Fatimino “čudo sunca” kako ga je vizualizirala umjetna inteligencija (fotografije)
Kršćanski život

Fatimino “čudo sunca” kako ga je vizualizirala umjetna inteligencija (fotografije)

Kako je “Čudo sunca” izgledalo očevicima? Generiranje AI slika njihovih računa daje fascinantne rezultate, ali moramo biti oprezni.

S blagdanom Gospe Fatimske pred nama, moje su se misli okrenule njezinim ukazanjima u Fatimi, a posebno onom posljednjem 13. listopada 1917. Sasvim je prirodno razmišljati o tome kako bi bilo biti među desecima ukazanja. tisuće su se okupile tog dana koji su vidjeli “Čudo Sunca.”

Je li moguće, pitao sam se, kako bi dobili neku predodžbu o tome što su vidjeli pomoću generativne umjetne inteligencije?

“Razotkrivajuće mogućnosti”

Ne iznenađuje da su drugi već ukazali na ovu mogućnost. U njihovom fascinantnom radu “Koreografija sjena”, znanstvenici Mark Burchick i Diana Pasulka izražavaju entuzijazam za “mogućnosti otkrovenja” koje alati za slikanje umjetne inteligencije predstavljaju, posebno u vezi s religijskim fenomenima. Sada je moguće stvoriti “slike za koje imamo vjerodostojna svjedočanstva očevidaca, ali za koje nemamo fotografske dokaze.”

Burchick i Pasulka zapravo koriste Čudo sunca kao jedan primjer. Koristeći fotografiju dijela gomile iz 1917. kao početnu točku, učitali su sliku u Midjouney AI program kako bi proizveli “dodatni maštoviti sloj sposoban izraziti psihologiju dana”. Rezultate možete pogledati u njihovom radu, koji toplo preporučam pročitati.

Čovjek, naravno, ne mora biti akademik da bi se bavio sličnim eksperimentima. Na primjer, što ako bismo upotrijebili ChatGPT, alat dostupan gotovo svima, za generiranje slika ne gomile i njihovog psihološkog iskustva, već samog sunca koje se vrti, fenomena koji su opisali brojni očevici?

Jednostavan eksperiment

To je vježba koju svatko može izvesti. Jednostavno se upiše upit u ChatGPT ili neki drugi AI program, plus opis jednog od svjedoka čuda. Za manje od minute, slika se proizvodi. U mom slučaju, prvo sam unio upit koji bi osigurao da generirana slika bude samo sunce. Zatim sam unio jedno od svjedočanstava, uklanjajući sve reference na reakcije publike, emocije itd. jer nisam želio da slika to sadržava.

Rezultate možete pogledati u FOTOGALERIJI ispod. Tamo dalje opisujem svoj proces. Tijekom vježbe, sjetio sam se da je i papa Pio XII. četiri puta vidio “čudo sunca” 1950. godine i ostavio nam opis, pa sam dao i sliku generirati na temelju tog svjedočanstva. Rezultati mog amaterskog “eksperimenta” bili su fascinantni – ili sam barem smatrao da jesu.

Razlozi za oprez

Prvo što sam shvatio je da moramo biti oprezni kada koristimo alate za slikanje umjetnom inteligencijom rekreirati događaje iz stvarnog života. Postoji veliko iskušenje vjerovati da “ovo mora biti ono kako je događaj stvarno izgledao”, kada ništa nije dalje od istine.

Kao što Burchick i Pasulka ističu u svom radu, generativna umjetna inteligencija funkcionira samo zato što crpi iz milijardi već postojećih slika i tekstova. Drugim riječima, umjesto generiranja originalnog sadržaja, AI vraća ono što već postoji na webu. Ovo, naravno, postavlja razna etička pitanja, ali striktno sa stajališta “stvarnosti”, trebalo bi biti očito da umjetna inteligencija može proizvesti samo rezultate koji su, jednom riječju, Umjetna.

Dovoljno je samo pogledati posljednji slajd u galeriji da biste razumjeli problem. Tamo ćete vidjeti fotografiju Lucije, Francisca i Jacinte, troje djece pastira kojima se ukazala Gospa. Pored nje vidjet ćete sliku iste djece koju je generirala umjetna inteligencija. Razlika između ove dvije slike prilično je uočljiva — i otkriva.

Potencijalne koristi

Znači li to da je AI potpuno beskoristan kada je u pitanju vizualizacija čudesnog? Ne mislim tako. Zapravo, vježba me uvjerila (iako se drugi možda neće složiti) u to AI može biti od koristi ako se koristi pažljivo i mudro.

Kad sam prvo pročitao opise očevidaca, bili su mi intrigantni, ali da budem iskren, nisu me dirnuli. To je dijelom zbog činjenice da su svi opisi vrlo kratki. Također ih je bilo iznimno teško vizualizirati u mojoj glavi, ponajviše zato što je događaj koji opisuju potpuno izvan mog osobnog iskustva. Nikada nisam vidio sunce kako se divlje kovitla, ispaljuje zrake duginog svjetla ili juri prema Zemlji. Teško mi je zamisliti kako bi to uopće moglo biti.

Međutim, to se odmah promijenilo kada sam se suočio sa slikama koje je generirala umjetna inteligencija. Iznenadili su me. Vidjevši ih, shvatio sam da se svjedoci muče da opišu nešto apsolutno nemoguće što su ipak vidjeli vlastitim očima. Čak i ako slike umjetne inteligencije nisu točni prikazi čuda (i ne postoji način da znamo jesu li ili ne), one ipak uspijevaju prenijeti nešto od neobičnosti i veličine događaja.

Na kraju, ni danas ne znam kako je Čudo Sunca zapravo izgledalo. Međutim, sada imam barem malu predodžbu o tome kakvo je to nezaboravno, zastrašujuće iskustvo koje je promijenilo život moralo biti. Moj osjećaj ravnodušnosti je razoren.

Kako se revolucija umjetne inteligencije nastavlja, nesumnjivo će biti sve veći broj ljudi koji upisuju ili diktiraju biblijske stihove i priče svetaca u programe umjetne inteligencije. Učinit će to nadajući se da će uvidjeti kako su ti događaji “stvarno izgledali”, baš kao što sam se ja pitao o čudu Sunca. Što se mene tiče, ja sam završio s takvim eksperimentima i rado ću ih prepustiti profesionalcima poput Burchicka, Pasulke i njihovih kolega.

Nadamo se da će nas njihovi napori ostaviti malo otvorenijima za mogućnost čudesnog u našim životima i našem svijetu.

Fotografije i crteži neidentificiranih zračnih fenomena - UAP/NLO
Vasily Grossman - Život i sudbina

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako se kršćanski hospiciji nose sa smrtnom željom svojih pacijenata?

Katoličke vijesti

Putovanje s ‘Hodočasnikom’ tijekom ove korizme

Katoličke vijesti

Djela apostolska 15 i sinodalna Crkva » Tekstovi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti