Papa: Sastanak Svjetskog ekonomskog foruma prilika za pronalaženje ‘načina za izgradnju boljeg svijeta’
Svijet

Papa: Sastanak Svjetskog ekonomskog foruma prilika za pronalaženje ‘načina za izgradnju boljeg svijeta’

Vijesti iz Rima, 17. siječnja 2024. / 15:30

U povodu 54. godišnjeg sastanka Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu u Švicarskoj, papa Franjo uputio je pismo voditelju skupine u kojem izražava nadu da će to biti prilika da se pronađu “načini za izgradnju boljeg svijeta”.

Papino pismo od 17. siječnja, upućeno predsjedatelju organizacije, Klausu Schwabu, dolazi u kontekstu onoga što je Papa opisao kao “sve više razderan svijet” i “zabrinjavajuću klimu međunarodne nestabilnosti”.

Pismo je počelo papinom karakterizacijom modernih ratova koji se “više ne odvijaju samo na jasno definiranim bojnim poljima, niti uključuju samo vojnike”.

“U kontekstu u kojem se čini da se razlika između vojnih i civilnih ciljeva više ne poštuje, nema sukoba koji ne završava na neki način neselektivno pogađajući civilno stanovništvo”, napisao je Papa u svom pismu, citirajući svoje Jan. 8 adresa veleposlanicima akreditiranim pri Svetoj Stolici.

Papa je primijetio da prekid oružanog sukoba “poziva na više od jednostavnog odlaganja ratnih instrumenata. Zahtijeva rješavanje nepravdi koje su temeljni uzroci sukoba.”

Franjino pismo dotaklo se mnogih ključnih tema njegova pontifikata, uključujući klimatsku krizu, globalnu oskudicu hrane, ekonomsku nejednakost i iskorištavanje radnika u zemljama u razvoju.

“Iskorištavanje prirodnih resursa nastavlja obogaćivati ​​nekolicinu dok čitavo stanovništvo, koje je prirodni korisnik tih resursa, ostavlja u stanju neimaštine i siromaštva”, napisao je Franjo.

Papino pismo također je istaknulo goleme društvene promjene do kojih je dovela globalizacija financijskih tržišta, koja je “pokazala međuovisnost svjetskih nacija i naroda”. Sveti je Otac apelirao na “temeljno moralnu dimenziju” koja se “mora osjetiti u gospodarskim, kulturnim, političkim i vjerskim raspravama koje imaju za cilj oblikovati budućnost međunarodne zajednice”.

Govoreći o važnosti usklađivanja državne politike i poslovne prakse kako bi se došlo do održivijih modela rasta i gospodarskog razvoja, Papa je ponovio da te nove ekonomske paradigme moraju biti “dalekovidne” i “etički zdrave”, što “po samoj svojoj prirodi mora uključivati podređivanje težnje za moći i individualnim dobitkom, bilo političkim ili ekonomskim, općem dobru naše ljudske obitelji, dajući prednost siromašnima, potrebitima i onima u najranjivijim situacijama.”

Papa Franjo također je istaknuo ulogu koju nevladine organizacije (NVO) i međuvladine organizacije (IGO) imaju kao ključni dionici u unaprjeđenju društvenog i gospodarskog razvoja.

Sveti Otac je napisao da moraju biti slobodni “vršiti svoje funkcije kontrole i usmjeravanja u gospodarskom sektoru, budući da je postizanje općeg dobra cilj izvan dosega pojedinačnih država, čak i onih koje su dominantne u smislu moći, bogatstvo i političku snagu.”

“Međunarodne organizacije su također pred izazovom da osiguraju postizanje te jednakosti, koja je temelj prava svih na sudjelovanje u procesu punog razvoja, uz dužno poštovanje legitimnih razlika”, nastavlja se u pismu.

Svjetski ekonomski forum (WEF) osnovao je 1971. Klaus Schawab, švicarsko-njemački ekonomist i inženjer, kako bi poticao veću suradnju između privatnih i javnih subjekata u suočavanju s političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini .

Godišnjem sastanku — koji se održava svake godine u Davosu u Švicarskoj — prisustvuje mnoga svjetska elita, uključujući šefove država, izvršne direktore Fortune 100 kompanija, financijske čelnike, čelnike nekih međunarodnih organizacija i velike kulturne ličnosti.

Prethodnih godina događaju su prisustvovali američki predsjednici, uključujući Donalda Trumpa 2018. i 2020. i Billa Clintona 2000. Predsjednik Joe Biden nije prisustvovao događaju otkako je preuzeo dužnost.

Američko izaslanstvo na ovogodišnjem forumu — koji se održava od 15. do 19. siječnja — predvodi državni tajnik Antony Blinken, kojemu se pridružuju američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i posebni predsjednički izaslanik za klimu John Kerry.

Ostali sudionici uključuju premijera Narodne Republike Kine, Li Qianga; francuski predsjednik Emmanuel Macron; ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy; glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres; i predsjednik Svjetske banke Ajay S. Banga.

Matthew Santucci

Matthew Santucci je dopisnik CNA iz Rima sa sjedištem u uredu EWTN-a u Vatikanu. Odrastao je u Connecticutu, a od 2020. živi u Rimu. Diplomirao je povijest na Fordhamu i magistrirao međunarodne odnose na Luissu Guidu Carliju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Biskup Zapadne Sumatre: Klimatske promjene izazvale su prirodnu katastrofu – Vatican News

Katoličke vijesti

Meksički biskupi susreću se s predsjedničkim kandidatima radi daljnjeg rada na “boli nasilja”

Katoličke vijesti

Obrazovna inicijativa nastoji poduprijeti katoličke škole ‘riznicom’ crkvene tradicije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti