Arhimandrit Stefanović posjetio franjevački samostan u Vukovaru |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Arhimandrit Stefanović posjetio franjevački samostan u Vukovaru |


VUKOVAR (TU) – Gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru fra Tonio Vučemilović ugostio je u utorak 25. lipnja 2024. godine arhimandrita dr. o. Kleopu Stefanovića, profesora Bogoslovije i igumana Svetovavedenskog manastira u Sremskim Karlovcima. Susretu je prisustvovao i najmlađi član franjevačkog bratstva fra Marijan Ligenza. Braća franjevci su sa o. Kleopom razgovarali o današnjoj situaciji u redovništvu i monaštvu u Katoličkoj i Pravoslavnoj Crkvi. O. Kleopa je prilikom obilaska obnovljene crkvu sv. Filipa i Jakova apostola upoznat s njezinom poviješću, stradanjem tijekom Domovinskog rata, kao i obnovom koja je trajala godinama.

Nakon obilaska crkve, posjetio je i Franjevački muzej, gdje je pobliže upoznao vrijednu kulturnu baštinu samostana i njeno spašavanje za koje su se zauzeli braća franjevaci. Iznimno mu je bilo drago vidjeti obnovljenu knjižnicu samostana za čije je spašavanje najzaslužniji fra Marko Kurolt, koji je u ratnim godinama djelovao u Franjevačkom samostanu u Zemunu, a o. Kleopa poznavao ga je osobno od djetinjstva.

O. Kleopa je u dvorištu samostana pohodio mjesto Spomena na sve poginule i nestale u Domovinskom ratu te zajedno s braćom franjevcima uputio molitvu za nevine žrtve rata, svih vjera i nacionalnosti. Potom su prošetali središnjim ulicama grada Vukovara. Posjetili su crkvu sv. Roka gdje se održava trajno euharistijsko klanjanje i zadržali se u molitvi. U zajedničkoj šetnji ulicama grada Vukovara primijećeno je oduševljenje mnogih prolaznika vidjevši zajedno pravoslavnog svećenika i braću franjevce.

U srijedu, 26. lipnja u jutarnjim satima o. Kleopa služio je liturgiju u pravoslavnoj crkvi Sv. Nikolaja u Vukovaru povodom 21. obljetnice mature na  Bogoslovije u Sremskim Karlovcima. fra Tonio Vučemilović

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Pjevačko društvo svetoga Josipa proslavilo 30. obljetnicu djelovanja |

Katoličke vijesti

Kod osječkih kapucina predstavljeni Drenovački mučenici |

Katoličke vijesti

Trajni zavjeti OFS-a u Belišću |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti