Venecija se priprema za Papin posjet bijenalu
Biskupska konferencija BiH

Venecija se priprema za Papin posjet bijenalu

Prvi posjet jednog Pape bijenalu u Veneciji postavlja grad u laguni pred strukturalne i prometne izazove. Kako su u srijedu izvijestili lokalni mediji, prema policijskom nalogu za vrijeme posjeta pape Franje u nedjelju 28. travnja nekoliko će kanala i pristaništa bit će zatvoreno, izvijestila je 25. travnja KNA, prenosi IKA.

Trg ispred bazilike svetog Marka, gdje Rimski biskup Franjo u nedjelju ujutro želi slaviti euharistiju s gotovo deset tisuća ljudi, preuređuje se sa skelama i platformama kako bi bio prikladan za svetu misu. Posebna pažnja posvećena je 99 metara visokom zvoniku (Campanile) u katedrali sv. Marka. Gotovo tisuću godina stara gradska znamenitost potpuno se urušila 1902. godine, a potom je ponovno izgrađena betonom. Kada su, kako izvještava lokalni list „Il Gazzettino“, proteklih dana otpali pojedini betonski dijelovi, naloženo je opsežno statičko i konstrukcijsko istraživanje. Međutim, pokazalo se da toranj trenutno ne predstavlja nikakvu opasnost.

Papino putovanje na Markov trg bit će neobično: poglavar Katoličke Crkve će tamo putovati 170 metara dugim pontonskim mostom. Izgradnja takvih „plutajućih mostova“ stoljetna je tradicija u Veneciji. Obično se koristi za posebne vjerske svetkovine kako bi se hodočasnicima olakšao pristup crkvama.

Električnim vozilom preko mosta Pontan

Kako javljaju crkvene novine Venecijanskog patrijarhata „Gente Veneta“, 87-godišnji Papa će otvorenim električnim vozilom improvizirani most do Markovog trga prijeći preko Velikog kanala. Bijelo četverosjedno vozilo s vatikanskim grbom, takozvani papamobil, vatikanska žandarmerija dovezla je u Veneciju u srijedu navečer i od tada stoji na punionici uz bogoslovno sjemenište.

Prije toga, Papa će u gradu lagune završiti prve dvije postaje svog putovanja. To uključuje posjet paviljonu vatikanskog bijenala, postavljenom u ženskom pritvorskom centru na otoku Giudecca. Tamo želi susresti zatvorenice, a potom i umjetnice i umjetnike koji su sudjelovali u izradi paviljona. Izložba je i prvi razlog Papinog posjeta.

Papa će potom brodom otputovati na susjedni otok, gdje će se u hodočasničkoj crkvi Nostra Signora della Salute (Naša Gospa od zdravlja) susresti s mladim katolicima i katolkinjama iz regije. Tek se posljednja dionica do glavnog otoka Venecije prelazi električnim vozilom preko pontonskog mosta do bazilike sv. Marka.

Jaka ograničenja

Kako dalje izvještavaju biskupijske novine, povijesne gondole tijekom posjeta će smjeti ostati i kretati se tek određenim kanalima. Jedino nema ograničenja za neke „autobuse na vodi“ i taksi linije, kao ni za čamce policije i vatrogasaca koji se koriste za hitne intervencije.

Radnici su izgradili i pripremili rampu kako bi Franjo u invalidskim kolicima mogao doći do odgovarajućeg prostora u katedrali za svoju posljednju točku programa – privatni posjet bazilici i čašćenje relikvija sv. Marka.

Posljednji posjet jednog pape Veneciji bio je prije 13 godina, kada je grad u laguni u svibnju 2011. posjetio papa Benedikt XVI. Njemački je papa putovao preko Canale Grande u veličanstveno ukrašenoj gondoli s ljubičastim presvlakama. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” predstavio aktivnosti planirane u 2024. godini

Katoličke vijesti

Svjetski dan bolesnika proslavljen u crkvi Sv. Vinka u Sarajevu

Katoličke vijesti

Božićni posjet nadbiskupa Vukšića i nuncija Chullikatta sestrama SMI i Stadlerovom dječjem „Egiptu“

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti