Župa Ilijaš proslavila Markovdan | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH
Biskupska konferencija BiH

Župa Ilijaš proslavila Markovdan | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Župa Sv. Marka u Ilijašu, nedaleko od Sarajevu, u srijedu, 25. travnja 2024. svečanim euharistijskim slavljem proslavila je svoj patron, objavila je nedjelja.ba.

Sv. misu na kojoj je bilo prisutno 40-ak vjernika predslavio je mons. Anto Ćosić, župnik župe Sv. Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu, u koncelebraciji sa sedam svećenika među kojima je bio upravitelj župe u Ilijašu, župnik u Brezi i dekan sutješkog dekanata preč. Pero Brkić koji je na početku pozdravio nazočne vjernike i kolege svećenike.

U prigodnoj propovijedi mons. Ćosić najprije se osvrnuo na svetopisamska čitanja koja su se čitala toga dana te je protumačio retke iz Petrove poslanice u kojoj se navodi kako se Bog oholima protivi, a poniznima daruje milost. Pri tome je ustvrdio kako je grijeh oholosti ustvari zapreka vjeri. Zatim je ukratko progovorio o životu Sv. Marka koji je pisac jednog od četiriju evanđelja, dok ga apostol Petar naziva svojim sinom. Podsjetio je kako je, prema tradiciji, mučeništvo podnio 68. poslije Krista u vrijeme Neronovih progona. Bio je pratitelj Pavla i Barnabe koji su trebali poći propovijedati na Cipar, ali je kada je apostol naroda promijenio plan i odlučio poći u Malu Aziju Marko ih je napustio. „Od tada kasnije prati Sv. Petra. On je njegov pisar. Tumač onoga što je Petar govorio“, istaknuo je propovjednik podsjećajući kako sam Marko nije pripadao apostolskom zboru te da je evanđeosku poruku zapisao na temelju Petrova učenja. Podijelio je mišljenje pojedinih egzegeta kako je on ustvari onaj mladić koji je izdaleka pratio Isusa u trenutku njegova uhićenja te da je gol pobjegao kada su ga htjeli privesti. Pokušao je aktualizirati odlomak evanđelja koji je govorio o naviještanju Kraljevstva nebeskog svim ljudima te o osudi onih koji ne povjeruju u Isusa pri tome napominjući kako kršćani ne bi smjeli pasti u napast relativizma nego u vremenu obilježenom između dvije krajnosti: totalitarizma i kolektivizma tražiti srednji put. „Moramo ostati na zlatnom putu, u zlatnoj sredini. To ne možemo mi sami. Moramo uz Božju pomoć“, poručio je propovjednik uz napomenu da se one koji drugačije vjeruje ne smije prezirati, nego poštovati što ne znači relativizirati vlastitu vjeru.

Na kraju sv. mise, koju je pjevanjem animirao župni zbor iz Breze, riječi zahvale izrekao je preč. Brkić.

Inače, župa Sv. Marka u Ilijašu jedna je od četiri župe u Vrhbosanskoj nadbiskupiji posvećene ovom evanđelisti. U njoj živi oko 100 katolika. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Trg svetoga Petra i bazilika, za Uskrs raznobojni vrt

Katoličke vijesti

Brodsko Vinogorje: Velika devetnica Djetetu Isusu za uzdignuće na čast oltara sl. B. Stadlera

Katoličke vijesti

Kina: Posvećen je novi biskup Zhengzhoua

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti