Učeništvo i žrtva osobnog interesa
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Učeništvo i žrtva osobnog interesa

Danas Isus daje Dvanaestorici lekcije o učeništvu, kako o cijeni tako i o blagoslovima.

Evanđelje (Pročitaj Mt 10,37-42)

U stihovima koji prethode današnjem čitanju, Isus je možda zaprepastio svoje učenike ovim upozorenjem: “Ne mislite da sam došao donijeti mir na zemlju; Nisam došao donijeti mir nego mač” (r. 34). Međutim, bitka koju On opisuje nije vojna. Umjesto toga, “došao sam postaviti čovjeka protiv njegova oca i kćer protiv njezine majke…” Neprijateljstvo koje će često pratiti Isusove učenike pojavit će se upravo u grudima njihovih obitelji. Kako je to bolno doživjeti! Kako bi nešto tako inherentno dobro – obraćenje Isusu – moglo uzrokovati takav poremećaj u obiteljima, gdje se formiraju naši najraniji i najintimniji ljudski odnosi? Današnje čitanje baca malo svjetla na Isusovo zabrinjavajuće predviđanje.

“Ko voli oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan, a ko voli sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan.” Sada možemo vidjeti da je uzrok trvenja u prethodno mirnim obiteljima duboka promjena odanosti. U obraćenoj osobi, Isusov poziv je poziv izvan ovoga svijeta – ne fizički, naravno, već radikalno preusmjeravanje ljubavi i poslušnosti. Vrijednosti ovoga svijeta trebamo napustiti radi vrijednosti kraljevstva koje nije od ovoga svijeta. Za obraćenog učenika to može značiti promjene u jeziku, u ponašanju, u rutinama rada, igre i bogoslužja. Učenikova rodbina to može smatrati uznemirujućim, čak i uvredljivim. Nije teško vidjeti zašto bi se mogle pojaviti kritike, pa čak i rasprave. Ovo nas ne treba čuditi. Prisjetite se riječi Šimuna Mariji kada su ona i Josip predstavili Isusa u Hramu: “Evo, ovo je Dijete postavljeno za pad i uskrsnuće mnogih u Izraelu i za znak protiv kojeg se govori” (Lk 2,34). Nije da Isus to traži od svojih učenika stvoriti trvenja u njihovim obiteljima. Njihova odanost Njemu i Njegovom nevjerojatno drugačijem kraljevstvu može jednostavno izazvati nelagodu, pa čak i otpor kod onih koji nisu Njegovi sljedbenici. Za neke članove obitelji koji su se duboko zapleli u puteve svijeta, tijela i đavla, upad svjetla nije dobrodošao, jer, kako nam kaže sveti Ivan, “ljudi su više voljeli tamu nego svjetlost” (Iv 3 :19).

Naposljetku, Isus govori svojim učenicima da slijediti Njega znači dragovoljno izgubiti sve, baš kao što zločinac koji nosi svoj križ na pogubljenje od strane Rimljana gubi sve, uključujući i svoj ponos. Dobro je da se toga prisjetimo ako nas članovi obitelji kritiziraju, ismijavaju, ismijavaju ili nam se opiru zbog naše odanosti Isusu. Naš odgovor nije uzvratiti udarac, već voljno prigrliti svoj križ iz ljubavi prema Njemu i prema onima koji, poput onih koji su razapeli Isusa, “ne znaju što čine”.

Koliko god je ovo učenje teško za Isusove učenike, sljedeći stihovi u našem čitanju pokazuju slavno prirodu posla koji će obavljati u Njegovo ime. On im daje najveći dar – bit će kao što je On bio na ovom svijetu: “Tko vas prima, mene prima.” Kada Dvanaestorica nastave Njegovu misiju nakon Njegovog odlaska, svaki čin dobrote prema njima bit će nagrađen kao čin dobrote prema samom Isusu. Da, protivljenje njima, čak iu njihovim obiteljima, može biti ružno, ali oni nikada ne smiju zaboraviti da su stvarno i istinski Njegovo vlastito mistično tijelo ovdje i sada. Učenici trebaju moliti za oproštenje za one koji im se protive, kao što je Isus činio s križa. S druge strane, trebaju se radovati onima koji prema njima pokažu čak i malu, naizgled beznačajnu dobrotu, jer – “amen, kažem vam, sigurno mu neće propasti nagrada.”

Mogući odgovor: Gospodine, nemoj zaboraviti da je dobrota prema onima koji rade Tvoj posao dobrota prema Tebi. Utišaj moj ponekad kritički duh.

Prvo čitanje (Pročitajte 2. Kraljevima 4,8-11, 14-16a)

Elizej je bio učenik velikog proroka sjevernog izraelskog kraljevstva, Ilije. Danas saznajemo za “utjecajnu ženu” koja ga je pozvala na večeru. Budući da je često prolazio pokraj njezine kuće, predložila je mužu da mu osiguraju mjesto za noćenje. Elizej je bio dirnut njezinom velikodušnošću i dobrotom, pa je upitao njezinog slugu može li joj na bilo koji način pomoći. Sluga mu je rekao za ženinu neplodnost, pa ju je Elizej pozvao i obećao: “Sljedeće godine u ovo vrijeme mazit ćeš sina.”

Evo primjera onoga čemu je Isus poučio svoje učenike u našem evanđelju. Bog je ženu nagradio onim što je najviše željela u životu, a što očito nikada nije spomenula Elizeju. Sluga ga je morao obavijestiti o njezinoj neplodnosti. Ovo sugerira apsolutni nedostatak osobnog interesa ili očekivanja povrata njezine gostoljubivosti. Nije razmišljala ni o čemu osim o pružanju dobrote proroku. Njezina je nagrada bila vrlo velika!

Mogući odgovor: Gospodine, pomozi mi da budem samozaboravna kao ova žena u brizi za Tvoje sluge.

Psalam (Pročitaj Ps 89,2-3, 16-19)

Psalmist žarko želi objaviti što bi nam trebalo biti na usnama kada danas čitamo lekcionar: “Zauvijek ću pjevati dobrotu Gospodnju.” Sjeća se svih dobrota koje je Bog pokazao svom narodu. Oni su znali da “kroz [His] pravda, oni su uzvišeni.” Psalmist izjavljuje “zauvijek ću pjevati obećanja Gospodnja”. Trebali bismo se prisjetiti Isusovih obećanja u našem Evanđelju da nijedna dobrota koja je ikad iskazana onima koje je On ovlastio nikada neće biti zaboravljena ili ostavljena nenagrađena. To bi i nas trebalo natjerati da zapjevamo.

Mogući odgovor: Psalam je, sam po sebi, odgovor na druga naša čitanja. Ponovno ga pročitajte uz molitvu kako biste ga učinili svojim.

Drugo čitanje (Pročitaj Rim 6,3-4, 8-11)

Sveti Pavao daje nam neki uvid u to zašto je, nakon našeg obraćenja, naša vjernost radikalno promijenjena: “Mi koji smo kršteni u Krista Isusa, kršteni smo u njegovu smrt.” Dakle, sveti Pavao nam govori: “… vi također morate misliti o sebi da ste mrtvi grijehu, a živite za Boga u Kristu Isusu.” Zbog toga ćemo sigurno izgledati kao neprilagođeni u ovom svijetu. Učeništvo će nam to učiniti. Jesmo li spremni za ovo?

Mogući odgovor: Gospodine Isuse, oprosti mi za vrijeme kada sam pokušavao pronaći život u starim grešnim navikama. Nije ni čudo što to uvijek dovodi do boli.


Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hijerarhija fakulteta

Katoličke vijesti

Katehizacija Moga Oca

Katoličke vijesti

Sveti Pio V. bio je svet i velikodušan papa koji je služio siromašnima

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti