100 godina Studium Biblicum Franciscanum u Jeruzalemu
Svijet

100 godina Studium Biblicum Franciscanum u Jeruzalemu

Vatikan slavi 100. obljetnicu Studium Biblicum Franciscanum u Rimu, ističući svoj položaj jedinog katoličkog sveučilišta u Svetoj zemlji za biblijske studije i njegov jedinstveni doprinos razumijevanju Svetoga pisma iz prve ruke.

Od Fr. Paweł Rytel-Andrianik

Završena su slavlja povodom 100. obljetnice Studium Biblicum Franciscanum u Jeruzalemu, koja su se održala u Rimu 15. i 16. siječnja. Proslava je otvorena audijencijom kod pape Franje, dok je drugi dan održana povijesna konferencija. Posebna izložba bit će otvorena do 27. siječnja. Studium Biblicum Franciscanum jedino je katoličko sveučilište u Svetoj zemlji koje nudi redovite dodiplomske i doktorske biblijske studije. Također održava tečajeve iz arheologije, povijesti i zemljopisa Svete zemlje, zajedno s posjetima biblijskim mjestima.

U audijenciji kod pape Franje

“Vaš diskretan i strastven rad je najdragocjeniji”, rekao je papa Franjo tijekom audijencije u povodu 100. obljetnice Studium Biblicum Franciscanum. Dodao je da proučavanje, meditacija i razmišljanje o Bibliji i biblijskim tekstovima trebaju biti „u srcu Crkve, Božjeg svetog i vjernog naroda. Izvan tijela Crkve, ove studije su beskorisne.”

Brat Massimo Fusarelli, generalni poglavar franjevaca, podsjetio je na ove riječi u intervjuu za Vatican News. Rekao je da Studium Biblicum Franciscanum postoji upravo za Božji narod. Učenici istražuju biblijska mjesta i uče izvorne jezike kako bi kasnije služili ljudima u svojim zemljama. Vraćaju se s iskustvom koje se može steći samo u Svetoj zemlji. „Zato je ovo učilište naš biser“, rekao je generalni poglavar franjevaca.

Dublje razumijevanje Svetoga pisma

Tijekom predavanja 16. siječnja na Sveučilištu Antonianum, kardinal José Tolentino de Mendonça, prefekt Dikasterija za kulturu i obrazovanje, istaknuo je da studenti na ovom sveučilištu postižu dublje razumijevanje Svetoga pisma zahvaljujući izravnom kontaktu sa Svetim Zemljište za vrijeme studija. Naglasio je da sveučilište kao znanstvena institucija ima svoj “izrazit karakter” koji mu omogućuje odgovarajući doprinos.

U intervjuu za Vatican News, brat Rosario Pierri, dekan Studium Biblicum Franciscanum, istaknuo je da se sveučilište oslanja na 800-godišnju tradiciju franjevačke prisutnosti u Svetoj zemlji te povijesna i geografska istraživanja koja su se provodila tijekom stoljeća. “To je iskustvo koje prenosimo našim studentima, a oni ga onda dijele u svojim zemljama”, dodao je dekan Perri.

Nova izložba

Na kraju slavlja otvorena je izložba o 100. obljetnici Studium Biblicum Franciscanum pod nazivom: „Što čusmo, vidjesmo i dotaknusmo, to ti navješćujemo“, pozivajući se na prvu poslanicu sv. ističe posebnosti ovog koledža koji olakšava proučavanje Biblije u Svetoj zemlji.Izložba će biti otvorena do 27. siječnja u kripti bazilike svetog Ante u Rimu.

Dar studija

Apsolvent Franjevačkog biblijskog studija fra. Wojciech Węgrzyniak, dr. sc., predavač na Sveučilištu pape Ivana Pavla II. u Krakowu, naglasio je kako mu je studiranje u Jeruzalemu omogućilo da uči o Božjoj riječi, gdje je ona postala tijelom. „Zahvaljujući profesorima i arheolozima koji su tijekom svog rada otkrili velik dio Svete zemlje, mogao sam dotaknuti ta mjesta koja nas vraćaju u biblijska vremena. Bilo je jedinstveno“, istaknuo je. Osim toga, prenosi svoje iskustvo: “Vidio sam profesore kako se penju na križni put ili mole na Golgoti, sudjeluju u liturgiji. Oni su primjer življenja onoga što uče”. “Sretan sam što je Sveti Otac na susretu s nama rekao da Bibliju treba tumačiti, čitati i raditi upravo u Crkvi i da bilo kakav znanstveni, biblijski rad izvan Crkve nema smisla”, rekao je.

U znak priznanja visoke razine poučavanja, 2001. godine tadašnja Kongregacija za katolički odgoj izdala je dekret kojim je Studium Biblicum Franciscanum dao ovlasti za dodjelu licencijata i doktorata iz biblijskih znanosti i arheologije. U Svetoj zemlji, uz Franjevački biblijski studij, biblijsko znanstveno djelovanje provode dominikanski centar École Biblique et Archéologique Française, koji ima pravo dodjeljivanja doktorata iz biblijskih znanosti, te isusovački ogranak Papinskog biblijskog instituta. u Rimu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zaređenje izabranog engleskog biskupa otkazano zbog neobjašnjenog ‘kanonskog procesa’

Katoličke vijesti

Španjolski slikar koji će postati redovnik trapist nakon što je vidio film o životu u samostanu

Katoličke vijesti

Augustine Institute sa sjedištem u Denveru će se sljedećih mjeseci preseliti u područje St. Louisa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti