Župa Gradačac proslavila svog nebeskog zaštitnika
Biskupska konferencija BiH

Župa Gradačac proslavila svog nebeskog zaštitnika

Župa Gradačac, jedna od četiri u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koje za svog zaštitnika imaju Sv. Marka, proslavila je u četvrtak, 25. travnja svog nebeskog zaštitnika, izvijestio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Koncelebrirano misno slavlje predslavio je fra Ivan Stanić, župni vikar u Tolisi u suslavlju sa šest svećenika među kojima su bili: dekan Doborskog dekanata i župnik u Odžaku preč. Ilija Orkić i župnik domaćin vlč. Stjepan Didak.

U prigodnoj propovijedi fra Ivan se najprije osvrnuo na evanđeoski odlomak koji se čitao toga dana i na Isusovu posljednju zapovijed da pođu po svem svijetu propovijedati evanđelje. U skladu s time Sv. Marka je predstavio ne samo kao navjestitelja nego pisca radosne vijesti. Zatim je pojasnio kako je naviještanje Isusove poruke jedna od osnovnih zadaća svakoga vjernika, počevši od roditelja, vjeroučitelja i svećenika, ali je isto tako primijetio kako se o Božjoj riječi malo priča u svakodnevnom životu. „Sv. Marko je, ne samo propovijedao radosnu vijest, nego ju je i zapisao da se slučajno ne bi štogod zaboravilo, da ne bi koji događaj iz Isusova života pao u zaborav. On je bio toliko prožet radošću i ispunjen Duhom Svetim da je i umro kao mučenik jer se nije odrekao svoje vjere“, kazao je, među ostalim, propovjednik te je završno poručio: „Što više prenosimo Božju riječ to je ona više u nama. Što manje o njoj pričamo to je znak da je i mi nemamo nego da nam je potrebna.“

Na kraju je riječi zahvale izrekao župnik domaćin vlč. Didak te je za prisutne bilo upriličeno druženje u župnom dvorištu uz okrjepu.

Vrijedi istaknuti kako se župna zajednica se za proslavu patrona pripremala trodnevnom duhovnom obnovom koju je imao fra Ivan. Inače, župa u Gradačcu stara je više od 150 godina, a župna crkva Sv. Marka posvećena je na blagdan Sv. Ante Padovanskog, 13. lipnja 2021. godine. (kta/nedjelja.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Predstavljene knjige autora fra Anđelka Baruna

Katoličke vijesti

AUDIO: Nadbiskup Vukšić predvodio Misno slavlje na kraju duhovnih vježbe za vrhbosanske svećenike

Katoličke vijesti

Susret krizmanika Tuzlanskog dekanata | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti