Govornici Nacionalnog katoličkog molitvenog doručka ističu radost i žrtvu kršćanskog života
Svijet

Govornici Nacionalnog katoličkog molitvenog doručka ističu radost i žrtvu kršćanskog života

Washington DC, 8. veljače 2024. / 17:45

Govornici na ovogodišnjem Nacionalnom katoličkom molitvenom doručku u Washingtonu, DC, istaknuli su radost i žrtvu kršćanskog života, a glavni govornik biskup William Byrne pozvao je vjernike na dublje sudjelovanje u sakramentima i nasljedovanje Blažene Majke u životu života “ ekstatična pohvala.”

Doručak, koji je održan 8. veljače, održava se svake godine od 2004. godine, a nazočili su mu čelnici poput predsjednika Georgea Busha i pokojnog suca Vrhovnog suda Antonina Scalie.

Ove godine doručku je nazočilo preko 1000 vjernika. Među njima je bilo nekoliko biskupa i katoličkih vođa, poput Jeanne Mancini, predsjednice Marša za život, i Tima Glemkowskog, katoličkog autora i izvršnog direktora Nacionalnog euharistijskog kongresa. Također je bilo nazočno nekoliko katoličkih članova Kongresa, uključujući senzore JD Vancea iz Ohia i Patricka McHenryja iz Sjeverne Karoline, kao i zastupnika Chrisa Smitha iz New Jerseya.

Događaj je uživo prenosio EWTN i možete ga pratiti u cijelosti ovdje.

Nikada vam neće dosaditi služenje Kristu

Jutro je započelo pozdravom pape Franje putem video poruke kardinala Christophea Pierrea, apostolskog nuncija u SAD-u, i krunicom Božanskog milosrđa koju su predvodile dvije članice Sestara Naše Gospe od Milosrđa.

Helen Alvaré, katolička znanstvenica i govornica koja se zalaže za život, dobila je ovogodišnju nagradu Christifideles Laici kao priznanje za njezinu “vjernost Crkvi” i “uzorno nesebično i postojano služenje u vinogradu Gospodnjem”.

Alvaré je održao energičan i duhovit govor prihvaćanja koji je mnoge posjetitelje udvostručio od smijeha unatoč ranim satima. Navela je mnoge svoje najveće mudrosti koje je pokupila tijekom svoje službe u Crkvi, rekavši: “Nikada, nikada… neće vam biti dosadno u službi Kristu.”

“Bez obzira koliko otmjenih diploma imate, u jednom ćete trenutku biti u Costcou na otvaranju i uzimati sendviče za crkveni ručak”, našalila se.

“Nijedan drugi put nije ni blizu ovako beskrajnom i fascinantnom”, rekla je.

“U nekom trenutku ćete shvatiti da je Bog uzeo svaki djelić talenta koji posjedujete i stavio ga u djelo”, nastavila je. “Ne pitaj Boga zašto imaš tako čudne kombinacije talenata. Samo nastavi. Bog očito ima nevjerojatno zanimljiviju budućnost za vas nego što je imate vi sami.”

Problem Faucija

Byrne, biskup Springfielda, Massachusetts, govorio je o važnosti nadolazećeg Nacionalni euharistijski kongres te potrebu većeg sudjelovanja u kršćanskom životu, osobito po sakramentima pričesti i pokore.

Citirajući bivšeg ravnatelja Nacionalnog instituta za zdravlje dr. Anthonyja Faucija, koji je nedavno rekao da je katolička vjera “gotovo kao pro forma stvar koju zapravo ne trebam učiniti”, Byrne je rekao da ovo uvjerenje “jezgrovito artikulira glas većina Amerikanaca koji se izjašnjavaju kao katolici, ali ne prepoznaju ljepotu i snagu svog krštenja.”

“Iz tog dara utjelovljenja u Kristovo tijelo proizlazi dužnost da živimo u ispravnom odnosu s našim Stvoriteljem i Otkupiteljem”, objasnio je. „Živjeti u ispravnom odnosu s Bogom, kao što svi znamo, jedini je put do radosti. ‘Neka mi bude po riječi tvojoj’ — ovih sedam riječi počelo je odvezivati ​​i razmrsiti čvor koji je bio zavezan u Edenu, čvor samodostatnosti koji nas zatoči.”

Byrne je rekao da je “ekstatična radost” s kojom je Blažena Djevica Marija prihvatila i primila Krista pri utjelovljenju model za današnje kršćane.

„Gospin odgovor na molbu anđela Gabrijela preokrenuo je tijek ljudske povijesti. Poslušnost, povjerenje, poslušnost – postali su sila koja je osujetila i osujetila drevnog neprijatelja.”

Vjera i žrtva

Biskup Wilfred Anagbe, čija je nigerijska biskupija Makurdi bila meta gotovo svakodnevni napadipodijelio je s okupljenim svjedočanstvo vjere i žrtve progonjene Crkve u svojoj zemlji, u kojoj je zbog svoje vjere ubijeno 4998 kršćana. 2023 sama.

Naglašavajući sve gore krvoproliće u svojoj zemlji, Anagbe je spomenuo nedavno Božićni teroristički napadi koji je ostavio više od 200 mrtvih nigerijskih kršćana.

“Nigerija je postala polje ubijanja, polje koje je nažalost okovano krvlju mučenika”, rekao je Anagbe.

“Dijelim ovo s vama kako bi svijet mogao znati da su unatoč svemu ovome nigerijska sjemeništa i crkve pune”, nastavila je Anagbe.

“Kršćanska vjera raste usprkos teroristima, ili možda zahvaljujući njima”, rekao je.

(Priča se nastavlja u nastavku)

Pretplatite se na naš dnevni bilten

Biskup Wilfred Anagbe kaže da su usprkos terorističkim napadima u Nigeriji ili možda “zbog” njih, crkve i sjemeništa puni. Poziva vjernike na molitvu za Nigeriju. pic.twitter.com/kYfoBLv2AC

— Lauretta Brown (@LaurettaBrown6) 8. veljače 2024

Anagbe je zamolila američke vjernike da “nikada ne zaborave svoju braću i sestre u Nigeriji” i da “mole za nas kao što mi molimo za vas”. Potaknuto njegovim svjedočanstvom, mnoštvo je nigerijskom biskupu pljeskalo za njegovo hrabro svjedočenje vjere.

Radost i čudo vjere

Nekoliko katoličkih skupina također je imalo otvorene separee za vrijeme doručka kako bi podijelile svoje misije i apostolate s okupljenima. Grupe prisutne uključene Družba Papinskih misijathe Institut za građanstvo vjernikai Zaklada Heritage kao i nekoliko katoličkih škola, uključujući Belmont Abbey College i Benedictine College.

Prisutno je bilo i nekoliko članova Nacionalna izložba Torinskog platnakoji su nakon doručka održali konferenciju za novinare na kojoj su najavili planove za otvaranje novog stalnog postava uskoro u Washingtonu, DC

Nora Creech, stručnjakinja za Torinsko platno, objasnila je da se njihovi napori da ponovno skrenu pozornost na Torinsko platno temelje na želji da se razotkrije kontroverzna radiokarbonska studija Britanskog muzeja koja je tvrdila da je relikvija srednjovjekovna prijevara. Creech je rekao da se obrazovanjem drugih o autentičnosti platna nadaju pomoći ljudima da se susreću s Kristom i radošću i čudom vjere.

“Imamo dvije generacije koje nisu čule za pokrov zbog radiokarbonskog datiranja”, rekla je. „Kad idem po župama i držim predavanja, prilaze mi mladi ljudi sa suzama u očima i govore: ‘Zašto mi to nitko dosad nije rekao? Zašto je Evanđelje objavljeno ovdje u ovoj lanenoj tkanini, a ja za to prvi put čujem?’”

“Dakle,” nastavila je, “svi mi samo žarko želimo podijeliti s ovom generacijom da mogu upoznati Isusa, mogu znati da su Evanđelja istinita proučavajući njegovo sveto platno.”

Peter Pinedo

Peter Pinedo je dopisnik DC-a za CNA. Diplomirao je na Franjevačkom sveučilištu, Peter je prethodno radio za Texas Right to Life. On je prvi poručnik u rezervi američke vojske.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Unatoč progonima, ‘Crkva je još uvijek živa u Nikaragvi’, kaže svećenik

Katoličke vijesti

Godinu dana nakon papinskog posjeta, Južni Sudan još uvijek je pogođen nasiljem

Katoličke vijesti

Korizmena poruka pape Franje 2024.: ‘Korizma je vrijeme obraćenja, vrijeme slobode’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti