Afrički kardinal: Fiducia Suplicans se smatra ‘kulturnom kolonizacijom, zapadnim imperijalizmom’
Europa

Afrički kardinal: Fiducia Suplicans se smatra ‘kulturnom kolonizacijom, zapadnim imperijalizmom’

ACI Afrika, 20. ožujka 2024. / 09:00

Fiducia Suplicansdeklaracija Vatikanskog dikasterija za nauk vjere (DDF) kojom se dopušta blagoslov istospolnim parovima i parovi u drugim “nepravilnim situacijama”, smatra se “kulturnom kolonizacijom” u Africi, rekao je predsjednik Simpozija biskupske konferencije Afrike i Madagaskara (SECAM).

U Intervju od 17. ožujka s katoličkim televizijskim kanalom KTO na francuskom jeziku, kardinal Fridolin Ambongo osudio nedostatak “sinodalnosti” u objavi DDF dokumenta koji je izazvao mješovite reakcije i duboka podjela među katoličkim biskupima diljem svijeta od objave 18. prosinca 2023.

“U ovoj deklaraciji postojao je cijeli kulturološki problem, jer je afrički kontinent percipirao Fiducia Suplicans kao kulturna kolonizacija”, rekao je Ambongo, nadbiskup Kinshase u Demokratskoj Republici Kongo.

Što Fiducia Suplicans predlaže “vrsta zapadnog imperijalizma, ali na kulturnoj razini”, rekao je, dodajući da su “prakse koje se na Zapadu smatraju normalnim nametnute drugim narodima”.

“Mislim da ovo objašnjava virulentnost afričke reakcije”, rekao je Ambongo, aludirajući na odluka biskupa u Africi od 11. siječnja ne provoditi Fiducia Suplicans na kontinentu nakon poziva od 20. prosinca za mišljenje predsjednika katoličkih biskupskih konferencija Afrike i njezinih otoka s obzirom na “jedinstvenu sinodsku izjavu”.

“Mislim da ovaj tekst nije bio potreban u to vrijeme”, rekao je Ambongo referirajući se na deklaraciju. “Upravo smo izašli s prve sesije Sinoda o sabornosti, i sada čekamo drugu sesiju. Sva ova pitanja koja smo postavili tijekom prvog zasjedanja sinode; vratit ćemo im se i puno bismo dobili čekajući kraj druge sjednice i sazrijevajući ovu vrstu teme u duhu sinodalnosti.”

“Osobno mislim da nas je najviše iznenadio i šokirao način na koji je tekst objavljen”, rekao je Ambongo. “Kada pročitate sadržaj dokumenta, nema nikakve revolucije jer mi doista blagoslivljamo ljude. Blagoslivljamo sve, blagoslivljamo čak i životinje, blagoslivljamo automobile. Ponekad čak blagoslovim olovke koje učenici koriste.”

“Blagoslovi se mogu dati svakome”, nastavio je. “To znači da ono što je uzrokovalo problem nije blagoslov, jer mi već dajemo blagoslove. Ono što je bilo pomalo šokantno, a mislim da smo trebali malo bolje pripremiti javno mnijenje tijekom sinode, bio je blagoslov homoseksualnih parova.”

Kongoanski kardinal, koji je član Vijeća kardinala pape Franje od njegova imenovanje u listopadu 2020 i ponovno imenovanje u ožujku 2023dalje je rekao: “Vjerujem da smo se prethodno konzultirali, da smo analizirali Fiducia Suplicans u duhu sinodalnosti, možda smo ga mogli prikazati u drugačijem obliku i drugačijim tonom, vodeći računa o osjetljivosti drugih.”

Nakon oprečnih reakcija na Fiducia Suplicansprefekt DDF-a, kardinal Víctor Manuel Fernández, pozvao je svakog biskupa da “napravi tu razliku” o njegovoj provedbi.

U priopćenje za javnost na pet stranica 4. siječnjaDDF je dao pojašnjenje Fiducia Suplicanspišući da će njegova provedba ovisiti “o lokalnim kontekstima i razlučivanju svakog dijecezanskog biskupa sa svojom biskupijom”.

U Africi su katolički biskupi izdali “konsolidirani sažetak” svojih odgovora protiv mogućnosti blagoslova parova kako je predloženo u Fiducia Suplicans.

U njihovom odgovoru na pet stranica Fiducia Suplicansčlanovi SECAM-a rekli su da “ne smatraju prikladnim da Afrika blagoslivlja homoseksualne zajednice ili istospolne parove jer bi to, u našem kontekstu, izazvalo zabunu i bilo u izravnoj suprotnosti s kulturnim etosom afričkih zajednica.”

Katolički biskupi rekli su “spontani” i neliturgijski blagoslovi, koji Fiducia Suplicans predlaže, “ne može se provesti u Africi bez” izazivanja “skandala”.

U intervjuu od 17. ožujka Ambongo je rekao da od izdavanja izjave SECAM-a od 11. siječnja na kontinentu vlada “mir i spokoj”.

“Od tada više ne govorimo Fiducia Suplicans u smislu žestokog protivljenja Rimu ili Svetom Ocu”, rekao je.

“Crkva na kontinentu ima vrlo jasan stav”, nastavio je. “Dobrodošli smo homoseksualcima kao ljudskim bićima, kao sinovima i kćerima Božjim, ne odbacujemo ih, ali ne pretpostavljamo da je ta seksualna orijentacija ono čemu možemo učiti svoju djecu.”

Ovaj je članak bio izvorno objavio ACI AfricaCNA-in novinski partner u Africi, a prilagodio ga je CNA.

Jude Atemanke

Jude Atemanke je kamerunski novinar sa strašću prema komunikaciji Katoličke crkve. Diplomirao je novinarstvo i masovne komunikacije na Sveučilištu Buea u Kamerunu. Jude trenutno radi kao novinar za ACI Africa.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Demokratski, republikanski prijedlozi zakona o IVF-u odbijeni su u američkom Senatu

Katoličke vijesti

Ustanovu za migrante u Pennsylvaniji kojom upravljaju katolički kritizirani zbog ‘žalosnih’ uvjeta

Katoličke vijesti

Izvješće: Pro-life centri za trudnoću pružili su usluge u vrijednosti od preko 367,9 milijuna dolara u 2022

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti