Održan obiteljski dan u Gromiljaku
Biskupska konferencija BiH

Održan obiteljski dan u Gromiljaku

Ured za brak i obitelj i Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije, te Duhovni centar sestara Služavki Maloga Isusa „Kuća Navještenja“ u Gromiljaku u subotu 11. svibnja 2024. rganizirali su obiteljski dan na temu „Obitelji postani to što jesi“. Voditelji programa bili su vlč. Ante Vrhovac, povjerenika za pastoral braka i obitelji Vrhbosanske nadbiskupije i ravnatelj KŠC „Sveti Franjo“ u Tuzli i sestre Služavke Malog Isusa.

Susret je započeo molitvom u samostanskoj kapelici koju je animirala s. Marinela Zeko, te u sklopu koje je progovorila i o Godini molitve koju opća Crkva živi kao pripravu na jubilarnu 2025. g. Nakon molitve slijedio je prvi dio programa. Na samom početku vlč. Vrhovac zamolio je prisutne da se predstave, a zatim je s. Marinela Zeko predstavila predavače i program dana.

Program je nastavljen katehezom na temu „Bez supružnika nema Crkve“, koju je izložio vlč. Vrhovac. Cilj kateheze je bio pomoći bračnim parovima jasnije vidjeti što njihov brak razlikuje od ostalih mogućih oblika bračne ljubavi onih koji nisu kršteni ili nisu crkveno vjenčani. Ta razlika krije se u sakramentalnoj vlastitosti kršćanskog braka, po kojoj supružnici postaju djelatni znak Kristove ljubavi za Crkvu, kojom su sposobni ljubiti jedni drugo i svjedočiti preko te ljubavi Božju ljubav za čovjeka.

Iza kateheze uslijedilo je svjedočanstvo supružnika Želje i Vikice Garić iz župe Imena Marijina u Gromiljaku, roditelja troje djece i četvrtoga na putu. Istaknuli su iscjeljujuću snagu Božje prisutnosti u njihovom braku, koju su kušali prije svega kroz molitvu, snagom koje su prebrodili ozbiljne izazove i krize za njihov brak i obitelj.

Nakon ručka i kratkog predaha u popodnevnom dijelu programa psihologinja Ana Katavić održala je predavanje i radionicu na temu „Komunikacija unutar braka“. U svom izlaganju predavačica je upoznala prisutne supružnike s temeljnim oblicima komunikacije, te sa svojstvima dobre i loše komunikacije u braku. Kroz radionicu koja je uslijedila supružnici su mogli na praktičan način raditi na poboljšanju međusobne komunikacije.

Dok su roditelji imali svoj program za program s djecom pobrinule su časne sestre i animatori župe Imena Marijina u Gromiljaku. Sestre i animatori provodili su vrijeme s djecom potičući ih na kreativnost uz pjesmu i razne društvene igre. Djeca su svoje doživljaje prenijela na papir, a ono što su radili predstavili su kasnije i svojim roditeljima. S. Nikolina Džavić u kratkim je crtama predstavila i Papinu poruku za Prvi svjetski dan djece koji će se slaviti u Rimu 25. i 26. svibnja ove godine.

Na samom kraju programa vlč. Davor Topić, župnik vjerničke zajednice sv. Josipa u Zenici, zamolio je prisutne da daju svoje svjedočanstvo. Okupljeni nisu krili zadovoljstvo sa sadržajem ovog dana, te su izrazili želju za nastavkom ovakvih susreta.

Susret je završen euharistijskim slavljem kojeg je predslavio vlč. Topić. U prigodnoj homiliji naglasio je kako nema savršene obitelji, te kako je obitelj mjesto gdje se svi međusobno posvećuju jedni preko drugih i kako je važno svoje uzore tražiti u svecima i Svetoj obitelji. Na samom kraju sv. Mise svi prisutni od organizatora su dobili blagoslovljene krunice koje će ih podsjećati na ovaj dan i Godinu Molitve. (kta/a.v.)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskupija Freiburg tisuću sadašnjih župa smanjuje na samo 36 župa

Katoličke vijesti

Blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu – Svijećnica u Međugorju

Katoličke vijesti

Hodočašće u organizaciji Župnog ureda Uzašašća Gospodinova – Novi Travnik u Neum-Dubrovnik-Kotor

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti