Župa Sv. Josip u Sarajevu proslavila svoj patron
Biskupska konferencija

Župa Sv. Josip u Sarajevu proslavila svoj patron

Sarajevska gradska župa, koja za nebeskog zaštitnika ima Sv. Josipa, proslavila je 19. ožujka svoj patron. Misno slavlje predslavio je dr. vlč. Ljubo Zadrić, profesor dogmatike na KBF-u u Sarajevu, izvijestio je portal Nedjelja.

Uz vlč. Ljubu suslavilo je više od 20 svećenika među kojima su bili: dekan Sarajevskog dekanata i župnik na Stupu preč. Miroslav Ćavar te rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić. Vjerničko mnoštvo ispunilo je župnu crkvu, koja je 2008. proglašena nacionalnim spomenikom BiH, a sudjelovala je nekolicina redovnica različitih družbi koje djeluju u Sarajevu te bogoslovska zajednica.

Nazočne je prije početka mise pozdravio župnik dr. vlč. Anto Ćosić izrazivši dobrodošlicu.

Vlč. Zadrić je u propovijedi govorio o Sv. Josipu kroz misli o alibiju – izgovoru. Uz ostalo je posvijestio kako se ljudi često zakopavaju u događaje iz prošlosti ili čine projekcije u budućnost napuštajući tako sadašnjost. Na tom tragu ukazao je na primjer svetoga zaručnika Blažene Djevice Marije koji je „prisutan“ u životu Svete Obitelji. „Iz ovoga izvlačimo važnu pouku i za naš život: ukoliko tražim krivce za svoju životnu situaciju, onda gledam samo na sebe, no ako tražim rješenje za tu istu životnu situaciju onda računam s drugima i u konačnici s Bogom“, rekao je vlč. Ljubo te na temelju misnih čitanja, u čijem je središtu bila zgoda kako su roditelji tražili Isusa koji je „ostao u Hramu“, uputio na odvažnost Josipove očinske figure.

Odatle je izdvojio dvije preporuke za vjernički život danas:

Prvo: Početak sadrži sve – „Josip je prihvatio Božji plan i od toga trenutka čini potrebno kako bi se ostvarilo ono što je na početku obećano. Stoga svojim životom prenosi vrijednosti i ugrađuje ih u život Božjega Sina – Isusa Krista. Uzmimo samo primjer iz današnjeg evanđelja: hodočašće u Jeruzalem, važne stvari treba ponavljati, to je činio Josip za svoju obitelj i na taj način sačuvao ono što je na početku sadržano: Isus Krist je Sin Božji“, kazao je vlč. Zadrić te kao drugo istaknuo da je čovjek Bogu najbliži „u svojoj kući“: „Svakodnevnica je stvarno mjerilo kako života, tako i vjere. Hodočašća sigurno obogaćuju vjersko življenje, ali nije dobro da ona sam postanu alibi za slabije ostvarivanje svakodnevnog obiteljskog i vjerskog života. Primjer Sv. Josipa uči nas jednostavnosti, naspram senzacionalnosti vjere koja hodočasti od mjesta do mjesta, rađajući tako alibi za ‘normalan vjernički život’.“

Zaključno je naglasio kako postoji dosta stvari i pojava čovjeka odvlače od stvarnosti i svakodnevnih zadataka. „Ne tražimo alibi za takve situacije, nego se suočimo s njima donoseći zrele odluke, ne samo riječima, nego prije svega djelima, ponašanjem i vrijednostima koje trebamo živjeti svakodnevno. Budi prisutan u svakodnevnom životu tebi važnih ljudi, kao što je to činio Sv. Josip“, poručio je vlč. Ljubo.

Poslije misnoga slavlja, koje je pjevanjem i sviranjem animirao vlč. Vlado Vrebac, vjernici su se zadržali u razgovoru pred crkvom, na „proljetnom“ suncu koje se probilo kroz oblake.

Valja spomenuti kako je ova župa službeno utemeljena 31. ožujka 1940. Nekoliko godina prije, 16. kolovoza 1936. blagoslovljeni su temelji zavjetne crkve Sv. Josipa, čija je gradnja dovršena tijekom 1939., a posvećena je 31. siječnja 1940. Crkva je trobrodna bazilika u neoromaničkom stilu i obliku križa s glavnim i dva pomoćna oltara te dvjema sakristijama. (kta/nedjelja.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Vazmeno bdjenje u katedrali Marije Majke Crkve Izvor: Crkva na kamenu

Katoličke vijesti

Papa: Neka vapaj žrtava potakne planove za mir

Katoličke vijesti

Otkazana duhovna obnova za ministrante

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti