Dođi, Duše Sveti: Vođena meditacija za nedjelju Duhova
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Dođi, Duše Sveti: Vođena meditacija za nedjelju Duhova

Pročitajte Ivana 20:19-23

Soba je bila vruća i tijesna. Strah može izvući ono najgore u ljudskom tijelu. Mi učenici bili smo okupljeni, kao što je Isus tražio od nas. Osim ako ono što smo čuli jednostavno nije istina, ili još gore, namještaljka. Je li moguće da je Isus uskrsnuo? Sjedimo svatko u svojoj tišini, u mislima prolazimo kroz događaje ovih dana. Nevjerojatna sezona života i putovanja s Isusom, našim učiteljem, našim rabinom, našim prijateljem, završila je, i to na tako užasan, uništavajući način.

Navečer toga prvoga dana u tjednu, kad su vrata bila zaključana zbog straha od Židova, Isus dođe, stade usred njih i reče im…

Ne mogu disati! On je ovdje! Varaju li me oči? Haluciniram li kad vidim da je istina ono u što toliko žudim vjerovati? Može li ovo biti stvarno?

“Mir s vama.” Rekavši to, pokaza im ruke i bok.

Mir? Nemoguće! Ono što ja doživljavam mora biti vanjska granica uzvišenosti! Pobjeda! Hosana! On je ovdje! Ovdje, s njegovim ranama! Ovdje, s onim očima koje mogu vidjeti pravo u dubinu moje duše, a ipak me vole! Ovdje, i živ!

Učenici su se obradovali kad su vidjeli Gospodina. Isus im opet reče: “Mir vama! Kao što mene posla Otac, i ja poslah vas.”

U trenu nas ozbiljnost trenutka mijenja i otvaramo se Isusovim riječima, Njegovim darovima, svemu što će učiniti ili tražiti od nas. Ako me On šalje u daleke krajeve svijeta, otići ću. Neću dvaput razmisliti. Ovo je Isus. Ali više od toga, ovo je Isus, USKRSLI.

Rekavši to, dahne u njih i reče im: Primite Duha Svetoga.

Teška tišina je nestala, ali se svečanost trenutka širi, obavijajući svaki sićušni pokret tijela i duše. Isus izdahne; udišemo. Isus daje; primamo. Obećani je došao; strah odleti. Pali se vatra koja je nedokučiva u svojoj moći činiti dobro: liječiti, oslobađati, donositi ovoga Isusa svima kojima nas On šalje.

Kome grijehe oprostite, oprošteni su im, a kojima zadržite, zadržani su.

Uloga koju ćemo igrati u Isusovoj priči o spasenju već nam je izložena. Moj prirodni um je preplavljen tom mogućnošću, ali vatra koju je On zapalio ide toliko daleko od prirodnog da sam u stanju povjerenje i za znati da je ovo istina.

Padamo u štovanje, nismo više svjesni vremena ili mjesta ili bilo čega osim ove vatre čiste ljubavi, ovog Duha Svetoga, kojeg je udahnuo u nas uskrsli Isus. Ustajemo nakon ovog vremena kovitlanja, plivanja i upijanja u Oca, Sina i Duha Svetoga, a Isus je otišao.

Njegov izostanak više je potvrda nego gubitak. Padaju mu na pamet njegove prošle riječi. Rekao nam je da se mora vratiti Ocu. Da nije, Duh, Branitelj, ne bi mogao doći. Srce mi se cijepa na dva dijela da ne mogu držati Isusa koji mi je draži od vlastitog života. Ali bol hrani ovu novu vatru, ovu novu prisutnost, ovaj Sveti Duh živi u meni.

Vjerovat ću, bit ću poslan. Oprostit ću, iscijeliti, poučiti i osloboditi zatvorenike u Isusovo ime.

Počelo je. Aleluja!

Odvojite malo vremena da se smjestite s učenicima u ovoj sceni. Što doživljavate svojim osjetilima? Što osjećaš? Što Isus govori vašem srcu? Jeste li ovo očekivali? Kako ćete odgovoriti?

Gospodine, ovaj trenutak u vremenu je i za nas. Hvala ti Isuse što si nam dao Crkvu i pozvao nas da budemo dio nje. Udišemo tvoga Duha Svetoga i prihvaćamo vlastitu misiju da budemo poslani. Mi ćemo liječiti, oprostiti, poučiti i osloboditi. Najviše od svega, voljet ćemo. Snagom Duha Svetoga učinit ćemo sve na što nas pozivaš. Amen.


Autor fotografije Mateus Campos Felipe na Unsplash

Pretplatite se na CE
(Slobodno je)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Učeništvo i žrtva osobnog interesa

Katoličke vijesti

Naš odgovor na njegovu zapovijed: Šesta uskrsna nedjelja

Katoličke vijesti

Gdje je nestalo Isusovo tijelo ako nebo nije fizičko mjesto?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti