Smanjivanje stupnja opasnosti od marihuane: Što bi katolici trebali znati
Europa

Smanjivanje stupnja opasnosti od marihuane: Što bi katolici trebali znati

Osoblje CNA, 13. svibnja 2024. / 06:00 ujutro

Američka Agencija za suzbijanje droga (DEA) kreće prema ponovnoj klasifikaciji marihuane kao manje opasne droge, prema prema nedavnom izvješću Associated Pressa.

Prijedlog bi, ako bude odobren, reklasificirao marihuanu prema Zakonu o kontroliranim tvarima (CSA) s gornjeg “Popisa I” — rezerviranog za opasne droge koje nisu prihvaćene u medicinske svrhe i s visokim potencijalom zlouporabe — u niži “Popis III”, gdje pridružio bi se kontroliranim tvarima poput ketamina i anaboličkih steroida.

Lijekovi iz Popisa III podliježu raznim pravilima koja dopuštaju neke medicinske svrhe, ali još uvijek predviđaju federalni kazneni progon svakoga tko trguje drogama bez dopuštenja, izvijestio je AP.

Upotreba marihuane ostaje kontroverzna tema među mnogim vjernicima, uključujući i katolike. Evo što trebate znati.

Što bi se moglo promijeniti?

Navodna promjena klasifikacije još se nije dogodila, a marihuana je i dalje ilegalna na saveznoj razini, unatoč tome što je tijekom proteklog desetljeća legalizirana za rekreacijsku upotrebu u dvadesetak država i District of Columbia. Još je raširenija bila legalizacija marihuane za medicinsku upotrebu, s 38 država, tri teritorija i District of Columbia koji danas dopuštaju tu praksu.

Prema analiza od 1. svibnja od strane kongresnih istraživača, premještanje marihuane s Popisa I na Popis III, bez drugih zakonskih promjena, “ne bi dovelo državnu legalnu medicinsku ili rekreacijsku industriju marihuane u skladu sa saveznim zakonom o kontroliranim tvarima.”

Konkretno, kažu istraživači, medicinsku marihuanu trebala bi odobriti Uprava za hranu i lijekove (FDA) i podlijegala bi saveznim zakonskim zahtjevima koji se razlikuju od postojećih državnih regulatornih zahtjeva za medicinsku marihuanu.

Osim toga, proizvodnja, distribucija i posjedovanje rekreativne marihuane “ostat će nezakoniti prema saveznom zakonu i potencijalno podložni saveznom kaznenom progonu bez obzira na njihov status prema državnom zakonu,” čak i ako marihuana bude premještena na Raspored III.

Jedan potencijalno pozitivan aspekt reklasifikacije, sugeriraju znanstvenici, je povećani potencijal za istraživanje učinaka marihuane na ljudska bića. Lijekove s popisa III, zbog njihove klasifikacije, potencijalno je lakše proučavati nego lijekove s popisa I.

Zasluge: Mr. Green/Shutterstock
Zasluge: Mr. Green/Shutterstock

Reklasifikacija bi nam “otvorila vrata za provođenje istraživanja s ljudskim subjektima s kanabisom”, rekla je Susan Ferguson, direktorica Instituta za ovisnosti, droge i alkohol Sveučilišta Washington u Seattleu, u komentarima za AP.

Dr. Jared Staudt, katolički teolog koji služi kao direktor sadržaja za Exodus 90, rekao je za CNA ovaj tjedan da je doista potrebno više istraživanja o učincima kanabisa, što je on nazvao “pozitivnom” stranom buduće reklasifikacije. No upozorio je protiv daljnje normalizacije kanabisa u američkom društvu.

“Loša strana dolazi od daljnje normalizacije kanabisa jer zemlja umanjuje njegove štetne učinke, posebno za one s mozgom u razvoju”, istaknuo je Staudt.

Katolička moralna perspektiva

Iako Katolička crkva ne uči da je uporaba marihuane sama po sebi grešna, paragraf 2291 Katekizma Katoličke crkve je jasan u vezi s uporabom droga općenito, opisujući kao “teški prijestup” njihovu upotrebu osim iz strogo terapeutskih razloga . Također se u stavku 2211 navodi da je politička zajednica dužna štititi sigurnost i zdravlje obitelji, posebno u pogledu droga.

Papa Franjo se sa svoje strane izjasnio čak i protiv djelomične legalizacije takozvanih “lakih droga”, ustvrdivši 2014. da se “problem upotrebe droga ne rješava drogama”.

E. Christian Brugger, katolički moralni teolog koji živi u Virginiji, rekao je za CNA krajem 2022. da pušenje marihuane s namjerom da se napušite znači izložiti svoju upotrebu razuma riziku. Ljudski razum je neophodan za komunikaciju s Bogom i izbjegavanje grijeha, rekao je.

“Kao i namjerno pijanstvo, drogiranje je namjerna promjena nečije svijesti. A kada se osoba bez potrebe, i samo radi zadovoljstva, učini manje sposobnom koristiti svoj razum… čini nešto što je suprotno vrlini,” rekao je Brugger.

U brojnim američkim državama gdje se razmatrala legalizacija marihuane ili je prošao, katolički biskupi pozvali su birače da odbiti legalizaciju marihuane, navodeći fizičku i duhovnu štetu korištenja droga.

Naime, u studenom 2023. nadbiskup Samuel Aquila iz Denvera objavio pastoralno pismo o nauku Crkve o rekreacijskim drogama, s posebnim naglaskom na marihuanu. (Colorado i njegov glavni grad, Denver, dugo su bili epicentar kulture marihuane u Sjedinjenim Državama, država je legalizirala njezinu rekreacijsku upotrebu 2012., jedna od prvih država koja je to učinila.)

Iznoseći “temeljne razloge” za nauk Crkve da je uporaba droga nemoralna, Aquila u svom pismu prvi je predložio da je, budući da je ljudska osoba vječne vrijednosti, pogrešno koristiti bilo koju tvar koja je štetna za ljudski život.

Nadbiskup Samuel J. Aquila drži misu za prijelazno đakonsko ređenje 2020. Zasluge: Nadbiskupija Denvera;  fotografija: A&D Creative LLC
Nadbiskup Samuel J. Aquila drži misu za prijelazno đakonsko ređenje 2020. Zasluge: Nadbiskupija Denvera; fotografija: A&D Creative LLC

“[D]sagovi umanjuju naše samoposjedovanje oštećujući same sposobnosti koje nas čine ljudima: droge koče našu upotrebu razuma, slabe usmjerenost naše volje prema dobru i treniraju naše emocije da očekuju brzo olakšanje od umjetnog užitka,” nastavio je.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

“Ovi učinci ozbiljno ograničavaju našu sposobnost da se slobodno prepustimo drugome – bilo da je to privremeno, kao u slučaju povremenog uzimanja droga, ili redovito, kao u slučaju ovisnosti o drogama.”

Naprotiv, “umjesto da posegnemo za kemikalijama kad se osjećamo umorni i opterećeni, Isus nas poziva da se obratimo njemu koji obećava odmor i obilje.”

Nastavljajući, Aquila je rekao da su kršćani pozvani “u potpunosti prigrliti Kristov poziv da iza sebe ostave nezdrave privrženosti i mehanizme suočavanja, poput droga … poštujući Boga svojim tijelima”.

Osvrćući se na mogući prigovor, Aquila je kasnije u pismu primijetio da umjerena uporaba alkohola nije isto što i korištenje droga kao što je marihuana. Pismo, iako alkohol opisuje kao Božji dar, ipak oštro osuđuje pijanstvo, napisao je.

Je li marihuana opasna?

Ostavljajući po strani navodne medicinske ili društvene dobrobiti marihuane, dovoljno znanstveni dokazi postoji na fizičkim rizicima njegove uporabe, posebno za razvoj mozga mladih ljudi. Izvještaji iz Nacionalnog instituta za zlouporabu droga (NIDA) otkrili su da marihuana oštećuje kratkoročno pamćenje i prosuđivanje te iskrivljuje percepciju, što znači da može smanjiti učinak u školi ili na poslu i učiniti je opasnom za vožnju.

Marihuana također utječe na moždane sustave koji još uvijek sazrijevaju u mladoj odrasloj dobi, kaže NIDA, tako da redovita upotreba kod tinejdžera može imati negativne i dugotrajne učinke na njihov kognitivni razvoj.

Zasluge: Shutterstock
Zasluge: Shutterstock

Upotreba marihuane također je povezana s povećanim rizikom od poremećaja upotrebe alkohola, ovisnosti o nikotinu, poremećaja upotrebe marihuane i drugih poremećaja upotrebe droga, utvrdila je NIDA. Istraživanje je također pokazalo da trudnice koje koriste marihuanu imaju 2,3 ​​puta veći rizik od mrtvorođenosti.

Društveni učinci legalne marihuane također se ne smiju zanemariti. Colorado, koji je bio jedna od prvih država koje su legalizirale rekreacijsku travu 2012. bilježi vidljivo više stope tinejdžerske upotrebe marihuane, prometnih nesreća, beskućništva i nasilja povezanog s drogom od legalizacije.

Brugger je komentirao da je činjenica da je marihuana fizički štetna svakako čini “nečim što treba izbjegavati, osim ako ne postoji dobar razlog”.

Rasprava o dekriminalizaciji i legalizaciji

Neki aktivisti podupiru legalizaciju marihuane kao dio programa reforme kaznenog pravosuđa, tvrdeći da su oštre kazne nametnute za posjedovanje marihuane nerazmjerno utjecale na nenasilne prijestupnike, posebno na one koji pripadaju manjinskim skupinama.

Brugger je, govoreći za CNA 2022., rekao da nema “ničega sumnjivog ili neprikladnog” u kritiziranju načina na koji su ljudi tretirani u kaznenom pravosudnom sustavu zbog prekršaja marihuane.

S tim u vezi, “to se svakako može kritizirati bez potrebe da se u potpunosti destigmatizira korištenje marihuane.” Katolici bi se mogli zalagati za manje kazne za posjedovanje, rekao je, ali ako to postane potpuno legalno vjerojatno će dovesti do mnogo veće raširenosti upotrebe. “Kultura grijeha koja proizlazi iz opijenosti gotovo će sigurno porasti nakon legalizacije”, rekao je Brugger.

Brugger je također pozvao katolike da budu oprezni, za dobrobit onih oko sebe, kad se čini da podržavaju upotrebu marihuane.

Legalizacija šalje poruku – posebno mladima – da je marihuana sigurna i društveno prihvatljiva. Brugger je rekao da legalizacija “metode opijenosti” koju će mladi iskoristiti “teško može dovesti do većeg samosavladavanja i vrline”.

Zakonitost je na neki način nevažna za to je li neka stvar moralno ispravna, rekao je Brugger, i katolici bi trebali voditi računa o primjeru koji daju drugima.

“Imamo obvezu biti svjedoci dobra i Krista i čistoće srca i čestitih djela”, istaknuo je Brugger, dodavši da čak i ako netko sumnja u ostale argumente, opasnost od skandala je nešto što bi svaki katolik trebao imati na umu .

Jonah McKeown

Jonah McKeown je pisac i producent podcasta za Catholic News Agency. Magistrirao je na Fakultetu novinarstva Sveučilišta Missouri i radio je kao pisac, producent za javni radio i kao snimatelj. Nalazi se u St. Louisu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan rodno afirmirajuću kirurgiju naziva povredom ljudskog dostojanstva

Katoličke vijesti

Pastoralni posjet pape Franje Veroni naglašava poziv da budemo mirotvorci

Katoličke vijesti

Izvršni direktor Cisca susreo se s papom Franjom, potpisao obećanje o etici umjetne inteligencije u Vatikanu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti