Papa: ‘Mir postignut pregovorima bolji je od beskrajnog rata’ – Vatican News
Papa

Papa: ‘Mir postignut pregovorima bolji je od beskrajnog rata’ – Vatican News

U intervjuu za CBS papa Franjo poziva na prekid ratova u Ukrajini, Gazi i diljem svijeta. Kaže da u Crkvi ima mjesta za sve te ističe da ako župnik nije gostoljubiv, može se potražiti negdje drugdje: “Uvijek ima mjesta, ne bježite iz Crkve.”

Piše Vatican News

Osobito se osvrnuvši na ratove u Ukrajini, u Gazi i druge koji nastavljaju pustošiti svijetom, papa Franjo je rekao ” Molim vas, zemlje u ratu, sve one… Zaustavite rat. Tražite pregovore. Tražite mir. Dogovoreni mir je bolje od rata bez kraja.”

Papa je govorio tijekom intervjua danog američkoj radio-televiziji CBS, u srijedu poslijepodne u Casa Santa Marta.

Neki odlomci iz jednosatnog intervjua koji je vodila Norah O’Donnell, direktorica “CBS Evening News”, emitirani su ubrzo nakon toga. Proširena verzija razgovora bit će emitirana u nedjelju, 19. svibnja, uoči Svjetskog dana djeteta koji će se u Rimu održati 25. i 26. svibnja.

Papa, koji je pozvao sve zemlje u ratu da zaustave sukobe i izaberu put pregovora, zamoljen je da prokomentira izraz “genocid” koji neki koriste u odnosu na ono što se događa u Gazi. Papa je ponovio tu riječ i rekao da održava svakodnevni kontakt s tom stvarnošću. “Puno molim” za prekid vatre u Gazi, rekao je, podsjetivši da svake večeri u 19:00 sati zove jedinu katoličku župu u Pojasu za vijesti: “Tamo je oko 600 ljudi. I kažu mi što se događa. Jako je teško. Jako, jako teško. Hrana ulazi, ali se za nju moraju boriti. Jako je teško.”

Upitan o posljedicama ruske invazije na Ukrajinu za djecu, papa Franjo je odgovorio: “Ta djeca se ne znaju smijati. Ja im nešto kažem, ali su se zaboravili smijati. A to je jako teško kada dijete zaboravi nasmiješiti se. To je stvarno vrlo ozbiljno.”

Papa Franjo govorio je i o klimatskim promjenama koje “postoje”, a za Svjetski dan djeteta rekao je: “Djeca uvijek nose poruku. Nose poruku. I to je način da imamo mlađe srce.” Na pitanje o zdravstvenom stanju, sa smiješkom je odgovorio: “Dobro sam”.

Ponavljajući kako u Crkvi ima mjesta za sve rekao je: ” Ja bih rekao da uvijek ima mjesta, uvijek. Ako u ovoj župi svećenik nije gostoljubiv, razumijem, ali idi i vidi, uvijek ima mjesto. Ne bježite od Crkve. Ona je više od hrama.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa žali za kulturom rasipanja i depopulacije u Italiji

Katoličke vijesti

‘Sretan imendan’: Dobronamjernici pozdravljaju Papu na blagdan svetog Jurja – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa djeci u Veroni: S prijateljem Isusom idite protiv struje! – Vatikanske vijesti

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti