VIDEO: Objavljen kratki film o povijesti hercegovačkih franjevaca
Biskupska konferencija

VIDEO: Objavljen kratki film o povijesti hercegovačkih franjevaca

Ovih dana Hercegovina se prisjeća ubojstva 66 franjevaca i velikog broja vjernika u vremenu komunizma.

Godine 1949. Hercegovačka franjevačka provincija imala je 59 svećenika na slobodi.

Ostali su bili pobijeni, u zatvoru, ili su morali bježati preko granice. Ni trideset godina kasnije – 1977. godine Provincija je već imala 278 članova.

Kako je izgledala Hercegovačka franjevačka provincija prije i nakon Drugog svjetskog rata te desetljećima nakon toga, sve do danas u filmu “Kratka povijest Hercegovačke franjevačke provincije” govorio je povjesničar dr. sc. fra Robert Jolić, arhivar Hercegovačke franjevačke provincije, piše portal Jabuka.

Želim zahvaliti svojoj braći, fratrima iz Hercegovačke provincije za sve što žive u ovoj zemlji i za sve što su proživjeli kroz stoljećima. Znamo koliko je bila visoka cijena njihove prisutnosti i službe, kazao je fra Massimo Fusarelli, generalni ministar Reda manje braće u ovom filmu koji je režirala Marija Jerkić.

Scenarij su radili Velimir Begić i Marija Jerkić, snimatelji su uz Mariju Jerkić bili Josip Vasilj i Marko Lasić, a majstori zvuka Marija Jerkić i Stanislav Jerković. Asistent produkcije bio je Andrija Šego, a u filmu je korištena glazba Maruše Bartolić i ULB Pruductiona.

Hercegovački franjevci uz Hercegovinu u Hrvatsku djeluju i u SAD-u, Kanadi, Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Kongu… Danas Hercegovačka franjevačka provincija ima 172 svećenika, petoricu đakona, šestoricu braće, 28 bogoslova, devetoricu novaka i osmoricu postulanata. (kta/jabuka.tv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Blagoslovljene postaje Križnoga puta u dvorištu samostana sv. Franje u Bijelome Polju

Katoličke vijesti

Slavlje svetkovine Bogojavljenja i 38. obljetnice ređenja biskupa Franje

Katoličke vijesti

Krizma u Kraljevoj Sutjesci | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti