Biskup Georg Bätzing: Smrt Alekseja Navalnog pokazuje nečovječnost Putinova sustava
Biskupska konferencija

Biskup Georg Bätzing: Smrt Alekseja Navalnog pokazuje nečovječnost Putinova sustava

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije Georg Bätzing kritizirao je na društvenoj mreži „X“ u petak navečer, 16. veljače 2024. ruskog predsjednika Putina osvrćući se na smrt Alekseja Navalnog, izvijestila je 17. veljače KNA, prenosi Informativna katolička agencija.

„Čini se da za Putina ljudski životi ne vrijede“, kazao je biskup Bätzing. „Smrt Alekseja Navalnog je šokantna“, dodao je biskup Georg Bätzing: „Ona pokazuje koliko je nečovječan Putinov sustav gdje se gaze ljudska prava i zakoni u navodno ustavnoj državi. U ovom trenutku mislim na suprugu Alekseja Navalnog i cijelu njegovu obitelj“, rekao je limburški biskup.

Vijest o njegovoj smrti izazvala je tugu i šok u cijelom zapadnom svijetu: Uprava sibirskog zatvora u petak 16. veljače 2024. iznenađujuće je objavila da je poznati ruski kritičar Kremlja preminuo u pritvoru. Navodno se, kako javljaju ruski mediji, 47-godišnjak iznenada srušio nakon šetnje. Navalnijevi ljudi od povjerenja sumnjaju u tu tvrdnju, neki čak govore i o ciljanom ubojstvu.

Prema informacijama iz krugova bliskih istaknutom disidentu, on je u četvrtak 15. veljače na video vezi izgledao zdravo. Posljednjih mjeseci, međutim, bilo je opetovanih izvješća da se Navalnijevo zdravlje znatno pogoršalo zbog nepovoljnih zatvorskih uvjeta. Organizacije za ljudska prava i vlade diljem svijeta opetovano su se uzalud zalagale za njegovo oslobađanje.

Na kratkotrajnoj tiskovnoj konferenciji na marginama Münchenske sigurnosne konferencije pred kamerama se pojavila Navalnijeva supruga Julija Navalnaja. Sa suzama u očima pozvala je međunarodnu zajednicu da „užasni režim“ u Rusiji pozove na odgovornost. No, nije sigurna je li njezin suprug doista mrtav: „Ne znam trebamo li vjerovati užasnim vijestima koje dobivamo isključivo iz ruskih državnih izvora.“ Ne možete vjerovati Putinu i njegovoj vladi – „oni uvijek lažu“.

Navalni je zatvoren od 2021. Optuživali su ga, među ostalim, za ekstremizam. Nekoliko sudova izreklo mu je dugogodišnje zatvorske kazne u upitnim procesima. Ukupno bi iza rešetaka proveo nekoliko desetljeća. Godine 2020. Navalni je bio žrtva napada nervnim otrovom. Za to je okrivio Kremlj, izvijestila je KNA. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vladika Stipić na hirotoniji novoga nadbiskupa Prešova u Slovačkoj

Katoličke vijesti

Njemački kardinal Woelki zahtijeva primjenu etičkih standarda kod umjetne inteligencije

Katoličke vijesti

Proslava sv. Ive u Trapistima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti