Što je Vatikan već rekao o razabiranju marijanskih ukazanja?
Europa

Što je Vatikan već rekao o razabiranju marijanskih ukazanja?

Vijesti iz Rima, 14. svibnja 2024. / 13:52

Kardinal Víctor Manuel Fernández će u petak otkriti smjernice za razlučivanje marijanskih ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena, ali to nije prvi put da je vatikanski ured za doktrinu izdao direktivu o tome kako bi Crkva trebala odgovoriti na vijesti o navodnom ukazanju.

Prije pedeset godina dužnosnici Kongregacije za nauk vjere identificirali su kako je pojava masovnih medija stvorila okruženje u kojem su se vijesti o navodnom ukazanju mogle brzo proširiti i brzo privući veće mase nego u prošlim stoljećima zahvaljujući jednostavnosti modernog putovanja. .

Službenici kongregacije sastali su se kako bi razgovarali o problemima koji bi se mogli pojaviti u ispitivanju ukazanja u studenom 1974. i dogovorili su se o proceduri koju će crkvene vlasti slijediti u slučaju prijava ukazanja.

Vatikanski ured za doktrinu objavio je te norme uz odobrenje pape Pavla VI. 1978., samo tri godine prije nego što je kardinal Joseph Ratzinger imenovan prefektom kongregacije.

Prvo, kada je crkveni autoritet obaviješten o novom navodnom ukazanju ili otkrivenju, trebaju se koristiti posebni kriteriji za prosuđivanje trebaju li kult ili pobožnost biti dopušteni ili ne.

Kriteriji koji bi doveli do negativnog suda o navodnom ukazanju uključivali su:

  1. Doktrinarne pogreške pripisane Bogu, Blaženoj Djevici Mariji ili svecu tijekom ukazanja ili objave

  2. Dokazi o potrazi za zaradom ili dobiti od ukazanja

  3. Ozbiljna nemoralna djela počinjena od strane primatelja ukazanja ili njegovih sljedbenika

  4. Psihološki poremećaj ili psihopatske sklonosti

  5. Jasne pogreške u vezi s činjenicama ukazanja

Kriteriji koji bi bili pogodni za pozitivnu prosudbu koja dopušta određenu javnu odanost uključivali su:

  1. Ozbiljna istraga o navodnom ukazanju s “moralnom sigurnošću ili barem velikom vjerojatnošću utvrđuje postojanje činjenica”.

  2. Primatelj ukazanja pokazuje osobine poštenja, moralno ispravnog života, psihičkog zdravlja i poslušnosti prema crkvenom autoritetu

  3. Otkrivenja uključuju prave teološke i duhovne doktrine koje su imune na pogreške

  4. Zdrava pobožnost i obilan i stalan duhovni plod

Norme iz 1978. identificiraju mjesnog biskupa kao nadležno tijelo s odgovornošću za procjenu navodnog ukazanja u njegovoj jurisdikciji. Ako ustanovi da zadovoljava pozitivne kriterije, može dopustiti neku javnu pobožnost pod svojim nadzorom, ocjenjujući to kao “pro nunc nihil obstare”, ili “za sada ništa ne stoji na putu”.

Nakon što prođu godine, biskup na zahtjev stada može izreći sud o vjerodostojnosti i nadnaravnom karakteru ukazanja uzimajući u obzir duhovni plod koji je proizašao iz njegove nove pobožnosti.

Ured za nauk istaknuo je da regionalna ili nacionalna biskupska konferencija također može intervenirati u slučaju navodnog ukazanja uz pristanak mjesnog biskupa.

Sveta Stolica također može intervenirati ako to zatraži mjesni biskup ili kvalificirana skupina vjernika. Vatikan također ima pravo izravno intervenirati zbog sveopće jurisdikcije Pape i ima odgovornost intervenirati u “težim slučajevima, osobito ako stvar utječe na veći dio Crkve” nakon savjetovanja s lokalnim ordinarijem.

Još nije jasno kako će nove norme koje će objaviti Fernández promijeniti postupke ili nadležna tijela za postupanje s navodnim ukazanjima koje je uspostavio Vatikan 1970-ih. Jasno je da se medijsko okruženje razvijalo na ubrzane i neočekivane načine u posljednjih 50 godina, što je omogućilo da navodno marijansko ukazanje postane viralno diljem svijeta u nekoliko sati, što bi moglo zahtijevati promjenu načina na koji Crkva reagira. na takve pojave.

Bez obzira što će nove promjene donijeti, Katolička crkva marijanska će ukazanja i dalje smatrati privatnim objavama. Prema paragrafu 67 Katekizma Katoličke Crkve, privatne objave “ne pripadaju … pologu vjere”.

„Njihova uloga nije poboljšati ili dovršiti Kristovu konačnu objavu, nego pomoći živjeti potpunije po njoj u određenom razdoblju povijesti. Vođeni crkvenim učiteljstvom, sensus fidelium zna razlučiti i prihvatiti u tim objavama što god čini autentični poziv Krista ili njegovih svetaca Crkvi.”

Courtney Mares

Courtney Mares je dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Diplomirala je na Sveučilištu Harvard, izvještavala je iz novinskih ureda na tri kontinenta i dobila je Gardnerovu stipendiju za svoj rad sa sjevernokorejskim izbjeglicama.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kardinal Hollerich poziva na oprez, dijalog o ređenju žena

Katoličke vijesti

Latinski patrijarh Jeruzalema preuzima Rimsku titularnu crkvu nakon odgode zbog rata

Katoličke vijesti

Velika srijeda u Jeruzalemu: čašćenje stupa Kristova bičevanja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti