Župa sv. Josipa u Tesliću proslavila svog nebeskog zaštitnika
Biskupska konferencija

Župa sv. Josipa u Tesliću proslavila svog nebeskog zaštitnika

Župa sv. Josipa u Tesliću proslavila je svog nebeskog zaštitnika 19. ožujka 2024. Misnim slavljem koje je, na poziv i uz koncelebraciju domaćeg župnika don Pave Šekerije, predslavio nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić, arhiđakon Plehanskog arhiđakonata i kanonik stolnog Kaptola vrhbosanskog, uz suslavlje više svećenika.

Hodočasnici i štovatelji sv. Josipa zaručnika BDM počeli su pristizati u crkvu sv. Josipa u Tesliću u jutarnjim satima iz okolnih župa: Sivše, Jelaha, Komušine, Žabljaka, Bežlje, Doboja, Ularica, Kotor Varoša i drugih mjesta kojima je na raspolaganju za ispovijed bio župnik Šekerija kao i više svećenika koji su došli iz župa usorskog dekanata.

Prije Misnoga slavlja upriličena je procesija pješačkom stazom kroz ulicu Karađorđevu prema ulaznim vratim crkve. Crkveni zbor zajedno s cijelim Božjim pukom dočekao je svećenike ulaznom pjesmom koju uz pratnju orgulja koje je svirala Služavka Malog Isusa s. Ivka Paurević, rodom iz Komušine.

Na početku Misnog slavlja župnik Šekerija pozdravio je prisutne hodočasnike kao i svećenike, a na poseban način predvoditelja Misnog slavlja mons. Tunjića što se rado odazvao i prihvatio poziv župnika dići u župu Teslić. Izrazio je zahvalu Bogu „koji nam je darovao ovaj lijepi i sunčani dan kada slavimo sv. Josipa, nebeskog zaštitnika naše župe u Tesliću“. „Imamo: velikoga, mudroga i poniznoga, pravednika na nebu koji nam je uzor u nasljedovanju Isus Krista, Spasitelja svijeta. Ne samo da je nam uzor, on je i naš zagovornik. Hvala ti sv. Josipe za sve milosti koje si nam isprosio kod Boga, Gospodina našega Isusa Krista“, kazao je, između ostaloga, don Pavo.

U prigodnoj propovjedi mons. Tunjić istaknuo je da zadivljuje spremnost ovog sveca, „tako mladog čovjeka, odgovoriti na Božji poziv i svoj život staviti u njegove ruke“. „Upravo je tu Josipova veličina. Odustaje od svojih snova da bude otac brojne obitelji što se kod Židova smatralo blagoslovom. Napušta sve svoje snove da bi bio Bogu na raspolaganju“, kazao je, između ostaloga mons. Luka.

Poslije popričesne molitve riječi zahvale, u prvom redu Bogu „za ljubav koju nam iskazuje preko našeg zagovornika sv. Josipa uputio“ uputio je župnik Šekerija koji je potom zahvalio i mons. Tunjiću na predvođenom Misnom slavlju i na upućenim riječima. Zahvalio je pjevačima na čelu sa maestricom Jozefinom Butković koja je nedavno proslavilo svoj 97 rođendan, te joj čestitao imendan, kao i svim drugim Jozefinima te Josipima, Josipama, Jozama… Zahvalio je i svima koji su doprinijeli da proslava protekne dostojanstveno.

Nakon uvodnog pozdrava slijedila je sv. Liturgija sa pjevanjem i kađenjem. Veliko mnoštvo vjernika svojim lijepim i zvonkim glasovima davali su ugodan ton cijeloj liturgiji a orgulje koje je svirala s. Ivka po prvi put nakon preuzimanja vodstva župe čule su se u crkvi i davale su dodatnu ljepotu cijelom pjevanju rekao je župnik Šekerija.

Poslije Mise svi su se okupili oko stola, te su se još neko vrijeme zadržali u druženju crkvenom dvorištu

Bolesničku jutarnju misu istoga dana predvodio je preč. Boris Salapić, župnik u Komušini i čuvar svetišta na Kondžilu. U svojoj propovjedi preč. Boris govorio je o liku sv. Josipa koji je bio pravedan, ponizan, čestit, vjeran, marijanski… te je „ljubio je svoju obitelj i za nju se skrbio“ (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Rektor don Marko Đurin: Svećenici su uvijek ljudi svoga vremena

Katoličke vijesti

Priopćenje s 90. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

Katoličke vijesti

Umjesto prijema, nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti