Aktualnost Konstitucije o svetoj liturgiji i nakon šezdeset godina
Biskupska konferencija

Aktualnost Konstitucije o svetoj liturgiji i nakon šezdeset godina

Papa Franjo susreo se u srijedu, 7. veljače 2024., s članovima Dikasterija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata koji su se okupili na svom plenarnom zasjedanju te ih je podsjetio da se Crkva ne može reformirati bez liturgijske reforme, koja mora biti za sav Božji narod, objavljuje “Vatican News” na svojim mrežnim stranicama.

Sveti Otac započeo je svoj govor napomenom da je Sacrosanctum Concilium, čak i šezdeset godina nakon proglašenja, još uvijek vrlo aktualan. Sadrži, rekao je Papa, “preciznu volju da se Crkva reformira u njezinim temeljnim dimenzijama: da kršćanski život vjernika svakim danom sve više raste; da se institucije podložne promjenama bolje prilagode potrebama našeg vremena; poticati ono što može pridonijeti jedinstvu svih vjernika u Kristu; oživjeti ono što služi pozivanju svih u krilo Crkve”.

Riječ je dakle o dubokoj duhovnoj, pastoralnoj, ekumenskoj i misijskoj obnovi, rekao je Papa, dodavši kako su crkveni oci svjesni da “bez liturgijske reforme nema reforme Crkve”.

Papa Franjo potom je objasnio da reforma Crkve ovisi o ljubavi Crkve prema Kristu, poput “supružničke vjernosti”, do točke potpunog suobličenja s njim.

Govoreći o ulozi žene u Crkvi, papa Franjo istaknuo je važnost toga što je i Crkva žena. “Zato sam rekao da je svaki slučaj reforme Crkve uvijek stvar bračne vjernosti, jer ona [Crkva] je žena”, rekao je.

Svrha liturgijske reforme – unutar šireg okvira obnove Crkve – ide upravo za tim da se „ostvari formacijs vjernika i da se promiče ono pastoralno djelovanje kojemu je sveta liturgija vrhunac i izvor”, rekao je Papa.

Papa Franjo je dalje primijetio da, iako je liturgijska formacija nužna, “ne isključuje da prednost u formaciji imaju oni koji su po sakramentu reda pozvani biti mistagozi”, tj. objašnjava, učitelji mistike.

U duhu sinodalne suradnje različitih dikasterija, papa Franjo izrazio je želju da se pitanje liturgijske formacije zaređenih službenika rješava zajedno s Dikasterijem za kulturu i obrazovanje, Dikasterijem za kler i Dikasterijem ustanova posvećenog života i družba apostolskog života, “kako bi svaka mogla dati svoj poseban doprinos”.

“Potrebno je osigurati da formacija zaređenih službenika sve više ima liturgijsko-mudrosni pečat”, rekao je Papa, “kako u kurikulumu teoloških studija tako i u životnom iskustvu sjemeništa”.

Završavajući svoje izlaganje, papa Franjo je istaknuo da, dok pripremamo nove putove formacije za zaređene službenike, “u isto vrijeme moramo misliti na one koji su namijenjeni Božjem narodu”. Prve konkretne prilike za liturgijsku formaciju, primijetio je Sveti Otac, su nedjelje i blagdani koji se slave tijekom cijele liturgijske godine.

“Drugi trenuci kada ljudi više sudjeluju u slavljima i njihovoj pripravi”, istaknuo je Papa, govoreći o slavljima svetkovina zaštitnika župa i sakramenata kršćanske inicijacije, također je istaknuo da ona mogu biti trenuci za liturgijsku formaciju svih krštenika. Dodao je da “pripremljeni pastoralnom brigom, rađaju se povoljne prilike za ljude da ponovno otkriju i prodube značenje slavljenja otajstva spasenja danas”.

Na kraju je papa Franjo podsjetio nazočne da je njihova zadaća “velika i lijepa”. Zbog toga, zaključuje, “puno sam vam zahvalan i “blagoslivljam vas od srca”. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Svečano otvorenje trećeg trogodišnjeg ciklusa projekta Iuvenes fructus

Katoličke vijesti

HKZ Troplet organizira predstavljanje knjiga u Stocu

Katoličke vijesti

Dr. Kalem za Glas Koncila o pastoralu odraslih

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti