Kardinal hrvatskih korijena Blase Cupich navršava 75 godina života
Biskupska konferencija

Kardinal hrvatskih korijena Blase Cupich navršava 75 godina života

Američki kardinal hrvatskih korijena Blase Joseph Cupich, rođen 19. ožujka 1949. u Nebraski, ove godine navršava 75 godina života, izvijestio je 18. ožujka Vatican News, prenosi Informativna katolička agencija.

Kardinal Cupich studirao je, među ostalim, na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Godine 1998. postao je biskup Rapid Cityja u Južnoj Dakoti. Od 2010. bio je biskup Spokanea u državi Washington dok ga papa Franjo 2014. nije konačno imenovao za nadbiskupa u Chicagu.

Nadbiskupija Chicago jedno je od najvažnijih biskupskih sjedišta u SAD-u. Metropola u državi Illinois je treći najveći grad u SAD-u. Otprilike trećina od gotovo 2,8 milijuna stanovnika su katolici. Od 1924. svaki tamošnji nadbiskup postao je i kardinal. Sveti Otac je mons. Cupicha primio u kardinalski zbor 2016. godine.

U podijeljenom američkom episkopatu, kardinal Cupich uvijek staje na Papinu stranu. „Povijest će na ovo vrijeme gledati kao na prekretnicu u crkvenoj povijesti, baš kao i na papu Ivana XXIII. i Drugi vatikanski koncil“, rekao je nedavno u razgovoru za kölnski portal „domradio.de“. Kazao je da papa Franjo vodi Crkvu „u sljedeće poglavlje crkvene povijesti“.

Njegovo mišljenje o Papinim kritičarima jednako je jasno: „Znam da ima kritičkih glasova, ali ih je malo. Glasni su, ali ih je malo“, rekao je.

Uz navedeno, kardinal Cupich snažno podupire veću angažiranost vjernika laika, na osobit način žena, u Katoličkoj Crkvi. O tom svjedoče njegova djela i riječi: „Crkva mora uključiti veći broj žena i početi slušati same žene. Neuspjeh Crkve i strah od žena vrlo je ozbiljan problem. U mnogim zemljama danas, a sigurno u Sjedinjenim Američkim Državama, veliki broj žena je kvalitetno obrazovan i na pozicijama su velike odgovornosti u društvu i u vladi. Crkva mora ozbiljno shvatiti kakav je destruktivan učinak na obitelj i društvo ako se sve veći broj žena udaljava od zajedništva s Katoličkom Crkvom koju mnoge od njih vole, no mnoge od njih osjećaju i da Crkvi nije stalo do njih. Crkva mora vrlo ozbiljno razmisliti o opasnosti s kojom će se susresti ako, uz izgubljene radnike i intelektualce u 19. i 20. stoljeću, izgubi i mlade i žene u 21. stoljeću. To je vrlo veliko pitanje na koje treba obratiti pozornost“, napisao je prije više od deset godina.

Kada je 2023. godine glavni državni odvjetnik Illinoisa Kwame Raoul objavio izvješće o seksualnom zlostavljanju u Katoličkoj Crkvi te države, mons. Cupich je otkrića nazvao odvratnim zločinima. Nada se „da će objavljivanje ovog izvješća biti prilika za glavnog državnog odvjetnika da mobilizira sve odrasle da zaštite djecu“. Glavni državni odvjetnik Raoul je pak pohvalio nadbiskupa kao „lidera u novoj eri suočavanja s optužbama za zlostavljanje“.

Prema kanonskom pravu, kardinal Cupich će podnijeti ostavku na mjesto pastoralne uprave nadbiskupijom na svoj 75. rođendan. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskup Dražen Kutleša zaredio petnaestoricu novih svećenika

Katoličke vijesti

Predstavljanje knjige ‘Život svetoga Martina’ Sulpicija Severa

Katoličke vijesti

Drugi radni sastanak za zagovaranje bolje radne integracije mladih u Banjoj Luci

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti