Biskup Željko Majić predvodio Misno slavlje u banjolučkoj katedrali na spomendan bl. Ivana Merza
Biskupska konferencija BiH

Biskup Željko Majić predvodio Misno slavlje u banjolučkoj katedrali na spomendan bl. Ivana Merza

U katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci, 10. svibnja 2024. proslavljen je spomendan bl. Ivana Merza koji je rođen, kršten i odrastao upravo u ovom gradu na Vrbasu.

Središnji dio proslave bilo je svečano pontifikalno Misno slavlje koje je predvodio biskup banjolučki mons. Željko Majić u zajedništvu s pomoćnim biskupom banjolučkim mons. Markom Semrenom i uz koncelebraciju 20-ak svećenika te uz sudjelovanje nekoliko redovnica i 80-ak vjernika.

U svojoj propovijedi biskup Željko je najprije „zahvalio Bogu na primjeru svetog života dičnog sina ovoga grada Ivana Merza kojega je sveti papa Ivan Pavao II., 22. lipnja 2003. proglasio blaženim“. Potom je izrazio želju da se svi prisutni zadrže na poruci njegova života i ovoga dana, a to je „poziv na nasljedovanje što u isto vrijeme znači i poziv na svetost, kako bismo i mi učinili onaj kvalitetni iskorak i konačno krenuli putem svetosti na koji smo pozvani svi, jednako vjernici laici, svećenici, redovnici, redovnice i biskupi“.

„Prvi korak na tom putu svetosti jest vjerovati u ono što ustima ispovijedam. A vjerovati znači u potpunosti se predati Onome u koga vjerujem“, kazao je biskup banjolučki.

Prikazujući kratko životopis bl. Ivana, biskup Majić je istaknuo da njegova „glavna karakteristika, pored zavjeta čistoće i sve slobodno vrijeme posvećujući odgoju mladeži, kao katoličkog intelektualca, jest ljubav i odanost prema Crkvi i Kristovu namjesniku papi, što je nastajao usaditi kod svih s kojima se susretao“. Dodao je da zato kao mladi student iz Pariza Ivan Merz piše svojoj majci Terezi: Katolička vjera je moje životno zvanje.

„Kako se na ove visine vinuti, a opet jednostavan biti, ‘običan’ život živjeti“, upitao je biskup Željko nalazeći odgovor u trima stupovima vjere bl. Ivana koje, posebno u ovoj godini molitve, s ove Svete mise valja ponijeti. „Ta tri stupa u životu bl. Ivana su: svagdanja molitva, presveta Euharistija i štovanje Blažene Djevice Marije“, rekao je biskup banjolučki te protumačio svaki od navedenih stupova. Biskup Majić je zaključio propovijed vapajem: „O Bože, kako je Crkva danas potrebna Ivana Merza!“

Na kraju Svete mise biskup Željko je pred izloženim relikvijama bl. Ivana Merza, koje se samo na taj dan izlažu na javno štovanje, izmolio Litanije u čast ovog blaženika.

Tijekom Misnog slavlja liturgijsko pjevanje animirala je s. Blanka, Klanjateljica Krvi Kristove.

Nakon Svete mise biskup Željko sa suradnicima pozvao je sve svećenike na nastavak druženja u prostorijama Biskupskog ordinarijata.

„Sada se pripremamo na proslavu bl. Ivana Merza koja će biti, u srijedu 15. svibnja, u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u centru grada u kojoj je Merz kršten i pričešćen. Misno slavlje toga dana u 16 sati predvodit će biskup Željko Majić uz sudjelovanje djelatnika i učenika našeg Katoličkog školskog centra Blaženi Ivan Merz i drugim vjernicima“, kazao je župnik i banjolučki dekan preč. Vladislav Žarko Ošap dodajući da će spomenuti Centar i prigodnim programom proslaviti svoga nebeskog zaštitnika i Dan škole. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Stepinčevo 2024 u Hrvatskim katoličkim zajednicama u Njemačkoj

Katoličke vijesti

Krizma i 52. hodočašće Hrvata Gospi na Birnau na Bodenskom jezeru

Katoličke vijesti

Beograd: Duhovne vježbe za svećenike i redovnike

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti