiskivati ​​i kažnjavati gotovo sve oblike neslaganja i javne kritike” i koristi “proizvoljna pritvaranja za uznemiravanje i zastrašivanje kritičara”.

Pérez je u međuvremenu rekao da će se nastojanja lobiranja da se Kuba ukloni s popisa vjerojatno intenzivirati u nadolazećim mjesecima, osobito ako predsjednik Joe Biden izgubi predsjedništvo. Zagovornici će, ustvrdio je, raditi na tome da potaknu Bidenovu administraciju da izbriše Kubu s popisa prije nego što demokrat napusti Bijelu kuću.

“Očekujte nalet aktivnosti ako Biden izgubi prije prijelaza”, rekao je.

USCCB nije odgovorio na zahtjev za komentar u srijedu.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Ken Oliver-Méndez

Ken Oliver-Méndez glavni je urednik Catholic News Agency, koja pruža vijesti od općeg interesa za katolike diljem svijeta putem svoje mreže regionalnih dopisnika, ureda i sestrinskih službi, uključujući ACI Prensa, ACI Stampa, CNA Deutsch, ACI Africa , ACI Afrique, ACI Mena i ACI Digital. Rođeni Washington i novinar po profesiji, Ken je bivši direktor specijaliziranih medija u Bijeloj kući, urednik vijesti na NBC radiju i producent večernjih vijesti na Radio Martíju, među ostalim pozicijama u novinarstvu i javnoj politici.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Jordan Peterson govori o ‘čudesnom’ oporavku supruge od raka i njezinom prihvaćanju katolicizma

Katoličke vijesti

Bidenove promjene naslova IX utječu na državne zakone o ženskom sportu, svlačionicama, upozoravaju odvjetnici

Katoličke vijesti

Nestanci struje, nestašice hrane izazivaju socijalne nemire na Kubi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti