Župnik iz Smokvice predvodio drugi dan devetnice bl. Mariji Propetog u Blatu – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Župnik iz Smokvice predvodio drugi dan devetnice bl. Mariji Propetog u Blatu – Dubrovačka biskupija

Drugoga dana devetnice bl. Mariji Propetog u njezinom svetištu u Blatu 1. srpnja euharistijsko slavlje predvodio je don Stipe Miloš, župnik župe Očišćenja Marijina u Smokvici i župni upravitelji župe sv. Petra u Čari, u koncelebraciji s don Željkom Kovačevićem, župnikom župe Svih svetih u Blatu. Pjesmom je euharistijsko slavlje uzveličao župni zbor „Don Jakov Salečić“ iz Smokvice pod vodstvom Joška Kunjašića.

U svojoj propovijedi predslavitelj misnoga slavlja je povezao svetopisamsku riječ liturgijskih čitanja sa životom blaženice. „Znamo da je blaženica kao mlada djevojčica izabrala Krista za svoga zaručnika i povjerila mu svoju čistoću“, kazao je i nastavio: „Danas nas evanđelje potiče da razmišljamo o drugom evanđeoskom savjetu, a to je siromaštvo.“ Propovjednik je potaknuo okupljena da promisle o tome kako doživljavaju Isusa. On ne uljepšava istinu, nego je realističan do kraja jer govori istinu. „Istina nije uvijek ugodna nama ljudima, ali jest obveza vjere i kad je pismoznanac rekao da će poći za njim, Isus mu ne obećava ništa nego govori istinu, realnost.“  Ako misli materijalno profitirati idući za njim i ako misli da će mu biti ugodno, vara se. Kao i učenik koji hoće ići za Isusom, a opet na neki način ostati u svijetu.

„Marija Petković, koja je bila među najmoćnijima na Korčuli, odrekla se svega jer se zaljubila u Isusa Krista, u njegovu istinu, u vječni život i u tome nam sigurno može biti uzor za duhovni život po evanđelju“, ustvrdio je propovjednik. „Siromaštvo ne znači odreći se svega i onda se hvaliti pred Gospodinom, nego odreći se svega da budemo blizu s Isusom, da možemo mirne duše i neopterećeni slobodno čuti njegovu Riječ.“ Kazao je i kako se Marija Petković prvo opredijelila za djevičanstvo, a onda za siromaštvo, ali se nije odrekla siromašnih, nego je „odričući se postala bogata“. Povezao je to s mišlju sv. Pavla koji je svojim vjernicima govorio o tome da darivaju kad obiluju jer bit će vremena kad će oskudijevati pa će oni kojima su darivali, darivati njima. Ili na drugom mjestu stoji: ljubav je domišljata. „To je Marija Petković znala, zaljubila se u Isusa, postala njegova zaručnica i onda joj je sve bilo lako: i odreći se i prositi za siromašne i približiti se neškolovanima, da im pokaže svjetlost znanja i mudrosti. Ali isto tako ne odreći se svoga zaručnika.“

Marija Propetoga nam – svojim životom, svojim djelima, plodovima svojih molitava, svojih žrtava – pokazuje bogatu dušu okrenutu drugima i zato, odričući se bogatstva i grleći siromaštvo, ona se u Kristu obogatila, poručio je župnik iz Smokvice i dodao kako je ona, jer je postala slobodna, bila na raspolaganju drugima i tako živjela i u tom duhu osnovala i Družbu i pošla u misije. Potaknuo je vjernike da se u svojim potrebama obraćaju blaženici.

Euharistijsko slavlje je završilo procesijom s blaženičinim relikvijama u svetište i blagoslovom, te osobnim čašćenjem. Prije mise radosna otajstva krunice uz misli bl. Marije Propetoga predmolile su redovnice.

Polaznici Osnovne glazbene škole „Blato“ su u samostanskom dvorištu održali koncert s izvedbama na klarinetu, flauti, klaviru i trubi, uz sudjelovanje dječačke klape „Broš“ i djevojačke klape „Rećina“. Program prožet blaženičinim mislima vodila je Slavica Bošković, voditeljica Doma za starije i nemoćne osobe „Majka Marija Petković“.

s. M. Jasminka Gašparović,

promicateljica kauze za proglašenje svetom bl. Marije Propetoga

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslava zaštitnika župe u Malom Stonu – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Drugi dio korizmene duhovne obnove u katedrali predvodi fra Dario Galić – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Biskup primio Marijana Gubinu, autora knjige “260 dana” – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti