Argentinski nadbiskup iznenada podnosi ostavku;  Razlog njegova odlaska Vatikan nije otkrio
Svijet

Argentinski nadbiskup iznenada podnosi ostavku; Razlog njegova odlaska Vatikan nije otkrio

Nadbiskup Gabriel Mestre iz La Plate neočekivano je podnio ostavku nakon samo osam mjeseci u argentinskoj nadbiskupiji koju je prethodno vodio kardinal Víctor Manuel Fernández, prefekt Dikasterija za nauk vjere, izazvavši krizu u crkvenom upravljanju u toj južnoameričkoj zemlji.

Vatikan nije otkrio razloge Mestreove ostavke.

Nadbiskup je potvrdio svoju ostavku 27. svibnja, rekavši u pismu koje doživljava “duboki mir i potpunu čistu savjest pred Bogom zbog toga kako sam postupio”. Ima samo 55 godina – dva desetljeća manje od tipične dobi za umirovljenje od 75 godina, kada kanonsko pravo zahtijeva od biskupa da papi podnesu svoju ostavku.

Mestre je dodao da je pozvan u Rim da odgovori na pitanja o “nekim aspektima iz biskupije Mar del Plata nakon mog premještaja u nadbiskupiju La Plate otkako me je papa Franjo imenovao nadbiskupom metropolitom.”

Biskupija Mar del Plata, južno od Buenos Airesa, u previranju je od odlaska nadbiskupa Mestrea u studenom 2023., a njegova su dva nasljednika dala ostavke na svoja mjesta bez postavljanja.

Biskup José María Baliña podnio je ostavku manje od mjesec dana nakon što je imenovan, navodeći zdravstvene komplikacije nakon operacije odvojene mrežnice, piše The Pillar. Slijedio ga je biskup Gustavo Manuel Larrazábal, koji je podnio ostavku jedva mjesec dana kasnije.

Razlozi Larrazábalove ostavke ostaju nejasni, iako su novine La Capital Mar del Plata izvijestile da je jedna žena optužila biskupa za uznemiravanje i zlouporabu ovlasti između 2007. i 2013. Apostolska nuncijatura u Buenos Airesu izdala je kratku izjavu 9. siječnja, rekavši da Vatikan je imao “puno povjerenje” u biskupa Larrazábala i nazvao je “glasine” oko biskupova odlaska “neutemeljenima”.

Papa Franjo, koji je iz Argentine, naknadno je imenovao pomoćnog biskupa Ernesta Giobanda iz Buenos Airesa apostolskim upraviteljem u Mar del Plati.

Argentinske novine La Nación izvijestile su da je tijekom Velikog tjedna u Mar del Plati izbila kriza oko premještaja istaknutog svećenika, kojeg je lokalna crkva vidjela kao mogućeg kandidata za nasljednika Mestrea, pozivajući se na izvore koji govore da je 5. travnja unutar tamošnje katedrale došlo do prosvjeda .

Prosvjednici su mahali plakatima prosvjedujući što je otac Luis Damián Albóniga, bivši dijecezanski vikar pod nadbiskupom Mestreom, premješten u Jujuy – pokrajinu udaljenu oko 1200 milja sjeverozapadno na granici s Bolivijom.

Albóniga je prebačen u Jujuy u siječnju iz neobjavljenih razloga, izvijestio je La Capital.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Talitha Kum slavi 15. obljetnicu – Vatican News

Katoličke vijesti

Crkva i demokracija – Vatican News

Katoličke vijesti

Katolička sveučilišta u Italiji i Kamerunu potpisala ugovor o medicinskom partnerstvu – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti