Australski nadbiskup suočava se s kritikama zbog pastoralnog pisma o ljudskom dostojanstvu
Europa

Australski nadbiskup suočava se s kritikama zbog pastoralnog pisma o ljudskom dostojanstvu

Vijesti CNA, 14. svibnja 2024. / 15:22

Australski nadbiskup kritiziran je zbog svog pastoralnog pisma koje se bavi ljudskim dostojanstvom i zakonodavnim izazovima vjerskim i roditeljskim slobodama.

Nadbiskup Julian Porteous iz Hobarta objavio je dokument od četiri stranice pod naslovom “Mi smo sol zemlje” 2. svibnja. Pastoralno pismo poslano je katoličkim župama i školama u tasmanskoj nadbiskupiji.

Porteous je u pismu ponovio nauk Crkve o komplementarnosti spolova, svetosti braka i zaštiti života od začeća do prirodne smrti.

“Vjerujući u Boga kao Stvoritelja, svoj identitet kao muškarca i žene vidimo kao dar. Stoga napore da se odvoji rod od biološkog spola vidimo kao poricanje stvarnosti onoga što jesmo i dragocjenog identiteta koji imamo kao muškarac ili žena”, napisao je Porteous.

“Bog je stvorio muško i žensko kao seksualno komplementarne. To znači da smo, seksualno gledano, doslovno stvoreni za suprotni spol. Namjeravao je da muškarac i žena budu privučeni jedno drugim, da žele doživotnu zajednicu u braku i tako osiguraju stabilno okruženje puno ljubavi za stvaranje i odgoj djece.”

Nadbiskup je izrazio zabrinutost zbog utjecaja pobačaja i eutanazije i predložio izmjene antidiskriminacijskih zakona na državnoj i saveznoj razini.

Crtanje na Dignitas Infinitaprelat je napisao: “Napore da se odvoji rod od biološkog spola vidimo kao poricanje stvarnosti onoga što jesmo i dragocjenog identiteta koji imamo kao muškarac ili žena.”

Jednakost Tasmanija, LGBT zagovaračka skupina, oštro se usprotivila pismu, rekavši da “stigmatizira LGBTIQA+ osobe”, prema izvješću australskog Katolički tjednik.

Predsjednik skupine Rowan Richardson pozvao je da se “pravo na odgovor” podijeli u katoličkim školama koje su primile nadbiskupovo pismo.

Prema izvješće javnog servisa ABC, nezavisna članica parlamenta Kristie Johnston — čije dijete pohađa katoličku školu — osudila je pismo kao mrsko i otuđujuće za mlade ljude koji propituju svoj seksualni identitet.

Porteous se i prije suočavao sa sličnim kontroverzama. 2015. je tijekom rasprave o istospolnim brakovima dijelio knjižicu “Ne petljaj se s brakom”, što je dovelo do sudskog postupka.

U priopćenju, nadbiskupija Hobart rekla je za ABC: “Nadbiskup Porteous napisao je pastoralno pismo koje je poslano katoličkim župama i katoličkim školama. U pismu se izražava njegova zabrinutost zbog prijetnji vjerskim slobodama od zakona koje je predložila vlada Albanije. Pismo posebno izražava zabrinutost nadbiskupa za slobodu katoličkih institucija da podučavaju i podržavaju katoličku vjeru.”

AC Wimmer

AC Wimmer je osnivač i glavni urednik CNA Deutsch. Australac koji govori više jezika, odrastao je u Bavarskoj i Južnoj Africi, obnašao je visoke funkcije u australskom SBS-u i bio je glavni urednik povijesnog Münchner Kirchenzeitunga. Diplomirao filozofiju i kineske studije na Sveučilištu u Melbourneu, Anian Christoph Wimmer — kinesko ime 刘威猛 — sjedio je u žiriju Medijske nagrade Njemačke biskupske konferencije, bivši je počasni znanstveni suradnik u komunikacijama na Sveučilištu u Melbourneu i bio je član Uprave Caritasa u Münchenu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Požar Notre Dame, 5 godina kasnije: Kakvi su planovi za ponovno otvaranje katedrale u Parizu?

Katoličke vijesti

Njemački biskupi Crkvi u Africi: Pokrenite kanonizaciju njemačkih mučenika

Katoličke vijesti

‘Religija utjelovljenja’: katolički umjetnici promišljaju o nužnosti ljepote

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti