Biskupi: Katolička crkva u Španjolskoj nepravedno izdvojena u planu za rješavanje problema seksualnog zlostavljanja
Europa

Biskupi: Katolička crkva u Španjolskoj nepravedno izdvojena u planu za rješavanje problema seksualnog zlostavljanja

Djelatnici ACI Prensa, 23. travnja 2024. / 15:00 sati

Španjolska vlada odobrila je danas u Vijeće ministara plan provedbe preporuka iz izvješća o seksualnom zlostavljanju unutar Katoličke crkve.

Iako je prepoznala neke dobre točke u planu, Španjolska biskupska konferencija (poznata po španjolskom akronimu CEE) izdao priopćenje snažno se protiveći onome što je nazvala nepravednim postupanjem i diskriminacijom Crkve od strane vlade.

Prije iznošenja pojedinosti vladinog plana, ministar predsjedništva, pravosuđa i odnosa sa zakonodavstvom, Félix Bolaños, ekstrapolirajući podatke iz istraživanja koje je naručio pučki pravobranitelj, procijenio je da u Španjolskoj ima oko 440.000 odraslih osoba koje su bile žrtve seksualnog nasilja. zlostavljali kao maloljetnici, što predstavlja 1,13% odrasle populacije u Španjolskoj.

“Otprilike polovicu ovih zlostavljanja počinili bi [male] redovnika Katoličke crkve”, tvrdio je Bolaños.

Biskupi su, međutim, primijetili da se “ne mogu predložiti mjere odštete koje bi, nakon izvješća pučkog pravobranitelja, izostavile devet od 10 žrtava”.

Posljedično, “Crkva ne može prihvatiti plan koji diskriminira većinu žrtava seksualnog zlostavljanja”, istaknuli su biskupi.

Nadalje, prelati su istaknuli kako je “predstavljeni tekst dio osuđujuće presude cijeloj Crkvi, koja je donesena bez ikakvog pravnog jamstva, javno i diskriminirajuće ciljanje države”.

CEE je naglasio da “usredotočujući se samo na Katoličku crkvu, rješava samo dio problema. To je pristrana analiza i prikriva društveni problem golemih razmjera.”

Za biskupe, izmjene zakona predviđene vladinim planom “dovode u pitanje načelo jednakosti i univerzalnosti koje svaki proces koji utječe na temeljna prava mora imati”.

Plan, koji će biti na snazi ​​do 2027., strukturiran je oko pet ključnih točaka: 1) prepoznavanje i ispravljanje štete, 2) skrb za žrtve, 3) prevencija, 4) obuka i podizanje svijesti, i 5) prijavljivanje i istraživanje prvih točka.

Osim toga, Vlada je najavila da će organizirati javni događaj sa žrtvama seksualnog zlostavljanja počinjenog unutar Katoličke crkve koji će biti svojevrsna “simbolična odšteta”, a također će se uspostaviti mehanizmi za materijalnu odštetu “da je primjerena i da dovoljno je u financijskom smislu.”

Tijekom svog nastupa, Bolaños je rekao da je ideja vlade “to učiniti u suradnji, ruku pod ruku s Katoličkom crkvom”. Prošlog petka održao je susret s nedavno izabranim predsjednikom Španjolske biskupske konferencije, nadbiskupom Valladolida Luisom Argüellom.

Na tom je sastanku, prema izjavi španjolskih biskupa, „CEE već dala ministru Bolañosu svoju kritičku ocjenu ovog plana koji se usredotočuje samo na Katoličku Crkvu“, iako je izrazila spremnost na suradnju „u područjima svoje odgovornosti i kompetencije, ali uvijek u mjeri u kojoj se bavi problemom u cjelini.”

Ova priča je prvi put objavljen od strane ACI Prensa, CNA-ovog partnera za vijesti na španjolskom jeziku. Preveo ga je i prilagodio CNA.

Nicolás de Cárdenas

Nicolás de Cárdenas dopisnik je ACI Prensa iz Španjolske od srpnja 2022. U svojoj novinarskoj karijeri specijalizirao se za društveno-religijske teme, a radio je i za lokalne i međunarodne civilne udruge.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vatikan: Oznaka ‘bijele zastave’ pape Franje poziv na pregovore, a ne predaju Ukrajine

Katoličke vijesti

Cybernapad na najveći lanac katoličkih bolnica u SAD-u poremetio je skrb

Katoličke vijesti

Svećenik s Floride nastavio je s aktivnom službom tri godine nakon što je podignuta tužba za seksualno zlostavljanje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti