2 Vrline kojima sveta Rita može poučiti 21. stoljeće
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

2 Vrline kojima sveta Rita može poučiti 21. stoljeće

Iako je sveta Rita umrla u 15. stoljeću, njezin nas herojski život još uvijek može naučiti mnogim lekcijama živeći u modernom svijetu.

Ponekad može biti primamljivo pomisliti da svetac iz 15. stoljeća nema čemu poučiti moderne katolike.

Ipak, svetost nije rezervirana za prošlost, kao da je relikt nekog prošlog vremena. Svetost je univerzalni poziv, a sveci iz prošlosti nas još uvijek mogu naučiti mnogim lekcijama stoljećima nakon svoje smrti.

Sveti Ivan Pavao II. je to istaknuo na primjeru svete Rite iz Cascije 2000. godine.

Dao je obraćanje hodočasnicima okupljenim na Trgu sv častiti relikvije svete Rite, držeći nju i njezine vrline za nasljedovanje u 21. stoljeću:

U njezinom primjeru potpunog prepuštanja Bogu, u njezinoj transparentnoj jednostavnosti i u njezinoj nepokolebljivoj vjernosti Evanđelju, i mi možemo pronaći zdrav smjer da budemo autentični kršćanski svjedoci u osvit trećeg tisućljeća.

Ali koja je poruka koju nam ovaj svetac prenosi? To je poruka koja izvire iz njenog života: poniznosti i poslušnosti bili su put kojim je Rita krenula kako bi se sve savršenije suobličila s Raspetim.

Poniznost i poslušnost

Sveta Rita proživjela je vrlo buran život, koji je uključivao mnogo patnje.

Izgubila je mnoge članove svoje obitelji, a svoju tjelesnu patnju sjedinila je s križem Isusa Krista.

Kroz sve to ona je ostala ponizan i poslušan Bogu, polažući svoje povjerenje u njega. Mnogi od nas bili bi u iskušenju izgubiti nadu i okriviti Boga za sve svoje patnje.

Sveta Rita je pak bila njome okrijepljena ljubav prema Bogu i bio je njezina stijena usred valova života.

O tom aspektu njezina života osvrnuo se u svom obraćanju sveti Ivan Pavao II.

Ako zamolimo svetu Ritu tajnu ovog izvanrednog djela društvene i duhovne obnove, ona odgovara: vjernost Ljubavi koja je bila razapeta. Rita s Kristom i poput Krista ide na križ uvijek i samo kroz ljubav. Poput nje, okrenimo dakle svoje oči i srca Isusu koji je umro na križu i uskrsnuo za naše spasenje. On, naš Otkupitelj, čini mogućim obiteljsko poslanje jedinstva i vjernosti, kao što je učinio za ovog voljenog sveca, čak u trenucima krize i poteškoća. I on je taj koji daje konkretan oblik kršćanskoj predanosti izgradnji mira pomažući im u prevladavanju sukoba i napetosti koji su, nažalost, tako česti u svakodnevnom životu.

Sveta Rita nas podsjeća da gledamo Krista usred vlastitih poteškoća i da ne skrećemo pogled. Kad naše oči ostanu uprte u Krista, možemo biti poslušan Bogu i ponizno prihvatiti njegovu volju u našim životima.

BRAZIL
SVETA RITA IZ KASCIJE

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Odakle smeđi Gospin škapular?

Katoličke vijesti

Euharistijsko čudo koje je proširilo blagdan Tijelova

Katoličke vijesti

Zašto su prvi kršćani molili Oče naš tri puta dnevno

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti